Αποκάλυψη Γάλλων: “Οι Έλληνες θα επιλέξουν τις αμερικανικές MMCS για το ΠΝ”

 Προς την πρόταση των ΗΠΑ φαίνεται να κλίνει η Αθήνα

Σύμφωνα με γνωστή γαλλική αμυντική ιστοσελίδα, τα πράγματα για την πιθανή αγορά από το ελληνικό ΠΝ, γαλλικής φρεγάτας είναι δυσοίωνα λόγω των μη διευκολύνσεων των γαλλικών τραπεζών σε ανάλογες περιπτώσεις.

Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι αν και η ελληνική πλευρά επιθυμεί διακαώς τις γαλλικές φρεγάτες εδώ και μια δεκαετία, όλες οι συζητήσεις έπεφταν πάντα μπροστά στα προβλήματα κόστους και όρων χρηματοδότησης, αφού τα γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι απρόθυμα να δανείζουν με αποδεκτά επιτόκια χώρες σαν την Ελλάδα.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τις αμερικανικές τράπεζες, ειδικά στο πλαίσιο του μηχανισμού χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μη αποπληρωμής.

Το αμερικανικό δημόσιο μπαίνει εγγυητής σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζοντας τις τυχόν οικονομικές ζημιές των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο αγορά οπλικών συστημάτων.

Οι Γάλλοι δεν θεωρούν καθόλου έκπληξη το ότι η Ελλάδα ασχολείται πραγματικά σοβαρά με τις αμερικανικές φρεγάτες σε αυτήν την περίπτωση, παρόλο που το δημοσίευμα τονίζει ότι αυτές δεν εκπληρώνουν τις αμυντικές απαιτήσεις της Αθήνας.

Οι Γάλλοι τονίζουν, προφανώς για να ακούσει ο Μακρόν, ότι το πρόβλημα του εκτροχιασμού των συζητήσεων με την Ελλάδα για τις φρεγάτες FDI, προσκρούει στο υπέρογκο για την Ελλάδα οικονομικό τίμημα.

“Όταν η Ελλάδα ζητά εξοπλισμένη φρεγάτα για περιοχές μεσαίας και υψηλής έντασης με διευκολύνσεις, οφείλουμε να ανταποκριθούμε, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα γενικά”, αναφέρει Γάλλος ειδικός.

Στο τέλος το δημοσίευμα τονίζει ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δεν έχει να ανταγωνιστεί πλέον μόνο Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, αλλά και την Τουρκία που πουλά οπλικά συστήματα σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες.

Ουσιαστικά τονίζει ότι αν δεν αναδιαμορφωθεί το πλαίσιο κατασκευής πολεμικών πλοίων στην Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κά, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο για τις χώρες της ΕΕ.       

Τονίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράμετροι για να αγοράσει το ελληνικό ΠΝ, φρεγάτες ικανές να ανταπεξέλθουν στο περιβάλλον του Αιγαίου, στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέες απειλές μετά τα τουρκικά drone, και αυτές αφορούν τα AUSV (Armed Unmanned surface vehicles), για τα οποία οφείλουμε να έχουμε απαντήσεις επί του πεδίου της μάχης.   

Υπενθυμίζουμε ότι η αμερικανική Lockheed Martin βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάληψη της κατασκευής των τεσσάρων νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Lockheed Martin που συζητείται με το ΠΝ, εκτός από το μεγάλο πλεονέκτημα της συμπαραγωγής στην Ελλάδα, συνδυάζει βελτιωμένη οικονομική προσφορά, καθώς και διαμόρφωση των συστημάτων και του οπλισμού των φρεγατών σύμφωνα με τις υψηλές απαιτήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σημασία έχει ο όποιος τύπος επιλεγεί για να ενταχθεί στο ελληνικό ΠΝ, να είναι ικανός για διαφορετικούς τύπους αποστολών και να διαθέτει στρατηγικούς πυραύλους κατά στόχων εδάφους βαθιά μέσα στην τουρκική ενδοχώρα.

loading...