Τα πρώτα Rafale μέχρι Μάϊο στην Ελλάδα-Εξετάζεται η απόκτηση 20 μαχητικών αντί 18

 





ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ

Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται το πρόγραμμα απόκτησης μίας Μοίρας μαχητικών Rafale, με στόχο τα πρώτα 6 από αυτά να βρίσκονται στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα, την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, προχθές, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονέβ, με αντικείμενο το χρονοδιάγραμμα, τις διαδικασίες και τα τεχνικά ζητήματα για την απόκτηση των Rafale από την Πολεμική Αεροπορία

Λίγες ημέρες πριν, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, Αντιπτέραρχος (I) ε.α Θόδ. Λόγιος, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault, με τον οποίο συζήτησαν επίσης τεχνικές λεπτομέρειες του θέματος, ενώ στις 6 Οκτωβρίου ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (I) Γ. Μπλιούμης, επισκέφθηκε τη βάση της Γαλλικής Αεροπορίας στο Μοντ-ντε-Μαρσάν, όπου πραγματοποιείται η αρχική εκπαίδευση των Γάλλων πιλότων.

Παράλληλα, στις αρχές Νοεμβρίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου, είχε πει ότι τα βλήματα ναυτικής κρούσης (αέρος – επιφανείας) ΑΜ-39 Exocet, που έχει ήδη η Π.Α., θα αξιοποιηθούν από τα νέα μαχητικά Rafale, που έχουν αυτήν τη δυνατότητα, χωρίς καμία περαιτέρω προσθήκη στο λογισμικό τους.

Μόλις πέσουν οι υπογραφές, ο πυρήνας του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού από την 114 ΠΜ (πιθανότατα από την 332 ΜΠΚ «Γεράκι») θα μεταβεί στο Μοντ-ντε-Μαρσάντ. Αρχικά στον εξομοιωτή πτήσεων και στη συνέχεια στον αέρα με διθέσια και μονοθέσια αεροσκάφη.

Το πιθανότερο είναι τα 6 πρώτα ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale να φτάσουν στην Τανάγρα (από τη Μοίρα Δοκιμών ΕΟΕ 1/30) τον Μάιο – Ιούνιο του 2021, ενώ τελευταία έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για την απόκτηση 20 μαχητικών Rafale, αντί των 18 που είχε αρχικά αναφερθεί. Κάτι το οποίο θεωρείται πιο λειτουργικό επιχειρησιακά, καθώς οι ελληνικές Μοίρες διαθέτουν 20 αεροσκάφη εκάστη.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

loading...