Μητσοτάκης: Επέστρεψε με «super deal» από το Άμπου Ντάμπι-Μεγάλες επενδύσεις εκατομμυρίων στο πλάνο

 Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για νέες επενδύσεις έχουν πλέον ωριμάσει και σύντομα η Mubadala Investment Company θα αρχίσει να κάνει σημαντικές τοποθετήσεις κεφαλαίων στη χώρα μας. Πρόκειται για το κρατικό επενδυτικό fund των Εμιράτων, που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 196 δισ. ευρώ. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, εξάλλου, στην προηγούμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Αμπου Ντάμπι, είχαν γίνει οι πρώτες σχετικές συζητήσεις με τον αναπληρωτή επικεφαλής της Mubadala, Homaid Al Shimmari. Ηδη, η Mubadala έχει δημιουργήσει μια ειδική task force για την Ελλάδα, μια ομάδα στελεχών της, δηλαδή, που ασχολείται με το ζήτημα των επενδύσεων στη χώρα μας.

Στις συζητήσεις την περασμένη Τετάρτη στο Αμπου Ντάμπι, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση άνοιξε με τα στελέχη της Mubadala να εκφράζονται ιδιαίτερα θετικά για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, από τη μια πλευρά, και για την καινοτόμο επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια, από την άλλη, που τους κέντρισε το ενδιαφέρον.

Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε ότι έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας σε πέντε τομείς: τον αγροδιατροφικό (σ.σ.: Εχουν ήδη επενδύσει στις ιχθυοκαλλιέργειες), τον τουρισμό, το real estate, τα logistics και τα νοσοκομεία. Ιδίως, δε, το ζήτημα της αγροδιατροφής, της ασφάλειας τροφίμων, θεωρείται εθνικής προτεραιότητας για τη χώρα τους και φέρονται αποφασισμένοι να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, με αξιοποίηση, μάλιστα, σύγχρονων τεχνολογιών.

Πολύ μεγάλης σημασίας, παράλληλα, είναι η απόφαση για ένα κοινό ταμείο (co-fund) της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Mubadala, αντίστοιχα, το οποίο θα χρηματοδοτεί επενδύσεις όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά συνολικά στα Βαλκάνια. Η συμμετοχή των Εμιράτων στο κοινό αυτό επενδυτικό ταμείο θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την ελληνική.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΕΣΜΩΝ

Στις συμφωνίες που υπέγραψαν στην πρωτεύουσα των Εμιράτων ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι εμφανής η πρόθεση για εμβάθυνση, πέραν των στρατηγικών σχέσεων, και των οικονομικών μεταξύ των δύο χωρών. Στην Κοινή Δήλωση, μεταξύ άλλων, σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «οι δύο κυβερνήσεις θα εντείνουν περαιτέρω τις οικονομικές τους σχέσεις, με στόχο να ενισχύσουν τους δεσμούς τους σε θέματα εμπορίου, επενδύσεων και τουρισμού. Θα διευκολύνουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με επενδύσεις κοινού ενδιαφέροντος, θα ενισχύσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο επιχειρηματικών δομών που θα ενθαρρύνει τη συνεργασία, όπως φυτώρια επιχειρήσεων και δίκτυα ομοειδών επιχειρήσεων (incubators και clusters), ενώ θα λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης ικανοτήτων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και στις δύο χώρες».

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia έδειξε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για προσέλκυση κεφαλαίων από τα Εμιράτα. «Η Ελλάδα, βεβαίως, διαθέτει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ανανεώσιμη ενέργεια. Αλλά ταυτόχρονα σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και άλλους τομείς, όπως τον αγροδιατροφικό τομέα και την προηγμένη τεχνολογία. Η Ελλάδα είναι φυσικό διακομετακομιστικό λιμάνι για εταιρείες που επιθυμούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Επομένως, οι συζητήσεις που κάνουμε με τα ΗΑΕ και με σημαντικές επενδυτικές Αρχές της χώρας περιστρέφονται γύρω από πιθανές επενδύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

loading...