Ο Κικίλιας επιτάσσει ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη

 Σε επίταξη δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχωρά το υπουργείο Υγείας. “Βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Το τελεσίγραφο

Το τελεσίγραφο του Υπουργείου Υγείας προς τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να διαθέσουν 200 κλίνες έκανε γνωστή με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών την Πέμπτη. Στο σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας αναφερόταν ότι έπρεπε να δοθεί η απάντηση μέχρι τις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης, διαφορετικά θα προχωρήσει σε επίταξη.

“Από το Υπουργείο μας είχαν ενημερώσει πριν από ένα μήνα ότι θα χρειαστούν επιπλέον κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη. Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες αλλά αρνήθηκαν όλες οι κλινικές. Όλοι μου λένε ότι δεν μπορούν να μπερδέψουν τους ασθενείς με COVID-19 με αυτούς χωρίς COVID-19. Δεν έχουμε άλλωστε, την απαραίτητη εμπειρία για κάτι τέτοιο” ανέφερε μιλώντας στο GRTimes.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός. Ο ίδιος εξήγησε, έχει ήδη ενημερώσει το Υπουργείο σχετικά με την απόφαση των συναδέλφων του. Όπως αναφέρει, η ανταπάντηση των μελών της Ένωσης ήταν να μεταφερθούν στις κλινικές ασθενείς χωρίς κορονοϊό ακόμη και από τα νοσοκομεία των όμορων νομών.

Ο κ. Σαραφιανός σημειώνει με νόημα ότι η πίεση προς το σύστημα υγείας κυρίως στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγάλη. Αναφέρει ενδεικτικά ότι μόνο στη δική του κλινική έχουν μεταφερθεί την τελευταία εβδομάδα περίπου 50 ασθενείς. “Σκεφτείτε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία με 900 κρούσματα την ημέρα” τονίζει. Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, ανέφερε ότι η Ένωση αναμένει τώρα την απόφαση του Πρωθυπουργού. “Αν προχωρήσει τελικά η επίταξη θα δούμε πως αντιδράσουμε. Άλλωστε, έχουμε πόλεμο ” υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών έχει 100 μέλη Πανελλαδικά ενώ οι ενεργές κλινικές στη Θεσσαλονίκη είναι 10.

Από τη στιγμή που οι κλινικάρχες δεν απάντησαν, στο υπουργείο Υγείας έλεγαν ότι θα προχωρήσουν στην επίταξη. Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

loading...