Τι πιο φυσιολογικό λοιπόν για τον πρωθυπουργό μιας χώρας που σπάει το ένα μακάβριο ρεκόρ μετά το άλλο από το να φωτογραφηθεί την ώρα που αγοράζει τσουρέκια;

 Με 121 νέους θανάτους από κορονοϊό μέσα σε ένα 24ωρο είμαστε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε θανάτους την τελευταία εβδομάδα αναλογικά με τον πληθυσμό μας. Πρωταθλητές σε κάτι που δεν έχουμε κανένα λόγο να νιώθουμε περήφανοι, αφού -σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες- περάσαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας σχετικά ανώδυνα και είχαμε αρκετούς μήνες στη διάθεση μας να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το δεύτερο. Δεν το κάναμε. Με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται πλέον ο αριθμός των διασωληνωμένων, όχι επειδή είναι ελαφριά τα περιστατικά και δεν χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ, αλλά γιατί μας τελείωσαν οι ΜΕΘ και άρα όποιος δεν πρόλαβε να διασωληνωθεί έχει τεράστιες πιθανότητες να πεθάνει. Ακόμα κι αν κανονικά θα κατάφερνε να επιζήσει.

Τι πιο φυσιολογικό λοιπόν για τον πρωθυπουργό μιας χώρας που σπάει το ένα μακάβριο ρεκόρ μετά το άλλο από το να φωτογραφηθεί την ώρα που αγοράζει τσουρέκια; Που παίζει να του τα έκαναν δώρο για να τον ξεφορτωθούν τέτοιος γκαντέμης που είναι, μην τους βρει χειρότερο κακό.

Δεν είναι αστείο πια. Ποτέ δεν ήταν. Τώρα όμως που έχουμε φτάσει σ’ αυτή την κατάσταση, είναι πέρα για πέρα εγκληματική τέτοια ανευθυνότητα. Ιδίως όταν ο Μητσοτάκης αναγγέλει ότι θα προστεθούν νέες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο (της Θεσσαλονίκης, που υποφέρει περισσότερο από όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας από την πανδημία) κάπου στα τέλη Φεβρουαρίου. Κι αυτές οι ΜΕΘ είναι δωρεά ιδρύματος, δεν στήνονται με δημόσιες δαπάνες. Το κράτος έχει άλλες προτεραιότητες από το να προστατέψει την υγεία των πολιτών του, κάποιες από αυτές εξωφρενικά άκυρες μάλιστα. Έως σκανδαλώδεις.

Ακόμα και στις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν (που δεν επιτάχθηκαν, νοικιάστηκαν με υψηλότατο αντίτιμο), το προσωπικό που επιστρατεύτηκε προέρχεται από το ΕΣΥ. Λες και αυτό που μετράει είναι τα ντουβάρια και τα κρεβάτια, και όχι το αν θα υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές που θα σώζουν ζωές με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν. 

600 εκατομμύρια λιγότερα από φέτος προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021 για την υγεία. Προσλήψεις υγειονομικών δεν έγιναν παρά ελάχιστες, μπάτσους να δέρνουν προσλαμβάνουμε αβέρτα όμως. Ίσως γιατί πολλοί από αυτούς είναι ήδη σε καραντίνα, αφού ο ανεκδιήγητος Χρυσοχοΐδης τους ξαμόλυσε κατά χιλιάδες στο κέντρο της Αθήνας πριν από 11 μέρες, για να ψεκάζουν με χημικά και να ξυλοκοπούν ανθρώπους που διαδήλωναν τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ασφαλείας. Τώρα όμως βγαίνει ο κυρ Μιχάλης και μας λέει ότι δεν κολλάει ο κορονοϊός σε εξωτερικό χώρο. Τότε γιατί έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας; Γιατί πληρώνουν πρόστιμα οι πολίτες που βγαίνουν έξω από το σπίτι τους χωρίς να έχουν πάρει έγκριση ή χωρίς να φοράνε μάσκες; Είπαμε να τρώμε σανό, όχι κι έτσι όμως.

Η βορειοκορεατικής έμπνευσης ενημέρωση που έχουμε δεν αναφέρει τίποτα για όλα αυτά βέβαια. Να, κοιτάξτε τον πρωθυπουργό μας τι ωραία τσουρέκια που παίρνει, είναι ένας από εμάς. Μια χαρά τα πάει στις δημοσκοπήσεις άλλωστε, κι ας προκύπτει ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θεωρεί πως για την έξαρση της πανδημίας φταίει ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, η ελλιπής ενίσχυση του ΕΣΥ και η κυβερνητική ολιγωρία σε όλα τα επίπεδα.

Και μέσα σε όλο αυτό το χάος, κάποιοι θυμούνται να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, για το Μάτι που έπρεπε να έχει εκκενωθεί μέσα σε 20 λεπτά, ενώ οι 2.223 νεκροί που έχουμε θρηνήσει ως τώρα εξαιτίας της πανδημίας δεν μπορούσαν να αποφευχθούν υποτίθεται. Κι ας είχαμε μήνες ολόκληρους για να οργανωθούμε, που εννοείται ότι χρειάζεται να υπάρχει και κάποιος στο τιμόνι της χώρας, και όχι να κάνει διακοπούλες και να παίζει τένις την ώρα που πεθαίνει κόσμος. Ή να παρακολουθεί αμέτοχος ανθρώπους να γλείφουν το ίδιο μαγικό κουταλάκι μέσα σε εκκλησίες.

Το να γκρινιάζουμε για το τι ψήφισαν κάποιοι συμπολίτες μας δεν αρκεί. Δυστυχώς σοβαρή αντιπολίτευση δεν υπάρχει, κι αυτή που υπάρχει δεν ακούγεται (και δεν είναι σοβαρή). Οπότε ναι, θα ζήσουμε μια ακόμα εθνική τραγωδία με αυτούς που μπλέξαμε, εφόσον δεν πεθάνουμε από αυτήν μέχρι να τελειώσει η πανδημία. Κάποτε, που όντως θα υπάρξουν εμβόλια, αν και με τον Κικίλια υπουργό είναι σίγουρο ότι θα γίνει μπάχαλο και θα καταλήξουν να εμβολιάζονται πρώτοι οι κομματάρχες και οι κουμπάροι τους. Κι άσε τους άλλους να πεθαίνουν.

Το πιο παρανοϊκό πάντως είναι ότι ξεκληρίζονται σωρηδόν οι ηλικιωμένοι και οι παπάδες, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Που παραδοσιακά ψηφίζουν δεξιά οι περισσότεροι από αυτούς, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ό,τι μπορεί για να ξεμείνει από ψηφοφόρους. Ίσως να έχει σχέδια για το μέλλον που δεν τους χρειάζεται καν, αφού πολλά στελέχη της δείχνουν να νοσταλγούν τον γύψο στον οποίο μας έβαλε η χούντα.

loading...