O Ερντογάν ψάχνει απεγνωσμένα «κατάκτηση» στην κατεχόμενη Κύπρο

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΣ ΤΑΓΙΠ – Από το πρωτοσέλιδο της Κυπριακής εφημερίδας AFRIKA 16 Νοεμβρίου 2020

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

O Ερντογάν ψάχνει απεγνωσμένα «κατάκτηση» στην κατεχόμενη Κύπρο

Σε έρευνα που αναρτήθηκε στην Cumhuriyet,

το 53,1% δηλώνει πως τα οικονομικά του χειροτέρευσαν

σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις των παντουρκιστών της Άγκυρας μετακόμισαν στην μαρτυρική Κύπρο με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης ψευδοκράτους ανδρείκελων στις 15 Νοεμβρίου 1983.

Ο προβληματικός «κατακτητής» (Ρ.Τ. Ερντογάν), έχοντας δίπλα του το φασιστικό δεκανίκι που τον στηρίζει στην εξουσία (Ντεβλέτ Μπαχτσελή), έφθασαν στο κατεχόμενο τμήμα της μαρτυρικής Κύπρου για να παραβρεθούν στην επίδειξη μιας καλά προετοιμασμένης (κιτς) φιέστας με προκλητική περιφρόνηση όλων των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών τις οποίες όμως, οι ίδιοι άνθρωποι αυτοπροσώπως, επικαλούνται φορτικά όποτε τους βολεύει (Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ κ.ο.κ.).

Η (κιτς) φιέστα περιλάμβανε αεροπλάνα που σχημάτιζαν την τουρκική σημαία στους αιθέρες, πλήθος από τουρκικές σημαίες σε αυτούς που παρακολουθούσαν ώστε να βλέπουν όλοι ποιος είναι ο «ιδιοκτήτης» του ψευδοκράτους που εγκαταστάθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο με τις πλάτες των μεγάλων συμμάχων μας, πικνίκ στην αποκλεισμένη περιοχή της Αμμοχώστου, μεγάλος αριθμός στρατιωτικών μονάδων καθώς και πολεμικά πλοία για την αναγκαία διακόσμηση της συνολικής «παράστασης», ομιλίες και λόγοι που συνοδευόταν απαραίτητα από «κατευθυνόμενες» ζητωκραυγές προς τους κατακτητές και τους ντόπιους υποτακτικούς.

Στην πιο κρίσιμη φάση της φιέστας, όταν το δίδυμο των «κατακτητών» (Ερντογάν, Μπαχτσελή) έφθανε στην Αμμόχωστο, άνοιξαν οι ουρανοί σε μια καταρρακτώδη βροχή και ο Εύρος, ο θεός του ανέμου, εξαπέλυσε θυελλώδεις ανέμους.

Οι «κατακτητές», μαζί με τον αχυράνθρωπο Ερσίν Τατάρ κατέφυγαν όπως-όπως σε στέγαστρα της Λεωφόρου Κένεντι, για να καταλήξουν στο συγκρότημα διαμερισμάτων «Σερενίσιμα».

Είχε προηγηθεί εξαιρετικά «ενοχλητική» συγκέντρωση διαμαρτυρίας Κυπρίων μουσουλμάνων στην κατεχόμενη Κύπρο με βασικά συνθήματα «Όχι πικνίκ πάνω στον πόνο», «Αυτή η πατρίδα είναι δική μας».

Όλα αυτά βέβαια δεν εμπόδισαν τον λαλίστατο αρχηγό του τουρκικού κράτους να επιδοθεί στην καθημερινή παραπληροφόρηση στην οποία έχει εθιστεί ολόκληρη η ηγετική ομάδα της τουρκικής εξουσίας, αφού όλοι γνωρίζουν πως το θεμέλιο όλων των φασιστικών καθεστώτων αποτελεί η επιστήμη της παραπληροφόρησης, των ψευδών «ειδήσεων» και της προπαγάνδας.

Έτσι, στην Λευκωσία μπροστά στο μνημείο Φαζίλ Κιουτσούκ και σε μικρή απόσταση από την διαδήλωση των Κύπριων μουσουλμάνων, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ξεδίπλωσε όλο το (αναμφισβήτητο) ταλέντο του λέγοντας ένα σωρό ανοησίες συχνά αντιφατικές, όπως «Η Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου είναι το δεύτερο ανεξάρτητο κράτος του τουρκικού έθνους μετά την Τουρκική Δημοκρατία», «Προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς είναι μια δίκαιη, βιώσιμη λύση», «Υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό είναι και η ΕΕ, γιατί δεν τηρεί τις υποσχέσεις της», «Η ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην τουρκοκυπριακή ηγεσία έδειξε ότι η πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων ζητά λύση δυο κρατών», «Καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν πρόκειται να σημειώσει επιτυχία», μέχρι την ανέγερση «ενός νέου προεδρικού μεγάρου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου» και την απόφασή του ο Κύπριος αχυράνθρωπος που παριστάνει τον «Πρόεδρο» του ψευδοκράτους να επισκεφτεί σύντομα το… Αζερμπαιτζάν. Είναι φανερό ότι μαγειρεύεται «αναγνώριση» του ψευδοκράτους από τον «αδελφό» του Αφγανιστάν Αλίεφ, από τον «αδελφό» του Πακιστάν Αλβί και από τον γνωστό «υπάλληλο» που εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα στην εμπόλεμη Λιβύη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε πλήρη εναρμόνιση παραπληροφόρησης με τα αφεντικά του, το ντόπιο ανδρείκελο των «κατακτητών» Ερσίν Τατάρ, δήλωσε χωρίς κανένα ίχνος ντροπής πως «Πραγματοποιήσαμε αυτό το βήμα για την ανθρωπότητα!»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνωρισμένης από εκατοντάδες χώρες του κόσμου (πλην Τουρκίας που «αναγνωρίζει», μόνη αυτή, το ψευδοκράτος που δημιούργησε η ίδια στην κατεχόμενη Κύπρο) κατήγγειλε -μεταξύ άλλων- πως «Η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιφρονώντας και παραβιάζοντας επιδεικτικά τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ. Ταυτόχρονα, η Τουρκία και ο Πρόεδρος της, με τις ενέργειες τους τορπιλίζουν την προοπτική δημιουργίας κατάλληλου κλίματος, το οποίο ζητά ο ΓΓ των ΗΕ για να εκδηλώσει τη νέα του πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Η προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου θα καταγγελθεί εκ νέου σε όλα τα διεθνή βήματα, στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Είχε προηγηθεί (14/11/2020) ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με έντονη καταδίκη της τουρκικής ενέργειας: «Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της “επετείου” της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η τρέχουσα, εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι εκρηκτική.

Η ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας απέναντι στο Ευρώ την 1/1/2020 ήταν 6,67. Στις 17 Νοεμβρίου 2020 βρίσκεται 38% υψηλότερα, δηλαδή 1 Ευρώ ισούται πλέον με 9,20 τουρκικές λίρες. Λίγες μέρες νωρίτερα (6 Νοεμβρίου 2020) και πριν από την εκπαραθύρωση του γαμπρού της «φαμίλιας» που υποδυόταν τον Υπουργό Οικονομικών καθώς και του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας, η ισοτιμία 1 Ευρώ είχε σκαρφαλώσει στις 10,23 τουρκικές λίρες.

Σε μια έρευνα της εταιρίας Konsensus που δημοσίευσε η πάλαι ποτέ αντιπολιτευόμενη (σήμερα τρομοκρατημένη με συνεχείς φυλακίσεις δημοσιογράφων της) εφημερίδα Cumhuriet στις 16 Νοεμβρίου 2020, περιλαμβανόταν και τρείς εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις: «Αξιολογείστε την απόδοση πολιτικών μας είτε σας αρέσουν, είτε δεν σας αρέσουν», «Νομίζετε πως θα γίνει ή δεν θα γίνει πόλεμος με την Ελλάδα;» και «Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας σας, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα πήγε καλύτερα, χειρότερα ή παρέμεινε σταθερή;»

Στην πρώτη ερώτηση την πρώτη θέση κατέλαβε ο (άχρηστος) Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ο οποίος με «σοφές» αποφάσεις οδήγησε μισό εκατομμύριο περίπου Τούρκους να νοσήσουν από κορονοιό, 12.000 περίπου από τους οποίους πέθαναν (επίσημα στοιχεία από 11/3/2020 που άρχισε η καταμέτρηση έως 19/11/2020) – στην σκληρή τουρκική πραγματικότητα όμως οι αριθμοί είναι πολλαπλάσιοι. Δεύτερος στην κατάταξη, ο «μεγάλος ηγέτης» Ρ. Τ. Ερντογάν, τρίτος ο πρώην φυλακισμένος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τέταρτος ο πανίσχυρος Υπουργός εσωτερικών Σουλειμάν Σοιλού ο οποίος είχε παραιτηθεί τον Απρίλιο, αλλά η παραίτηση του «δεν έγινε αποδεκτή». Προσοχή όμως: Η ερώτηση δεν ήταν ευθεία «σας αρέσουν/ δεν σας αρέσουν», αλλά «αξιολογείστε την απόδοση τους είτε σας αρέσουν, είτε δεν σας αρέσουν» – ο φόβος με τόσες φυλακίσεις δημοσιογράφων, φυλάει τα έρημα!

Στην δεύτερη ερώτηση αν οι ερωτώμενοι πιστεύουν ότι θα γίνει πόλεμος με την Ελλάδα, μόνο το 13,5% απάντησε θετικά, ενώ το 86,5% δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα γίνει πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Στην τρίτη ερώτηση που αφορούσε την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, το 53,1% δήλωσε πως η οικονομική κατάσταση χειροτέρευσε, το 38,7% ότι παρέμεινε σταθερή και μόλις το 8,2% ότι έγινε καλύτερη.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α: Ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά εναγωνίως μία «κατάκτηση». Δεν την έχει εξασφαλίσει «χειροπιαστά» ούτε στο Ιράκ, ούτε στη Συρία, ούτε στη Λιβύη, ούτε καν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αφού η «νίκη» είναι της Ρωσίας που έβαλε πόδι σε κρίσιμες περιοχές για να προστατεύει στρατιωτικά πρώτα πολύτιμους αγωγούς φυσικού αερίου και μετά την «εκεχειρία» Αρμενίας-Αζερμπαιτζάν. Ούτε φυσικά στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις άχρηστες πρακτικά κομπορρημοσύνες «διεξαγωγής ερευνών» με την συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων για τις ανάγκες προπαγάνδας του καθεστώτος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί, εκ πρώτης όψεως, ένα «ρεαλιστικό στόχο» για τις επείγουσες ανάγκες του τουρκικού καθεστώτος. Η εισβολή του 1974 με τις πλάτες των συμμάχων μας, έδωσε στην Τουρκία κάποια πλεονεκτήματα τα οποία επιδιώκει να «αξιοποιήσει» επειγόντως για πολλούς λόγους οι οποίοι περιλαμβάνουν το επερχόμενο 2023 (εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής «Δημοκρατίας», θεωρητικά «εκλογές») αλλά και την μακροπρόθεσμη στρατηγική των παντουρκιστών για «κατάκτηση» ολόκληρης της Κύπρου.

Φυσικά, τόσο η Ελλάδα μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και ο συνασπισμός πολλών και ισχυρών κρατών (Γαλλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και πολλοί άλλοι) τα οποία ορθώνουν διπλωματικό και στρατιωτικό τείχος σε όλες τις νέο – οθωμανικές φαντασιώσεις των παντουρκιστών της Άγκυρας, καλούνται να αποδείξουν πως ο νέο-σουλτάνος της Άγκυρας λογαριάζει και πάλι χωρίς τον ξενοδόχο!

loading...