Θρησκευτικός πόλεμος στην Σουηδία: Βανδαλίστηκε εκκλησία, απειλές σε τζαμιά

 Εκκλησία στο Γκέτεμποργκ βανδαλίστηκε την στιγμή που τζαμιά λάμβαναν απειλητικές επιστολές με σκόνη

Χθες μια ρ/καθολική εκκλησία στο Γκέτεμποργκ βανδαλίστηκε, δείγμα του ότι ο θρησκευτικός πόλεμος στην Σουηδία κορυφώνεται. Σύμφωνα με κάποιον που δραστηριοποιείται στην εκκλησία «ο βωμός αφαιρέθηκε, ο άμβωνας έσπασε, οι καρέκλες και τα σκαμνιά ρίχτηκαν κάτω από τις σκάλες, τα ντουλάπια έσπασαν, η αναμνηστική πλάκα για τους νεκρούς έσπασε, τα βιβλία ρίχθηκαν παντού και έχουν πετάξει τον πυροσβεστήρα στο παρεκκλήσι όπου ανάβουμε κεριά» .

Η επίθεση πρέπει να είχε πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο Max Martin Skalenius ήταν μάρτυρας της καταστροφής και γράφει ότι «λυπάται που δεν έμεινα λίγο επιπλέον, ώστε να είχα δει τα πάντα και να τα σταματήσω», αλλά λέει ταυτόχρονα ότι θα ήταν εξίσου καλό να μην κινδυνεύσει να δολοφονηθεί.

“Όταν ήμουν μέσα στην εκκλησία είδα δύο άτομα. Ένας άντρας από τη Μέση Ανατολή μπήκε στην εκκλησία 5 λεπτά αφότου έφυγα. Κοντά μαύρα μαλλιά. Κανονική σωματοδομή. Αλλά ενώ ήμουν μέσα στην εκκλησία, υπήρχε μια γυναίκα με κοντά κοκκινωπά κοντά μαλλιά γύρω στα 30-40. Βγήκε ίσως 4 λεπτά μετά από μένα” είπε . Επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει εάν αυτοί το έκαναν, αλλά ότι η αστυνομία πιστεύει ότι ένας από αυτούς διέπραξε την πράξη.

 

Πέντε σουηδικά τζαμιά δέχονται επιστολές με απειλές

 

Στον αντίποδα σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία, οι απειλές κατά τζαμιών είναι ασυνήθιστες στη Σουηδία, αλλά μπορεί να συνδέονται με την πρόσφατη σειρά ισλαμιστικών επιθέσεων στη Γαλλία.

Το μεγάλο τζαμί Eskilstuna έλαβε μια απειλητική επιστολή που περιέχει λευκή σκόνη, όπως και τέσσερα άλλα τζαμιά στη Σουηδία, ανέφερε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SVT.

Τα τζαμιά που συνέβησαν αυτά τα περιστατικά είναι αυτά στο Γκέτεμποργκ, τη Στοκχόλμη, το Λούλε και το Μάλμο. Ο Anas Deneche, διευθυντής επικοινωνιών στο Μεγάλο Τζαμί Eskilstuna στο SVT, δήλωσε ανήσυχος: «Οι άνθρωποι θυμούνται το Κράιστσερτς (σ.σ. Νέα Ζηλανδία), όταν ένας άνδρας μπήκε μέσα σε ένα τζαμί και εκτέλεσε 51 πιστούς. Φυσικά αυτό είναι στη μνήμη των ανθρώπων και πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να είναι μια προειδοποίηση ότι κάτι μεγαλύτερο μπορεί να συμβεί στο μέλλον», τόνισε.

Η αστυνομία είπε ότι τα εγκλήματα μίσους έχουν προτεραιότητα στη δουλειά τους, ανεξάρτητα από τη φύση τους, είτε πρόκειται για βανδαλισμό, παρενόχληση ή απειλές, και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ένοχος θα συλληφθεί.

Σε περισσότερο από 8% του πληθυσμού της Σουηδίας των 10 εκατομμυρίων, το Ισλάμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία του έθνους. Η ισλαμική κοινότητα των σκανδιναβικών χωρών γνώρισε ανάπτυξη σαν χιονοστιβάδα ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960. Το μερίδιο των μουσουλμάνων στον σουηδικό πληθυσμό συνεχίζει να αυξάνεται τόσο μέσω της συνεχιζόμενης μαζικής μετανάστευσης όσο και των δημογραφικών τάσεων που περιλαμβάνουν χαμηλότερες γεννήσεις μεταξύ των Σουηδών.

loading...