Πληρώνονται αναδρομικά και αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις με τις συντάξεις Δεκεμβρίου (ημερομηνίες)

 Με τις συντάξεις Δεκεμβρίου, που ξεκινάει η πληρωμή τους 24 Νοεμβρίου, θα καταβληθούν αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις και τα αναδρομικά των αυξήσεων…

όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης στο Mega.

Έτσι, χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ εφόσον λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις.

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αφορούν σε χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξή τους. Η προσωρινή στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από τις 13/5/2016.

 Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες, η προσωρινή σύνταξη θα αυξηθεί στο 70% από 50% και επί αυτού του νέου ποσοστού θα υπολογιστούν και τα αναδρομικά που θα λάβουν στο τέλος του μήνα.

Στις συντάξεις χηρείας η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και ουσιαστικά θα λαμβάνεται εξαρχής, η οριστική σύνταξη, καθώς αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Στις αναπηρικές θα καταβάλλονται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας ως εξής:

Α. προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,9% και

Β. προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.

Επίσης, έρχονται αναδρομικά όπου έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη. Η αύξηση προσωρινής ισχύει για όσους υπέβαλαν έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονικά. Να σημειωθεί ότι το πλαφόν της προσωρινής σύνταξης παραμένει ίδιο, δηλαδή τα 768 ευρώ, ενώ για τους επαγγελματίες το πλαφόν της προσωρινής είναι ως τα 960 ευρώ ενώ το κατώτατο ποσό της προσωρινής μένει στα 384 ευρώ.

Έτσι την Τρίτη, στις 24 Νοεμβρίου ξεκινά η καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους για τον μήνα Δεκέμβριο με την καταβολή αναδρομικών και αυξήσεων στις προσωρινές συντάξεις. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των συνταξιούχων, οι συντάξεις του ΙΚΑ θα πληρωθούν σε δύο δόσεις, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ.

Οι πληρωμές των συνταξιούχων Δεκεμβρίου ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, οπότε και πληρώνονται οι συντάξεις Ανασφάλιστων Υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ. Οι επικουρικές συντάξεις και για τον μήνα Δεκέμβριο θα πληρωθούν στους συνταξιούχους ταυτόχρονα με τις κύριες.

Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες για την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου είναι οι εξής:

-Συντάξεις ΙΚΑ:

την Τρίτη 24 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9

την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8

– Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

– Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

– Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

– Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

– Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

– Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

– Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

– Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020.

Τα ποσά των συντάξεων εμφανίζονται στα ΑΤΜ και είναι διαθέσιμα προς ανάληψη την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας πληρωμής τις απογευματινές έως βραδινές ώρες (συνήθως από 18.00 έως 21.00 ανάλογα με την τράπεζα).

https://www.aftodioikisi.gr

loading...