Οι Αμερικανοί ”βλέπουν” συντριβή της Τουρκίας: ”Η Ελλάδα με F-35 & Rafale θα αλλάξει τις ισορροπίες για πάντα στο Αιγαίο”

 

Ανδρέας Μουντζουρούλιας …

Ανάλυση-”βόμβα”

Tα μεγαλύτερα ΜΜΕ στον κόσμο αναφέρονται στην αγορά των F-35 στην Ελλάδα. Πλέον όλοι παραδέχονται πως η χώρα μας θα έχει την απόλυτη υπεροχή σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. 

Ένα από τα μεγαλύτερα γεωπολιτικά και στρατιωτικά site, τo ”The National Interest” αναλύει τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση. 

”Η Ελλάδα θα πετάει σύντομα το F-35. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην αγορά συνολικά δεκαοκτώ μαχητικών Rafale από την Γαλλία.”   

”Στις 6 Νοεμβρίου η ΓΔΑΕΕ απέστειλε στις ΗΠΑ σχετική επιστολή, απευθυνόμενη στην υφυπουργό Αμύνης με αρμοδιότητα Προμήθειες Ellen Lord, την διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασφαλείας Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA) Heidi Grant και την υφυπουργό Αεροπορίας αρμόδια για Διεθνείς Σχέσεις Kelli Seybolt. 

Στην επιστολή, γνωστοποιείται ότι η ΓΔΑΕΕ και το ΓΕΑ εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στο πρόγραμμα F-35 και η απόφαση συμμετοχής θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και η δυνητική προμήθεια 18-24 αεροσκαφών. Τα αεροσκάφη, σημειώνεται ότι μπορεί να είναι νέας κατασκευής ή και μεταχειρισμένα, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα από την Αεροπορία των ΗΠΑ.” 

”Ο στόχος του ελληνικού στρατού είναι να έχει μια ολόκληρη μοίρα από F-35, όπου μαζί με τα δεκαοκτώ πολεμικά αεροσκάφη  Rafale, θα αλλάξουν την ισορροπία ισχύος με την Τουρκία στο Αιγαίο.” 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του defenseworld.net, ”στο επίπεδο F.3R θα αναβαθμιστούν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale τα οποία έχει υπό παραγγελία η Ελλάδα και θα αρχίσουν τα παραδίδονται το 2021.”  

”Τα αεροσκάφη της έκδοσης F.3-R θα φέρουν το νέο ατρακτίδιο TALIOS (TArgeting Long-range Identification Optronic System), το οποίο αντικαθιστά το παλαιότερο Damocles, ενώ στην ίδια έκδοση θα είναι πιστοποιημένο και το βλήμα τεχνολογίας ramjet, μεγάλης ακτίνας δράσης METEOR, το οποίο επίσης έχει αιτηθεί η Ελλάδα, όπως και η «έξυπνη» βόμβα της Safran AASM με καθοδήγηση λέιζερ.”

loading...