Ερντογάν: “Απερισκεψία η έχθρα στο Ισλάμ – Θα θυσιάσουμε τις ζωές μας για τα δικαιώματά μας στην Ιερουσαλήμ”

Μπορέλ: Να σταματήσει ο όρος “ισλαμική τρομοκρατία”

ΟΕρντογάν στην ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στο 23ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Μουσουλμανικής Κοινότητας αφού σημείωσε πως φέτος αναγκάστηκαν να αγωνιστούν όχι μόνο κατά της επιδημίας του νέου κορονοϊού αλλά και κατά του ιού της  «Ισλαμοφοβίας» η οποία διαδίδεται πιο γρήγορα από αυτήν είπε.

«Στις χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονταν για πολλά χρόνια ως λίκνο της δημοκρατίας, ο πολιτιστικός ρατσισμός, η διάκριση, η μισαλλοδοξία έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδο που δεν μπορεί να κρυφτεί».

Υπογραμμίζοντας πως η Ισλαμοφοβία και η ξενοφοβία έχει μετατραπεί σε ένα ρεύμα που αιχμαλωτίζει την πολιτική, δυσκολεύει την καθημερινή ζωή και δίνει κατεύθυνση στις κρατικές πολιτικές o Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως έχει γίνει πλέον σύνηθες φαινόμενο να περιθωριοποιούνται οι Μουσουλμάνοι σε πολλές χώρες εξαιτίας της πίστης τους, της γλώσσας τους, του ονόματος τους ή της ενδυμασίας τους.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε πως το κάψιμο του Ιερού Κορανίου στη Σουηδία, το σκίσιμο του Ιερού Κορανίου στη Νορβηγία, η ενθάρρυνση των σκίτσων που προσβάλλουν τον Προφήτη Μωάμεθ στη Γαλλία εξ ονόματος της ελευθερίας τύπου είναι μόνο μερικές από τις επιθέσεις κατά των ιερών των Μουσουλμάνων.

Ο Ερντογάν σημείωσε πως η περιφρόνηση των ιερών των ανθρώπων δεν έχει σχέση με την ελευθερία.

«Όσοι χαϊδεύουν την πλάτη εκείνων που έκαψαν το Ιερό Κοράνιο, εκείνοι που ενθαρρύνουν την προσβολή στον Προφήτη μας, εκείνοι που αγνοούν τις επιθέσεις κατά των μαστζίτ, τα κάνουν όλα αυτά όχι για το όνομα της ελευθερίας αλλά για να κρύψουν τον φασισμό μέσα τους. Προσέξτε ενώ βάζουν σε παρένθεση ελευθερίας σκέψης και τύπου κάθε μορφής επίθεση κατά των ιερών μας αξιών δεν μπορούν να δείξουν υπομονή στην παραμικρή επίκριση σε βάρος τους».

Ο Ερντογάν σημείωσε πως η μεγαλύτερη αιτία της τόσο μεγάλης απερισκεψίας των εχθρών του Ισλάμ και της ανθρωπότητας είναι η αδράνεια και η αμέλεια μέσα στην οποία βρίσκονται οι Μουσουλμάνοι.

«Είναι καθήκον όλων μας να ενωθούμε στον κοινό παρανομαστή του Ισλάμ κατά των επιθέσεων εναντίον των ιερών μας αφήνοντας σε μια άκρη όλες τις διαφορές μας. Ο Μουσουλμάνος όπως δεν παραβιάζει το δικαίωμα κανενός δεν επιτρέπει και κανένα να απλώσει χέρι στο δικαίωμα, το δίκαιο και την αξιοπρέπεια του. Δεν αρμόζει σε έναν Μουσουλμάνο να σιωπά έναντι της αδικίας και της παρανομίας όποιος και να το κάνει», τονίζει.

Να ενωθούν όλοι οι Μουσουλμάνοι – “Δηλώνει” απελευθερωτής

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Ερντογάν σημειώνει πως οι Σύροι καταπιεσμένοι μουσουλμάνοι, τα παιδιά της Υεμένης που πάσχουν από πείνα και ασθένειες και τα Παλαιστίνια ορφανά υποχρεούνται επίσης να προστατευτούν από το νόμο, ενώ βάλει ξανά κατά του Ισραήλ:

«Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της Ιερουσαλήμ, με κόστος τη ζωή μας. Από την Παλαιστίνη στην Τουρκία, τη Λιβύη, τη Συρία έως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ χωρίς να καταλάβουμε τις δυσκολίες που πλησιάζουμε σε διάφορα μέρη του ισλαμικού κόσμου. Στεκόμαστε όρθιοι ενάντια στους καταπιεστές, είμαστε σταθεροί, κρατάμε το χέρι χωρίς να κοιτάζουμε την ταυτότητα των καταπιεσμένων. Ενώ διεξάγουμε έναν αδιάκοπο αγώνα με τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν διστάζουμε να δείξουμε την αντίδρασή μας στην προσβολή όσων θεωρούμε όσια», είπε.

Ο Ερντογάν, με τη ρητορική του αυτή, προσπαθεί να βάλει υπό τη σκέπη του όλους τους Μουσουλνάμους, προσπαθώντας να δείξει ένα πρόσωπο “κατανόησης και συμπάθειας”.

Τόνισε μέσα στις δηλώσεις του πως στην πολυπολιτισμική Τουρκία η κυβέρνησή του σέβεται όλες τις θρησκείες, τονίζοντας ως παράδειγμα πως μπορεί να έκανε την Αγία Σοφία τζαμί, αλλά δεν αρνήθηκε την αναστήλωση της Μοής της Παναγίας Σουμελά…

Με πρόσχημα λοιπόν την προστασία του Ισλάμ, που όπως έχει αναφερθεί από πολλούς οργανισμούς και πηγές, ο ίδιος κατευθύνει σε φονταμενταλιστικές, εξτρεμιστικές επιθέσεις κατά της Δύσης, παρεμβαίνει και ανοίγει νέα μέτωπα, όπου κρίνει απαραίτητο. 

Ο Μπορέλ δεν θέλει να χρησιμοποιείται ο όρος «ισλαμική τρομοκρατία»

Τη ρητορική του Ερντογάν, φαίνεται πως νωρίτερα υπερασπίστηκε ο Τζοσεπ Μπορέλ, αναφέροντας πως πρέπει να σταματίσει ο όρος “Ισλαμική τρομοκρατία!

Ο ανώτατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Γιόζεπ Μπορέλ, έκανε αυτή την ανεκδιήγητη δήλωση μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο 5 περιφερειακό forum για την ενότητα στη Μεσόγειο, όπου και εναντιώθηκε στην «ονοματοδοσία» τρομοκρατικών δραστηριοτήτων ως σχετιζόμενων με την ισλαμική θρησκεία.

Ο Μπορέλ όμως απαντώντας σε σχετική ερώτηση διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό: «Αυτοί που έπραξαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις είναι άτομα που γεννήθηκαν στη Γαλλία στη Γερμανία, στην Ευρώπη. Η γενιά τους δεν είναι από την Βόρεια Αφρική αλλά από διάφορες περιοχές, όπως από τον Καύκασο. Στις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν σε Γαλλία και Αυστρία, δεν πρέπει να αναζητηθεί σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Δεν ήταν ένα θέμα συνδεόμενο με τις κοινωνικοοικονομικές διάφορες στη Μεσόγειο.»

loading...