ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ;;;

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες της Αστρονομίας εδώ και πολλούς αιώνες, που ίσως τις επόμενες δεκαετίες να έχουμε πλήρεις αποδείξεις για την κατοίκηση ή μη του πλανήτη από εξωγήινα όντα. 

Η πρώτη πληροφορία για την ύπαρξη του μυστηριώδη πλανήτη, έρχεται από τα πανάρχαια αποθησαυρίσματα του Ομήρου, ο οποίος στην 15η Ραψωδία της Ιλιάδας μνημονεύει τον πλανήτη Άρη με τους δύο δορυφόρους του τον Φόβο και τον Δείμο, η ύπαρξη των οποίων επιβεβαιώθηκε επιστημονικά το 1877. Μυστήριο παραμένει ακόμα πως παρατήρησε τον πλανήτη ο Κλεομήδης ο Κοσμογράφος ο οποίος τον 1ο αιώνα μ.Χ. τον ονόμασε «Πυρρόεντα Πλανήτη», δηλαδή «κόκκινο πλανήτη», όπως ακριβώς εμφανίζεται στα σύγχρονα ακριβή αστρονομικά μας τηλεσκόπια!!!    

Το θέμα της κατοίκησης του πλανήτη Άρη ήρθε στην επικαιρότητα και εξήψε την φαντασία των μυστηριολάγνων, όταν το 1898 εκδόθηκε το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «The War of the Worlds», (Ο Πόλεμος των Κόσμων), όπου ο συγγραφέας Τζορτζ Χέρμπερτ Ουέλς, περιγράφει τις εμπειρίες ενός ανωνύμου αφηγητή που διασχίζει τα προάστια του Λονδίνου, καθώς η Αγγλία δέχεται επίθεση από Αρειανούς. Είναι μία από τις πρώτες ιστορίες που περιγράφει με λεπτομέρειες μία σύγκρουση ανάμεσα στον άνθρωπο και μία εξωγήινη φυλή.

Την δεκαετία του 30 ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης ηθοποιός και σεναριογράφος Όρσον Ουέλς, εμπνεόμενος από το ανωτέρω βιβλίο, έστησε μια φάρσα σε ραδιοφωνική εκπομπή για δήθεν επίθεση Αρειανών στην Γη, προκαλώντας πραγματικό πανικό σε πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι στ’ αλήθεια βρίσκεται σε εξέλιξη εισβολή των Αρειανών στη Γη. (το περιστατικό αναβίωσε με κωμικό τρόπο ο Γούντι Άλεν στην ταινία του «Ημέρες ραδιοφώνου» το 1988).

Η φαντασία των ανθρώπων κορυφώθηκε το 1971, όταν ο δημοφιλής Άγγλος ηθοποιός και τραγουδιστής Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς  γνωστός ως Ντέιβιντ Μπόουι ηχογραφούσε το έξοχο τραγούδι του «Life on Mars», στο κλασικό πλέον άλμπουμ «Hunky Dory», όπου μιλούσε για την ύπαρξη ζωής στον Άρη. Η αλήθεια είναι ότι το σενάριο για ύπαρξη ζωής στον Άρη συνάρπασε την φαντασία του Άγγλου καλλιτέχνη, ο οποίος είχε μιαν αδυναμία στο διάστημα και τους εξωγήινους και, βέβαια, ο περίφημος «κόκκινος πλανήτης», ο γειτονικός μας Άρης, εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία από τα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα.

Οι πρόσφατες έρευνες Αμερικανών επιστημόνων έφεραν στο φως νέα στοιχεία  για τον «κόκκινο πλανήτη», ο οποίος κάποτε είχε ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ωκεανούς και ίσως ζωή!!!. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη, πριν από 53.000 χρόνια να επέφερε τεράστιες μεταβολές. Ο ρομποτικός προσεδαφιστής «Insight», που έφθασε στον Άρη το 2018 και διαθέτει σεισμογράφο, έχει καταγράψει εκατοντάδες αρειανούς σεισμούς και έχει καταφέρει να εντοπίσει μόνο για δύο την τοποθεσία προέλευσής τους, ίσως όχι τυχαία στην περιοχή Cerberus Fossae. Αυτό ενισχύει τις υποψίες ότι οι εν λόγω σεισμοί μπορεί να σχετίζονται με την εκεί υπόγεια ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Στο ερώτημα κατά πόσο τα νέα στοιχεία για τα ηφαίστεια και τις πλημμύρες αυξάνουν την πιθανότητα ζωής στον Άρη, απάντηση θα επιχειρήσει να δώσει το νέο ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA, το οποίο εκτοξεύθηκε φέτος τον Ιούλιο και αναμένεται να φθάσει στον «κόκκινο πλανήτη» στις 18 Φεβρουαρίου 2021. Ως τότε αναμένουμε με αγωνία.

loading...