Τσαβούσογλου: “Όπου δεν υπάρχει πολιτική ισότητα πρέπει να υπάρχει ισότητα κυριαρχίας και θα υπάρξει”

 Κρεσέντο αλαζονίας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, σε ομιλία του στο 12ο Συνέδριο Τούρκων Πρέσβεων

“Εκεί που δεν υπάρχει πολιτική ισότητα πρέπει να υπάρχει ισότητα κυριαρχία και θα υπάρξει”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαοβούσογλου, προσθέτοντας ότι “οι Τ/κ δεν θα καθίσουν στο τραπέζι μόνο και μόνο για να κάνουν διαπραγματεύσεις” και πως “στις τελευταίες ‘εκλογές’ έδωσαν καθαρά αυτό το μήνυμα”.

Για την Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Άγκυρα θέλει να διευθετήσει τα προβλήματα με την Αθήνα μέσω διαλόγου, προσθέτοντας ότι δεν κλείνουν την πόρτα τους στον διάλογο άνευ όρων και στην διπλωματία. Κάλεσε την Ελλάδα να επιλέξει αν θέλει ένταση ή διάλογο. “Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα και για τα δύο”, είπε.

Σε ομιλία του στο 12 Συνέδριο Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι “η Κύπρος είναι εθνική υπόθεσή μας”. “Ποιος είναι αυτός που έχει φράξει τον δρόμο του Κυπριακού; Είναι γνωστό. Υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία στο νησί που δεν βλέπει την τ/κ κοινότητα ίση. Η ΕΕ έκανε μέλος αυτή την νοοτροπία και έφραξε την ελπίδα για λύση. Τώρα στηρίζει τις προσπάθειές τους, τουλάχιστον στα λόγια, για κατάσχεση του κοινού πλούτου. Καλά, από πού πηγάζει η έπαρση και αυταπάτη που βρίσκονται πίσω από τη υπόθεση ότι εμείς θα επιτρέψουμε αυτά; Μέχρι σήμερα δεν αποδέχτηκαν την πολιτική ισότητα. Εκεί που δεν υπάρχει πολιτική ισότητα πρέπει να υπάρχει ισότητα κυριαρχίας και θα υπάρξει. Οι Τ/κ δεν θα καθίσουν στο τραπέζι μόνο και μόνο για να κάνουν διαπραγματεύσεις. Και στις τελευταίες εκλογές έδωσαν καθαρά αυτό το μήνυμα”.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο δίκαιος διαμοιρασμός των πηγών”. “Τι είναι αυτό που κάνει εκείνους που προκάλεσαν την αστάθεια στην περιοχή να πιστεύουν ότι μπορούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να μην περιμένει κανένας ότι η Τουρκία, η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο θα επιτρέψει να την φυλακίσουν στις δικές της ακτές και ότι θα εγκαταλείψει τα δικαιώματά της. Δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιτυχίας εκείνοι που προσπαθούν να μας αποκλείσουν και μάλιστα να πάρουν θέση απέναντί μας”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου “ακόμη και στα μικρά θέματα ο ένας γείτονας μπορεί να βοηθήσει τον άλλο. Ο Πρόεδρός μας στο μήνυμά του που έδωσε τελευταία από το σεισμό της Σμύρνης το έθεσε αυτό λακωνικά. Θέλουμε να διευθετήσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα συνομιλώντας. Δεν κλείνουμε την πόρτα μας για στον διάλογο άνευ όρων και στη διπλωματία”.

“Ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός έγραψε επιστολές στις εφημερίδες της Γαλλίας, της Γερμανίας, την Βρετανίας προσπαθώντας να επωφεληθούν από την κοινή γνώμη άλλων χωρών, εμείς με ένα άρθρο μας σε ελληνική εφημερίδα απευθυνθήκαμε στην ελληνική κοινή γνώμη. Είπαμε’ αν θέλετε να ζήσουμε με ένταση και κλιμάκωση ή να κάνουμε διπλωματία, διάλογο και συνεργασία. Στην Ελλάδα ανήκει η επιλογή. Η Τουρκία, ευτυχώς, έχει τη δυνατότητα να πάρει οποιοδήποτε δρόμο”, ανέφερε.

Τέλος, δήλωσε ότι “τους υποβάλλουμε κάθε είδους λογικό διπλωματικό άνοιγμα. Συγκεκριμένες προτάσεις όπως οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις, ο διαμοιρασμός εισοδημάτων, περιφερειακό συνέδριο υποβλήθηκαν πάντα από εμάς. Προτείναμε να γίνει Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο όχι για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα μόνο με την Ελλάδα, αλλά με όλα τα παράκτια κράτη”.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Sigma Live

loading...