«Καζάνι» που βράζει η Ευρώπη – Μαζικές διαδηλώσεις κατά των σκληρών περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες

 Οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών απορρίπτουν σχεδόν παντού κάθε ιδέα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων· απεναντίας ορισμένες τα καθιστούν ακόμη πιο αυστηρά σε σημείου οικονομικής “ασφυξίας” και αυτό έχει αρχίσει να εξεγείρει τον κόσμο που βλέπει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει να ζει με επιδόματα (για όσους τα δικαιούνται) ή απλά να αντιμετωπίσει το φάσμα της ανέχειας.

Έτσι στην Πορτογαλία, μετά την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από χθες, που αφορά το 70% του πληθυσμού. Την επόμενη εβδομάδα, θα αφορά το 80% των Πορτογάλων.

Χθες το απόγευμα εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν τα μέτρα στη Λισαβόνα και συμμετείχαν σε «πορεία για την ελευθερία».

«Η πανδημία είναι εδώ και πρέπει να προστατευτούμε, αλλά χωρίς να σκοτώσουμε την οικονομία», έκρινε η Κάρλα Τόρες, 33 ετών, που εργάζεται στον τομέα της επικοινωνίας κι έχει πελάτες σεφ, εστιατόρια και ξενοδοχεία. «Οι πελάτες μας δεν μπορούν πια να μας πληρώσουν και πολλοί θα αναγκαστούν να απολύσουν εργαζόμενους από τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε.

Πολλές διαδηλώσεις έγιναν το Σάββατο στη Γερμανία με την αστυνομία, σε μία περίπτωση, να κάνει χρήση νερού υπό πίεση για να διαλύσει μια μικρή αντιδιαδήλωση.

Στη Φραγκφούρτη, περίπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ομάδας Querdenker («Ελεύθερα σκεπτόμενος»), που τους τελευταίους μήνες έχει οργανώσει πολλές διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα. Την ίδια ώρα συγκεντρώθηκαν και περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, μέλη ακροαριστερών κινημάτων, οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό με το σύνθημα «Κάτω η δεξιά»!

Η αστυνομία εκτόξευσε νερό υπό πίεση για να διαλύσει τη δεύτερη διαδήλωση, που δεν είχε λάβει άδεια από τις αρχές, σε αντίθεση με την πρώτη.

Στη Ρατισβόνη της Βαυαρίας, εκατοντάδες άτομα, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, διαδήλωσαν κατά της χρήσης μάσκας και του κλεισίματος των μπαρ και των εστιατορίων. Δεν αναφέρθηκαν επεισόδια.

Κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες και για αύριο σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, όπως στο Λίνταου και το Ερλάνγκεν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγγελα Μέρκελ, προεξοφλεί ότι η πανδημία a minima «θα μας απασχολεί όλο τον χειμώνα».

Παρόμοιος είναι ο ήχος της καμπάνας στη Γαλλία, από τα επίκεντρα του λεγόμενου δεύτερου κύματος: θα επιβληθεί να «ζήσουμε με τον ιό μακροπρόθεσμα», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, προσθέτοντας πως εργάζεται πάνω σε νέους «κανόνες» ώσπου να είναι διαθέσιμο εμβόλιο.

Και εκεί, έγιναν διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων, με τη συμμετοχή χιλιάδων στη Νίκαια και αρκετών εκατοντάδων στη Μασσαλία.

Στο ίδιο μήκος κύματος πόλεις στην Βρετανία και την Δανία.

Αλλά και η μία μετά την άλλη ευρωπαίοι πολίτες που μετά την λήψη των περιοριστικών μέτρων βλέπουν να βγαίνουν στην ανεργία και τίποτα δεν δείχνει ότι θα επανέλθει σύντομα πλεόν ξεσπούν.

loading...