ΟΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΟΜΗΡΟ ΕΛΛΗΝΑ ΒΟΣΚΟ

Ήταν το 1996, όταν στην Αλβανία είχε καταρρεύσει η κυβέρνηση Μπερίσα λόγω των γνωστών «πυραμίδων» και η κατάσταση στα Ελληνοαλβανικά σύνορα ήταν έκρυθμη, αφού χιλιάδες Αλβανοί είχαν λεηλατήσει από τις αποθήκες όπλων του αλβανικού στρατού χιλιάδες αυτόματα Καλάσνικοφ.
Εκείνες τις μέρες μια αλβανική συμμορία πέρασε παράνομα στην Ελλάδα και απήγαγε έναν Έλληνα βοσκό, απαιτώντας λύτρα.
Η επιχείρηση απελευθερώσεως του ομήρου ανατέθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα στον τότε Διοικητή της 1ης Στρατιάς. Ο Στρατηγός Δήμου, αφού συγκέντρωσε τις απαραίτητες πληροφορίες, σχεδίασε μια γρήγορη και αποτελεσματική επιχείρηση!
«Φόρτωσε» σε Στρατιωτικά Ελικόπτερα Καταδρομείς και επιβαίνοντας ο ίδιος σε ένα από αυτά, εισέβαλε στον εναέριο χώρο της Αλβανίας, πάνω από την περιοχή, όπου, κατά πληροφορίες, βρισκόταν η συμμορία.
Με την βοήθεια μεγαφώνων και ενός Αλβανού μεταφραστή, ο Δήμου απείλησε τους απαγωγείς ότι, αν δεν απελευθέρωναν αμέσως τον όμηρο, θα βομβάρδιζε την περιοχή και οι Έλληνες Καταδρομείς θα προσγειώνονταν για επίθεση!!
Οι παρατεταμένες πτήσεις των Ελικοπτέρων και οι συνεχείς απειλές του Στρατηγού Δήμου κατατρομοκράτησαν τους Αλβανούς απαγωγείς, οι οποίοι απελευθέρωσαν σε ένα ξέφωτο τον Έλληνα βοσκό, τον οποίο παρέλαβε το Ελικόπτερο του Στρατηγού και τον επανέφερε σώο στην πατρίδα και την οικογένειά του.
https://veteranos.gr/

loading...