Καταπέλτης ο γερουσιαστής Μενέντεζ για το ρόλο των ΗΠΑ στο Αρτσάχ

Με αφορμή τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, υπό την εποπτεία της Ρωσίας, στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κάλεσε τις ΗΠΑ να ασχοληθούν εκ νέου με αυτό τον τόπο που στην ουσία αφέθηκε στα χέρια της Μόσχας και της Άγκυρας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτή είναι μια τραγική στιγμή για τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο».

Κάλεσε τις ΗΠΑ να μην πωλούν όπλα σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν και να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό στην περιοχή.

Ακολουθεί ολόκληρη η γραπτή δήλωση του Αμερικανού γερουσιαστή:

«Αυτή είναι μια τραγική στιγμή για τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο. Η συμφωνία που υπογράφτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ενισχύει την επιρροή της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν στη Νότιο Καύκασο και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή τα επόμενα χρόνια. Αφού το ανώτερο κλιμάκιο της διοίκησης Τραμπ αποφάσισε να απέχει σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη σύγκρουση, η ασφάλεια των Αρμενίων που έχουν ήδη υποφέρει από τη βιαιότητα των προέδρων Αλίεφ και Ερντογάν, τώρα εναπόκειται στην “ειρηνευτική δύναμη” που έστειλε ο Πούτιν. Προχωρώντας μπροστά, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επανεμπλακούν σοβαρά στην περιοχή και να διασφαλίσουν ότι της ειρηνευτικής διαδικασίας ηγείται η Ομάδα Μινσκ ΟΑΣΕ (OSCE Minsk Group) και όχι αυτή η τριάδα των απολυταρχικών χωρών.Φωτογραφία των προηγούμενων ημερών από αρμενική πηγή δείχνει Αρμένιους διασώστες σε περιοχή του Στεπανακέρτ, στο Αρτσάχ, που φέρονται να την έχουν βομβαρδίσει αζερικές δυνάμεις (φωτ.: EPA / ARMENIAN UNIFIED INFOCENTRE / HANDOUT)

»Ομοίως, βαθιά με ανησυχεί ο ρόλος που έπαιξαν αμερικανικά αμυντικά στοιχεία σε αυτή τη σύγκρουση και κυρίως στις επιθέσεις εναντίον Αρμενίων πολιτών. Εκτός της διεξοδικής διερεύνησης αυτών των αναφορών και της κατάλληλης απάντησης σε τυχόν παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναστείλουν αμέσως την παροχή αμυντικών στοιχείων στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να μην επιτρέψουμε μελλοντικές κακοποιήσεις.

»Κατόπιν αιτήματός μου, το Κρατικό Γραφείο Λογοδοσίας στην παρούσα φάση επανεξετάζει τον αντίκτυπο της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια στο Αζερμπαϊτζάν, που εκτοξεύτηκε στα ύψη κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ. Οι πληροφορίες από αυτή την ανασκόπηση θα είναι κρίσιμες αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει για να δράσουμε. Για αυτό έχω εισάγει δύο ψηφίσματα στη Γερουσία που ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο να κάνει έκθεση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία αλλά και για τον ρόλο που έχει παίξει η αμερικανική βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και των εξαγωγών όπλων σε αυτές τις παραβιάσεις. Αυτά τα ψηφίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή για να σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ σε αυτούς τους τομείς, εάν η κυβέρνηση Τραμπ δεν το κάνει μόνη της.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες που έχει δημιουργήσει αυτή η βία, ιδιαίτερα στις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων Αρμενίων που τώρα εκτοπίζονται βίαια από τα σπίτια τους, στο πλαίσιο του πόλεμου των έξι εβδομάδων. Με τον χειμώνα να πλησιάζει και την πανδημία Covid-19 να μαίνεται, το Κογκρέσο και η διοίκηση Τραμπ πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο».

pontos-news.gr

loading...