Αλβανία: Με νομοσχέδιο προσπαθεί να θέσει τα αλβανικά ύδατα εκτός Χάγης - Μόνο η Ελλάδα θα δώσει (πάλι)! Με νομοσχέδιο τα Τίρανα προσπαθούν να χαρακτηρίσουν μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή απέναντι από την Κέρκυρα ως «εσωτερικά ύδατα» και να τα βγάλουν «εκτός» Χάγης ώστε το δικαστήριο να αποφασίσει το μοίρασμα μόνο... ελληνικών υδάτων μεταξύ Ελλάδας & Αλβανίας! «Πρωτοκολλήθηκε στη Συνέλευση σχέδιο νόμου που καθορίζει τα ύδατα που βρέχουν την περιοχή των Αγίων Σαράντα και τις ακτές ως "iστορικά" και αυτό επηρεάζει έντονα τη συμφωνία με την Ελλάδα», γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.


Το προσχέδιο υποβλήθηκε από τον βουλευτή της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης  Κωστάκ Παπά, ο οποίος το υπέβαλε πριν από ένα μήνα, αλλά στη συνέχεια το απέσυρε για αναθεώρηση.


Σύμφωνα με το προσχέδιο, αναφέρεται ότι ο νόμος αυτός αποσκοπεί στην «κήρυξη των θαλάσσιων υδάτων του Κόλπου των Αγίων Σαράντα, του Βουθρωτού, των Εξαμιλίων, της Χιμάρας, του Μπορς, του Κηπαρό και της Παλάσας, ως θαλάσσια ύδατα των« Ιστορικών Όρμων» της Δημοκρατίας της Αλβανίας και την ένταξή τους "Εσωτερικά Ύδατα" (σσ. ίδιο καθεστώς με λίμνες κτλπ).
Ο ορισμός αυτός καθορίζει επίσης μέρος του Κόλπου της Κέρκυρας, ως μέρος που δεν επιτρέπεται να γίνει συμφωνία που θα «παραβιάζει» αυτήν την περιοχή.


Το άρθρο 1 του σχεδίου ορίζει ότι «Τα εσωτερικά ύδατα της Δημοκρατίας της Αλβανίας είναι τα θαλάσσια ύδατα προς τη στεριά, από τη γραμμή βάσης από την οποία αρχίζει να μετράται το πλάτος των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, σύμφωνα με το άρθρο 8 της σύμβασης για τη θάλασσα του 1982,  που επικυρώθηκε από τη Δημοκρατία της Αλβανίας το 2003».


Το σχέδιο θα συζητηθεί αμέσως στην Επιτροπή και στη συνέχεια θα σταλεί στη Σύνοδο.


Η έγκριση αυτού του έργου θεωρείται από τον Κωστάκ Παπά, ως σημαντική, διότι «προστατεύει» νόμιμα το θαλάσσιο τμήμα που αναμένεται να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :