Η ΕΕ «τελειώνει» την Ελλάδα & η κυβέρνηση συναινεί: «Μόνο από ευρωπαϊκές εταιρίες το εμβόλιο… όποτε κι αν έρθει»

 Έτοιμο το ρωσικό & αμερικανικό εμβόλιο, εμείς θα περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο(!) του 2021

Όλοι το υποψιαζόμασταν αλλά πλέον είναι επίσημο, η ΕΕ απαγορεύει στις χώρες μέλη να πάρουν άλλα εμβόλια εκτός από… ευρωπαϊκά, τα οποία κανείς δεν ξέρει πότε θα είναι έτοιμα, την ώρα που το ρωσικό Sputnik-V βρίσκεται ήδη σε φάση μαζικής παραγωγής και τον Δεκέμβριο θ’ αρχίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί και το αμερικανικό μπαίνει στην τελική ευθεία, με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν Ιανουάριο.

Το αισιόδοξο σενάριο για τα ευρωπαϊκά εμβόλια είναι να ξεκινήσουν οι στοχευμένοι (!) σε υγειονομικούς & ηλικιωμένους εμβολιασμοί τον Απρίλιο του 2021. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μέχρι τότε δεν θα υπάρχει Ελλάδα, που θα έχει ισοπεδωθεί από τα συνεχόμενα lockdown.

Στην επιλογή της για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιτάει μόνο ευρωπαϊκές εταιρείες, δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο επίσημος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ, απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της αγοράς του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

«Εξηγήσαμε πολλές φορές ότι η στρατηγική μας προσανατολίζεται σε εταιρείες οι οποίες παράγουν το εμβόλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Μάμερ.

Το «αισιόδοξο» σενάριο σύμφωνα με εκτίμηση της Αντρέα Αμμον, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) είναι τον πρώτο τετράμηνο του 2021 ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν οι πρώτοι διευρυμένοι εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέβαια προς το παρόν το ευρωπαϊκό εμβόλιο «αγνοείται», ενώ ακόμα και χώρες του τρίτου κόσμου έχουν αρχίσει να προμηθεύονται τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια. Ερώτημα παραμένει τι θα κάνει η ΕΕ με το εμβόλιο της Pfizer, καθώς υπάρχουν δημοσιεύματα για παραγγελία του.

Σύμφωνα με το υπό επεξεργασία πρωτόκολλο -θεωρητικού- εμβολιασμού που επεξεργάζεται το ECDC οι εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19 θα εστιάσουν το υγειονομικό προσωπικό των χωρών-μελών της ΕΕ και στις ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού, δηλαδή άτομα άνω των 65 ετών και παιδιά.

loading...