Ζιονί Ζεβίτ: Από το «οστούν του πέους» πλάστηκε η Εύα

 O Ισραηλινός Ζιονί Ζεβίτ  ανατρέπει έναν από τους θεμελίους λίθους της χριστιανικής πίστης και υποστηρίζει ότι το λάθος οφείλεται σε… παρανόηση του ιερού κειμένου

Τη θεωρία ότι ο Δημιουργός έπλασε τον θηλυκό άνθρωπο όχι από το πλευρό αλλά από ένα κόκκαλο το οποίο κατά την εξέλιξη του είδους εξέλιπε, προτείνει επιστήμονας, αναθεωρώντας την Παλαιά Διαθήκη. Μάλιστα, ο Ισραηλινός Ζιονί Ζεβίτ, διακεκριμένος συγγραφέας και καθητηγής Βιβλικής Φιλολογίας και Βορειοδυτικών Σημιτικών Γλωσσών στο Αμερικανο-εβραϊκό πανεπιστήμιο του Μπελ-Αιρ στην Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι, εξαιτίας μιας παρανόησης του ιερού κειμένου, αυτό που επί χιλιετίες πιστεύεται περί του πλευρού του Αδάμ, είναι λάθος.

Το σωστό είναι ότι ο Θεός δημιούργησε τη γυναίκα από το «οστούν του πέους» του ανδρός.

Σε βιβλία του όπως το «Τι συνέβη πραγματικά στον Κήπο της Εδέμ» καθώς και σε επιστημονικά άρθρα που κατά καιρούς δημοσιεύει, ο Ζεβίτ αναλύει μια πλάνη χιλιάδων ετών: Στο αρχικό κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης, η λέξη «tsela» η οποία ερμηνεύτηκε σαν «πλευρό», στην πραγματικότητα αναφέρεται στο os baculum ή πεϊκό οστούν. Το αρσενικό σε πολλά θηλαστικά διαθέτει αυτό το κόκκαλο στον αναπαραγωγικό του σωλήνα, όχι όμως ο άνθρωπος. Καθώς εξελισσόταν το είδος, πιθανότατα, η λειτουργία του πέους κατέστησε περιττή την παρουσία του πεϊκού οστού, το οποίο συν τω χρόνω ατρόφησε και εν τέλει εξαφανίστηκε.

Ο καθηγητής Ζεβίτ επικαλείται τη φιλολογική έρευνα της Βίβλου, στην οποίαν η λέξη tsela απαντάται πάνω από 40 φορές. Από τα συμφραζόμενα συνάγεται ότι ο συντάκτης του κειμένου αναφέρεται σε ένα σημείο της ανθρώπινης ανατομίας πολύ πιο κοντά στο πέος, παρά στα πλευρά. Εξάλλου, το «χαμένο πλευρό» από το ανδρικό σώμα δεν είναι και τόσο χαμένο, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχουν 12 ζευγάρια συμμετρικών πλευρικών οστών.

Όπως είναι φυσικό, η θεωρία του Ζιονί Ζεβίτ ανατρέπει έναν από τους θεμελίους λίθους της χριστιανικής πίστης και κατ’ επέκτασιν της παραδοσιακής αντίληψης για την καταγωγή του ανθρώπινου είδους, τη σχέση των δύο φύλων κ.λπ. Ο καθηγητής Ζεβίτ σκανδαλίζει και προκαλεί αναταραχή μεταξύ των ιερωμένων, των θεολόγων αλλά και του ποιμνίου. Όμως, από μια άλλη άποψη, η δική του ερμηνεία οδηγεί τη βιβλική αποτύπωση της Δημιουργίας του κόσμου σε τροχιά σύγκλισης με τα ανθρωπολογικά δεδομένα.

loading...