Βαριές οι κατηγορίες, αλλά οι ποινές «χάδι»…….

Γράφει ο Χρήστος Μπουσιούτας

Μέτρα …. εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων… παραβιάσεις των μέτρων …. πρόστιμα…

Κι άλλα μέτρα…και άλλες εκκλήσεις …και άλλες παραβιάσεις… κι άλλα πρόστιμα.

Πιο αυστηρά μέτρα….. πιο θερμές εκκλήσεις…. πάλι παραβιάσεις….. πιο αυστηρά πρόστιμα…

Και άντε πάλι από την αρχή.

Εννέα μήνες, τα ίδια και τα ίδια.

Απορώ;  Δεν κουράστηκαν οι λοιμωξιολόγοι, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός υγείας να απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις που κάποιοι ούτε τις ακούν, ούτε τις σέβονται;

Αν πιστεύετε κύριοι ότι αυτοί που παραβιάζουν τα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία σταματήστε τις εκκλήσεις και αλλάξτε τον νόμο.

Αν αυτό είναι το αδίκημα, δεν νομίζετε ότι οι ποινές είναι «χάδι» σε σχέση με την κατηγορία;

Δεν καταλαβαίνετε ότι η βαρύτητα της κατηγορίας είναι δυσανάλογος με το ύψος της ποινής;

Πόσο αξίζει για σας η δημόσια υγεία; 300 Ευρώ;

Τι τιμή έχει για σας η ζωή ενός 80χρονου; 1000 Ευρώ… 3000 Ευρώ;

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δικαίωμα στην ζωή δεν έχουν μόνο οι νέοι, αλλά και οι 70χρονοι και οι 80χρονοι και 90χρονοι.

Μια μέρα ζωής ακόμα; Μια μέρα. Δική τους μέρα. Και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τους την κλέψει.

Πόσους νεκρούς πρέπει να μετρήσουμε για να καταλάβουν οι κυβερνώντες  ότι οι εκκλήσεις δεν οδηγούν πουθενά;

Αλλάξτε τον νόμο.

Αλλιώς, είναι σαν να λέτε σε όσους έχουν χρήματα να πληρώσουν τα πρόστιμα, κάντε τα πάρτι σας, χορέψτε, ανοίξτε τις σαμπάνιες σας, πιείτε τις τσικουδιές σας, ειρωνευτείτε την προσπάθεια που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, γράψτε εκεί που δεν πιάνει μελάνι τον αγώνα που δίνουν όσοι παλεύουν στις εντατικές να κρατηθούν στην ζωή και ακυρώστε με την συμπεριφορά σας την καθημερινή πάλη με τον αόρατο εχθρό των εργαζομένων στους τομείς υγείας.

Πόσους νεκρούς πρέπει να μετρήσουμε για να καταλάβετε ότι οι εκκλήσεις δεν φέρνουν αποτελέσματα;

Αλλάξτε τον νόμο τώρα.

Διαφορετικά θα συνεχίζουν κάποιοι να κάνουν τα πάρτι τους και θα σας καλούν μετά οι ίδιοι να τους ρίξετε πρόστιμα για να σας κάνουν χάζι…

Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε από κάποιους εικόνες ντροπής και πρόκλησης, που θα τις ανεβάζουν στο διαδίκτυο κάνοντας τους καμπόσους, πιστεύοντας ότι έχουν όλη την Ελληνική κοινωνία κάτω από τις σόλες των παπουτσιών τους.

Θυμάμαι το καλοκαίρι σε ένα πάρτι στην Μύκονο πήγε η αστυνομία και επέβαλε πρόστιμα των 150 ευρώ σε όλους τους παρευρισκόμενους και 1000 ευρώ στον ιδιοκτήτη της βίλας.

Σε ανθρώπους που αυτά τα χρήματα τα δίνουν για τσίχλες.

Που για μια ξαπλώστρα στην Ψαρού δίνουν 3000 ευρώ.

Το ίδιο συνέβη και με τον μεγαλοδικηγόρο, με την παρέα που έκλεισε δωμάτια σε ξενοδοχείο για να διασκεδάσει, με την νεαρά και το πάρτι της στην Θεσσαλονίκη, με τους Κρητικούς και τις ρακές τους, τους κυνηγούς και με τόσους άλλους.  

Πότε θα καταλάβετε κύριοι ότι τα πρόστιμα δεν είναι αποτρεπτικά για κάποιους και έχουν αποδειχτεί εδώ και εννέα μήνες ότι δεν είναι και αποτελεσματικά.

Τι εμποδίζει όσους έχουν το χρήμα, να παραβιάζουν τους υγειονομικούς κανόνες, να  κάνουν τα πάρτι τους και τις παράνομες συναθροίσεις τους και να τις προβάλουν μάλιστα με αυθάδεια. Τα 300 η τα 3000 Ευρώ;

Αλλάξτε τον νόμο όπως κάνατε με τον ΚΟΚ και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, που μετατρέψατε την αμέλεια σε πρόθεση. 

Τώρα αυτός που οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και εμπλακεί σε θανατηφόρο ατύχημα ξέρει, ότι η κατηγορία που θα του απαγγελθεί είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση και όχι από αμέλεια.

Το ίδιο να ισχύσει και για τους υγειονομικούς παραβάτες. Γιατί αυτοί που δεν τηρούν τα μέτρα, γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι μπορεί να είναι υπαίτιοι διασποράς του ιού και να χαθούν ανθρώπινες ζωές και παρ όλα αυτά συνεχίζουν να παρανομούν.

Αν πιστεύετε ότι η μη τήρηση των μέτρων από κάποιους, μας οδήγησε στο δεύτερο λοκ ντάουν που είναι η ταφόπλακα της οικονομίας μας, μήπως θα πρέπει να πάψετε να χαϊδεύετε με «αστεία» πρόστιμα τους παραβάτες και να τιμωρείτε ουσιαστικά τα θύματα; Γιατί τα μέτρα έχουν θύματα και δεν είναι αυτοί που τα παραβιάζουν. 

Εκείνοι ζουν στον δικό τους κόσμο που δεν είναι ίδιος με τον δικό μας. 

Αλλάξτε τον νόμο και μαζί με τα πρόστιμα κάντε τις ποινές πιο αυστηρές.

Αφού δεν υπάρχει ανταπόκριση  στις εκκλήσεις εδώ και εννέα μήνες, ας υπάρξει ο φόβος της πραγματικής τιμωρίας.

Το αυτόφωρο και κάποιες μέρες φυλάκισης έστω  με αναστολή, ίσως διόρθωνε τα πράγματα και έβαζαν μυαλό κάποιοι.

Να ισχύσει σε τελική ανάλυση και για τους ιδιώτες, κάτι παρόμοιο που ισχύει για τους επαγγελματίες, που αν λειτουργήσουν  παρά την απαγόρευση τα μαγαζιά τους, πέρα από το πρόστιμο, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης είναι τα 5 χρόνια.

loading...