Προάσπιση της Θρησκευτικής Ελευθερίας με τον Σουλτάνο Ερντογάν γίνεται;

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Για την σημασία αλλά και το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία ασκώντας παράλληλα κριτική απέναντι στην πολιτική της Τουρκίας, μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, με την παρουσία του στη σχετική υπουργική διάσκεψη με θέμα: «Συμμαχία για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας» που διοργανώθηκε από την Πολωνία την Τρίτη 17 Νοεμβρίου και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Ο κ. Βλάσης σύμφωνα με το ΑΠΕ, επισήμανε την υποχρέωση της Τουρκίας, ως ιδρυτικού μέλους της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, να σεβαστεί και να μην αλλοιώνει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας, μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία πρόσφατα μετατράπηκαν σε χώρους μουσουλμανικής λατρείας, παραβιάζοντας – μεταξύ άλλων – την υποχρέωση πρότερης ενημέρωσης και διαβούλευσης με την UNESCO. Την ίδια στιγμή, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, η Ελλάδα σεβόμενη πλήρως το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και πίστη, εγκαινίασε τη λειτουργία του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, μία κίνηση ισχυρού συμβολισμού, η οποία αποδεικνύει στην πράξη τη βούληση της χώρας μας να υπερασπιστεί σθεναρά το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία.

Επίσης, στην παρέμβασή του, ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών, ως απαραίτητο συστατικό για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, την προώθηση της διεθνούς ασφάλειας και την εξασφάλιση συνθηκών ευημερίας και ανάπτυξης των κοινωνιών, όπως αυτή περιλαμβάνεται στην Agenda 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνέχεια, ο κ. Βλάσης έκανε αναφορά στον σημαντικό ρόλο που επιτελούν τα Ελληνορθόδοξα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αντίστοιχα, για τη διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτισμικής πολυμορφίας. Δεν παρέλειψε να επισημάνει, όπως σημειώνεται, ότι χριστιανικοί πληθυσμοί των περιοχών αυτών αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα διώξεις, γεγονός που δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό.


Πομπέο: Προασπίζουμε τη θρησκευτική ελευθερία

Σημειώνεται πως στην συγκεκριμένη διάσκεψη συμμετείχε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπου και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

«Ήταν τιμή μου να συναντήσω σήμερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’, και να επισκεφθώ την Πατριαρχική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Στην ίδια ανάρτηση, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζει: «Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος καθώς συνεχίζουμε να προασπίζουμε τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έμεινε ευχαριστημένος και από την διάσκεψη και τόνισε πως: «Η ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων είναι μια πολύτιμη αμερικανική αξία για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους εταίρους της συμμαχίας για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία πιστών και μη πιστών».

loading...