Εν μέσω εκλογικών, υγειονομικών και τόσων άλλων κρίσεων νομίζω ότι είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά ώστε ο διάλογος να πάει παραπέρα:

 

Τι σημαίνει Κεντροδεξιά σήμερα; Ποια είναι η ιδεολογία της; Ποια η διαφορά της από άλλες ιδεολογίες της Δεξιάς; Ποια είναι η διαφορά της από την Αριστερά; 

 Τι σημαίνει Κεντροδεξιά σήμερα;

Η Κεντροδεξιά χαρακτηρίζεται από λογική, ηθική και μεσότητα, περίπου ως εξής: Λογική, με την έννοια της παράθεσης επιχειρημάτων, Ηθική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην Ελλάδα, και Μεσότητα, επειδή απεχθανόμαστε τα άκρα. Αν έπρεπε να δώσουμε μια πολύ σύντομη απάντηση στο ερώτημα θα λέγαμε ότι είναι η μετριοπαθής, Ευρωπαϊκή Δεξιά .

 Ποια είναι η διαφορά της Κεντροδεξιάς σκέψης από άλλες ιδεολογίες της Δεξιάς;

 Ποια είναι η διαφορά Αριστεράς – Δεξιάς;

Νομίζω ότι η βασική διαφορά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς είναι η λογική. Η Δεξιά λειτουργεί κυρίως με τη λογική ενώ η Αριστερά κυρίως με το συναίσθημα.

 Υπάρχει ακόμα η διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς; Έχει πλέον καμία σημασία;

 Έχει η πολιτική σήμερα ακόμα σημασία; Δεν θα ήμασταν καλύτερα με κυβερνήσεις τεχνοκρατών;

 Και η Ευρώπη;

Υπάρχει Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά;

 Μα καλά, όλοι φιλελεύθεροι δημοκράτες δεν είμαστε;

 Και ο σοσιαλισμός;

Ο σοσιαλισμός είναι συνώνυμο του κομμουνισμού. Ως άκρο, μας βρίσκει σθεναρά απέναντι.

 Η σοσιαλδημοκρατία δεν ταυτίζεται με την κεντροαριστερά; Εκεί δεν ανήκουν οι ιδεολογικοί αντίπαλοι της κεντροδεξιάς;

Ο Μάρξ κατέστρεψε, αποκοιμίζοντας την Αριστερά. Αντικατέστησε έναν γιακωβίνικο, επαναστατικό, ρομαντικό τρόπο σκέψης που άρχισε να παίρνει σαφή μορφή μετά την Γαλλική Επανάσταση με μια θρησκευτικού, και μάλιστα χιλιαστικού, τύπου θρησκεία. 

Στον βαθμό επομένως που η σοσιαλδημοκρατία λειτουργεί με μαρξιστικό μοντέλο ανάλυσης, στο οποίο απλά και μόνο προσθέτει την πίστη στην φιλελεύθερη δημοκρατία, τότε έχουμε απέναντί μας έναν αποδεδειγμένα εσφαλμένο, αντιδραστικό τρόπο σκέψης που εμποδίζει την πρόοδο, δεν προτείνει νέες λύσεις και, τελικά, βλάπτει την κοινωνία.

Εφόσον η κεντροαριστερά απομακρυνθεί από τον σοσιαλισμό και εφαρμόσει άλλον τρόπο σκέψης, όπως για παράδειγμα ήδη προκύπτει από την σχέση της με την οικολογία, τότε θα αποτελέσει αξιόλογη εναλλακτική. 

Μέχρι τότε, η κεντροδεξιά παραμένει η μόνη πειστική και αξιόπιστη πολιτική εναλλακτική.

https://www.epidexia.blog

loading...