Μ.Τσαβούσογλου: «Οι ΗΠΑ κακομαθαίνουν τους Ελληνοκύπριους – Δεν μας νοιάζει ποιος θα βγει πρόεδρος»

 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό περιοδικό «Κριτέρ» δήλωσε «ενοχλημένος» από την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Βλέπουμε ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας ενίσχυσαν πρόσφατα τη συνεργασία τους με την Ε/Κ Διοίκηση της Κύπρου, ειδικά στον τομέα της άμυνας. Από τη μια απευθύνουν έκκληση για περιεκτική λύση στην Κύπρο, από την άλλη αποτελεί μεγάλη αντίφαση να παραβλέπουν την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί.

Το να κακομαθαίνουν την Ε/Κ Διοίκηση με τέτοια βήματα δεν συμβάλει ούτε στην επίλυση του Κυπριακού, ούτε εξυπηρετεί την ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα βήματα ενθαρρύνουν μόνο την αδιάλλακτη στάση της Ε/κ πλευράς η οποία αποτελεί το εμπόδιο για τη λύση, ενώ ενισχύει τη δική μας αποφασιστικότητα», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλο.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με όποιον εκλέξει ο αμερικανικός λαός», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ..

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τις κυρώσεις ως εργαλείο στην εξωτερική τους πολιτική εκμεταλλευόμενοι τη δεσπόζουσα θέση τους στην παγκόσμια οικονομία.

Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις συνοδεύονται από μια απειλητική γλώσσα, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, υποστηρίζοντας ότι οι διεθνείς κυρώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και πως αυτή είναι η μόνη νόμιμη μέθοδος.

Η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν μπει στο στόχαστρο της Γαλλίας, υποστήριξε επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εξαπολύοντας για άλλη μια φορά τα βέλη του κατά του Γάλλου προέδρου Μακρόν.

«Πριν μερικές ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει πως ‘διεξάγεται μια μαύρη προπαγάνδα στην Τουρκία εναντίον της Γαλλίας’. Δεν την κάνουμε εμείς αυτή την εκστρατεία, αλλά η Γαλλία την κάνει εδώ και χρόνια εναντίον της Τουρκίας», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Όταν ο πρόεδρος μιας χώρας, όπως η Γαλλία που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κι έχει εκατομμύρια μουσουλμάνους πολίτες, λέει ότι ‘το ισλάμ βρίσκεται σε κρίση’ τότε εδώ υπάρχει πρόβλημα. Δεν μας εκπλήττει να κάνει αυτές τις δηλώσεις ένας πρόεδρος ενός ακροδεξιού κόμματος. Ωστόσο, εάν ο πρόεδρος μιας σημαντικής χώρας στην Ευρώπη μιλά έτσι, τότε εδώ υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, αντιστρέφοντας τα λόγια του Μακρόν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να δημιουργήσουν το ‘γαλλικό ισλάμ’ προκειμένου να ελέγξουν το Ισλάμ, αλλά «βρίσκονται σε ένα πολύ επικίνδυνο δρόμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε επίσης τη Γαλλία ότι λαμβάνει κάποια ακραία μέτρα με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ριζοσπαστικού ισλάμ. «Δεν μας εκπλήσσει που η ΕΕ παραμένει σιωπηλή. Η Ε.Ε και τα κράτη μέλη της, που κάθε φορά προσπαθούν να δίνουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας, έμειναν και πάλι ανεξεταστέες. Επειδή βλέπουμε ότι ακόμη ο ρατσισμός και ο αντι-ισλαμισμός δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αναμένει αυτό το κύμα «ρατσισμού» και του «αντι-ισλαμισμού» αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια με απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο αλλά και με «ρατσιστικές συμπεριφορές» εναντίον των μουσουλμάνων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

loading...