Δημοσκόπηση: Καταρρέει η εμπιστοσύνη στους πυλώνες της Δημοκρατίας, ισχυρή ψήφος στο Στρατό

 Η Προεδρία της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τα Κόμματα, η Δικαιοσύνη, τα Συνδικάτα και η Αυτοδιοίκηση, βρίσκονται στα τάρταρα της εκτίμησης των πολιτών

Η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση των μνημονίων κατά την διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκε έντονη αντιπολιτική ατμόσφαιρα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας πανελλαδικής έρευνας της Kappa Research για το Ίδρυμα «Φρίντριχ Νάουμαν» δεν φαίνεται να ξεπερνά ακόμη την κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Μολονότι η Δημοκρατία άντεξε ως πολίτευμα μέσα σε ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης των θεσμών και μεταξύ 2010-2020 διεξήχθησαν υποδειγματικά τέσσερις εθνικές αναμετρήσεις, δύο ευρωπαϊκές και δύο αυτοδιοικητικές, οι βασικοί πυλώνες της σήμερα γνωρίζουν βαθιά αμφισβήτηση: Η Προεδρία της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τα Κόμματα, η Δικαιοσύνη, τα Συνδικάτα και η Αυτοδιοίκηση, βρίσκονται στα τάρταρα της εκτίμησης των πολιτών.

Οι μόνοι θεσμοί, σύμφωνα με την «Εστία», που εμπνέουν και παρέχουν σιγουριά και ασφάλεια στους Έλληνες είναι ο Στρατός, ο οποίος σκαρφαλώνει στην κορυφή των προτιμήσεων τους, το ΕΣΥ λόγω της ηρωικής ανταπόκρισής του στην πρόκληση της πανδημίας, η κυβέρνηση λόγω της επιτυχίας της στο πρώτο κύμα της πανδημίας και η ΕΛΑΣ. Παρά τις μεγάλες απώλειες στην δημοτικότητα της στο δεύτερο κύμα.

Αντιθέτως:

Η Προεδρία της Δημοκρατίας ως θεσμός δεν ενώνει τους Έλληνες. Μόνο το 48% την εμπιστεύεται, ενώ το 52% την απορρίπτει. Η έρευνα παραλείπει μάλιστα για λόγους προστασίας της αρχηγού του κράτους Κατερίνας Σακελλαροπούλου να αναφέρει πόσο υποχώρησε η εμπιστοσύνη στον θεσμό και στο πρόσωπο της μέσα στην πανδημία.

Η Δικαιοσύνη-έτερος πυλώνας του πολιτεύματος- κατατάσσεται 9η σε εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμών. Την εμπιστεύεται «πολύ» μόλις το 8% των Ελλήνων, «αρκετά» το 34% ενώ το 58% των Ελλήνων την εμπιστεύεται από «λίγο» έως «καθόλου».

Στην 12η θέση εμπιστοσύνης κατατάσσεται το Κοινοβούλιο. Δεν το εμπιστεύεται το 67% των Ελλήνων.

Στην 17η θέση τα κόμματα. Δεν τα εμπιστεύεται ως θεσμό το 81% των Ελλήνων.

Στην 16η θέση η Εκκλησία, η οποία απώλεσε τέσσερις ακόμη μονάδες μέσα στην πανδημία. Την εμπιστεύεται το 25% από 29% στην προηγούμενη μέτρηση. Το 75% δεν την εμπιστεύεται και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρέπει να διερωτηθεί τι πάει λάθος. Ειδικά όταν σε άλλες ερωτήσεις οι Έλληνες ζητούν η θρησκεία να λαμβάνεται σοβαρά υπ όψιν κατά την χάραξη πολιτικής από την κυβέρνηση.

Στην 19η προτελευταία θέση τα ΜΜΕ ως θεσμός με ποσοστό αποδοχής μόλις 13% και απόρριψης 87%. Αν και η έρευνα διαχωρίζει τις ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα που καταγράφουν καλύτερα ποσοστά αποδοχής από τα ΜΜΕ, συνολικά εν τούτοις στις ειδικότερες ερωτήσεις φαίνεται ότι οι Έλληνες περιλαμβάνουν και αυτά στην συνολική αμφισβήτηση. Διαβάζουν ιστοσελίδες αλλά τις εμπιστεύονται σε ποσοστό 2% και διπλοτσεκάρουν τις ειδήσεις τους. Ενώ στην ερώτηση αν η εξάρτηση των ΜΜΕ από τις κυβερνήσεις αυξήθηκε, μειώθηκε, ή παραμένει η ίδια το 43% απαντά ότι αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 43%, ότι παρέμεινε ίδια σε ποσοστό επίσης 43% ενώ μόλις το 14% θεωρεί ότι μειώθηκε.

Με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας να καταρρέουν λοιπόν και τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε ελεύθερη πτώση, βρισκόμαστε στην αυγή ισχυρών κοινωνικών διεργασιών και πολιτικών μεταβολών. Από τη στιγμή ειδικά που ο θυμός , η οργή και η ανασφάλεια είναι τα υπερχειλίζοντα συναισθήματα που επικρατούν (31% έκαστο) στους πολίτες για το πολιτικό μας σύστημα.

Αν και οι Έλληνες, ειδικά οι νέοι και οι γυναίκες, μοιάζουν να αναζητούν νέο ανεξάρτητο φιλελεύθερο κόμμα σε ποσοστά της τάξεως του 48% (23% σίγουρα «ναι» και 25% μάλλον «ναι» στην ερώτηση αν θα το ψήφιζαν) εν τούτοις η απάντηση τους ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι με διαφορά ο πλέον φιλελεύθερος πολιτικός στην Ελλάδα με 28% (ακολουθούν Μάνος με 9%, Χατζηδάκης με 8% και…. Τσίπρας με 4%) δείχνουν ότι οι απαντήσεις αλλού πρέπει να αναζητηθούν . Και αυτό που προηγείται πάντως είναι η ανάταξη των θεσμών.

https://www.newsbreak.gr/

loading...