Ρωσία προς ΗΠΑ: “Τι δουλειά έχετε στα υψίπεδα του Γκολάν;”

 Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στα υψίπεδα του Γκολάν ως πρόκληση.

Μία από τις «πληγές» του ’67. Μία λωρίδα ορεινής γης – άγνωστη στους πολλούς, εξαιρετικής διπλωματικής και στρατηγικής σημασίας για τους εμπλεκόμενους – που κατέλαβε από τη Συρία ο ισραηλινός στρατός, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών. Έκτοτε, η περίπτωση των Υψίπεδων του Γκολάν αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» στις αραβοϊσραηλινές σχέσεις, πυροδοτώντας ουκ ολίγες κόντρες ανάμεσα τους.

Ο Νεμπέντζια δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Ζητούμε διαρκώς να διατηρήσουμε την ενότητα της Συρίας και να σεβαστούμε την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Ζητούμε να εγκαταλείψουμε τα σχέδια για διαίρεση της χώρας και να παρατείνουμε τη σύγκρουση σε αυτήν ».

 

Πρόσθεσε: «Αυτό ισχύει τόσο για την ανατολική όσο και για τη δυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένου του κατεχόμενου Συριακού Γκολάν, και η επίσκεψη υψηλού αξιωματούχου των ΗΠΑ αποτελεί πρόκληση».

Ο Πομπέο δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα κατεχόμενα υψίπεδα Γκολάν, ότι η περιοχή είναι μέρος του Ισραήλ. «Η ιδέα ότι ο Γκόλαν είναι μέρος του Ισραήλ είναι αναμφισβήτητο γεγονός».

Ο Πομπέο ισχυρίστηκε ότι η επιστροφή των υψών του Γκολάν στη Συρία μπορεί να εκθέσει τον πληθυσμό του Ισραήλ και της Δύσης σε κινδύνους.

Η επίσκεψη του Πομπέο σε έναν ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Όχθη ή στο Γκολάν, είναι η πρώτη επίσκεψη από έναν υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

loading...