Το παλαιότερο μοναστήρι βρίσκεται στην Ελλάδα

 Τα μοναστήρια στέκουν αγέρωχα σε διάφορες χώρες του κόσμου και υποδηλώνουν την πίστη των ανθρώπων εδώ και αιώνες, όπως και οι εκκλησίες, επίσης. Πολλά έχουν περάσει διά πυρός και σιδήρου στη μακραίωνη ιστορία τους, παραμένοντας πιστοί φρουροί της ορθοδοξίας.

Το παλαιότερο μοναστήρι βρίσκεται στην Ελλάδα

Η Μονή Εικοσιφοινίσσης βρίσκεται στον Δήμο Αμφίπολης του Νομού Σερρών, στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 753 μέτρων. Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στα χρόνια του επισκόπου Φιλίππων Σώζοντος, ο οποίος έλαβε μέρος στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (451 μ.Χ.).

Σέρρες: Τα πέτρινα γεφύρια του 19ου αι. στο Αχλαδοχώρι, το φαράγγι του Αγγίτη, το σπήλαιο του Ορφέα, η λίμνη Κερκίνη και το “μυστικό” χωριό…

Κατά την παράδοση, ο επίσκοπος Σώζων ίδρυσε, περί το 450 μ.Χ., ναό και μοναστικό οικισμό στη θέση Βίγλα, πλησίον της Μονής. Ο μοναστικός οικισμός αυτός εγκαταλείφθηκε με την πάροδο των ετών και η Μονή ιδρύθηκε ουσιαστικά από τον Όσιο Γερμανό, τον 8ο αιώνα.

Πρόκειται για το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που πολλοί παρομοιάζουν με αληθινό ησυχαστήριο, το οποίο δέχεται πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια των αιώνων έχει βιώσει καταστροφές, ενώ η ανασύσταση της Μονής και η αναβίωση του μοναχισμού σε αυτήν πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Δράμας Διονύσιο Κυράτσο, αμέσως μετά την ενθρόνισή του το 1965.

Με μέριμνά του εγκαταστάθηκε στη Μονή γυναικεία αδελφότητα και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανέγερσης κτισμάτων. Το όνομα της Μονής, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκδοχές, οφείλεται στο θαύμα της εικόνας της Παναγίας, η οποία έλαμπε και σκορπούσε φως «φοινικούν», δηλαδή κόκκινο, όπως η πορφυρά των Φοινίκων. Απ’ αυτό προέρχεται και η ονομασία: Εικών φοινίσσουσα – Εικών φοίνισσα – Εικοσιφοίνισσα.

loading...