Επτά “Romeo” – φονιάδες υποβρυχίων αγοράζει η Ελλάδα

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν στην υλοποίηση ενός σχεδίου άμεσης και θεαματικής αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού, με συστήματα που θα εκτοξεύσουν τις δυνατότητες σε πρωτόγνωρα επίπεδα ενώ – κι αυτό είναι το σπουδαιότερο – για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός συνεχούς υποστήριξης κι αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού.

Η είδηση που αναμένεται να φέρει σεισμό στο ισοζύγιο ισχύος σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο έχει να κάνει με τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, MH-60R, γνωστά κι ως «Romeo».

Η συμφωνία απόκτησής τους αποτελεί “gamechanger” για το Πολεμικό Ναυτικό, που πλέον αποκτά μεγάλο προβάδισμα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Από την πρώτη στιγμή η LOR (Letter of Request) που είχε σταλεί στις ΗΠΑ ήταν για την προμήθεια 7 ελικοπτέρων. Η Ελλάδα προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο στην παραγγελία 4 ελικοπτέρων. Τώρα, κατόπιν συσκέψεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της ρήτρας παραγγελίας κι άλλων τριών ελικοπτέρων του τύπου, με ίδια διαμόρφωση σε ότι αφορά των εξοπλισμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η απόφαση ήρθε μετά την άρνηση της Γερμανίας να προχωρήσει στο εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, όπως πράττουν πολλές χώρες – μέλη της Ε.Ε. μετά από το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Η γερμανική ραθυμία να πάρει οποιαδήποτε απόφαση που θα της στερούσε σημαντικά έσοδα, ρισκάροντας την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, οδήγησε την ελληνική πλευρά στην λήψη γρήγορων αποφάσεων. Έτσι, αποφασίστηκε η επιπλέον προμήθεια των 3 ελικοπτέρων ώστε με τα σύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου να δημιουργηθεί ένας συμπαγής στόλος 7 «φονιάδων» που θα πλαισιώνουν τα υπόλοιπα 11 “Bravo” του Πολεμικού Ναυτικού.

Στόχος να εξολοθρεύσουν κάθε πιθανό πλεονέκτημα που ενδεχομένως αποκτήσει η Τουρκία με την καθέλκυση των 6 γερμανικών υποβρυχίων Type214, παρόμοιων με τα «αόρατα» κλάσης Παπανικολής του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Η νέα LOR, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, υπογράφηκε από το ΓΕΕΘΑ στις 16 Οκτωβρίου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει πιέσεις σε ανώτερο επίπεδο ώστε τα 3 νέα ελικόπτερα να βρεθούν στην διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού πριν την παραλαβή της παραγγελίας των «4». Έτσι, είναι πολύ πιθανό να παραληφθούν τα πρώτα 3 Romeo μέχρι το τέλος του 2021, προσθέτοντας άμεσα πλεονεκτήματα στις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

loading...