Σταϊκούρας για Πειραιώς: «Η κυβέρνηση θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα»

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στον ‘τόπο του εγκλήματος’», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, απαντώντας σε κοινή δήλωση των τομεαρχών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ζήτημα της Τράπεζας Πειραιώς

Σκληρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του ζητά από την Τράπεζα Πειραιώς να αποσαφηνίσει άμεσα τα σχέδιά της σχετικά με την αποπληρωμή των 165 εκατ. ευρώ του τοκομεριδίου του ομολόγου CoCos, αξίας 2,04 δισ. ευρώ, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση, δίνει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στον ‘τόπο του εγκλήματος’. Ανεύθυνα και τυχοδιωκτικά, από άγνοια ή μικροπολιτική σκοπιμότητα, παρεμβαίνει, προφασιζόμενος ότι ‘ανησυχεί’ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατάστρεψε τις αξίες των τραπεζών με την 3η, αχρείαστη, ανακεφαλαιοποίηση, που οδήγησε σε τεράστια απώλεια χρημάτων τους Έλληνες φορολογούμενους, που συρρίκνωσε τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, πουλώντας σχεδόν ‘τζάμπα’ τις μετοχές του σε ιδιώτες, δήθεν ‘ανησυχεί’. Αιδώς, Αργείοι. Ας μην ‘ανησυχεί’», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του και καταλήγει: «Η κυβέρνηση θα προασπίσει, όπως μέχρι σήμερα με αποτελεσματικότητα πράττει, το βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης και Αλέξη Χαρίτσης, σε κοινή δήλωσή τους υπογράμμιζαν την ανάγκη να πληρωθούν κανονικά τα 165 εκατ. ευρώ του τοκομεριδίου των CoCos από την Τράπεζα Πειραιώς, ώστε να αποτραπεί μία «ψευτοκρατικοποίηση» και να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. «Οι επίσημες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Στουρνάρα και Μεγάλου, σύμφωνα με τις οποίες η οφειλόμενη πληρωμή θα εξαρτηθεί από γνώμη του SSM, χωρίς να υφίσταται κανένα νομικό έρεισμα γι’ αυτό, προκαλούν εντονότατη ανησυχία για την απομείωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το ΝΜ σε πρόσφατο δημοσίευμά του (Μέχρι τέλος του 2020 το «λίφτινγκ» στον Νόμο του ΤΧΣ), τόσο η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και η κυβέρνηση, αλλά και το ΤΧΣ, τελούν εν αναμονή της 13ης Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ο SSM θα αποφανθεί εάν επιτρέπει την πληρωμή των τόκων για τα CoCos. Σε περίπτωση που ο επόπτης δώσει το «πράσινο φως» τότε το όλο ζήτημα μεταφέρεται για τον Νοέμβριο του 2021.

Εάν, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι κρίνουν πως «σκοντάφτει» στην απαγόρευση που έχει τεθεί για τη διανομή μερίσματος, επιστροφής κεφαλαίου ή αγοράς ιδίων μετοχών όσο οι τράπεζες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας τότε τα CoCos, ύψους 2,04 δισ. ευρώ, μετατρέπονται σε κοινές μετοχές επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (σήμερα στα έξι ευρώ/ανά μετοχή).

Το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας από το 26,4% σήμερα στο 61,3%. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχει και το ΤΧΣ κατόπιν αλλαγής του σχετικού Νόμου, επαναφέροντας το ποσοστό του στα αρχικά επίπεδα.

https://www.newmoney.gr/

loading...