Καραμπάχ: Ρωσική Αχίλλειος Πτέρνα;

Pars Today, Comite Valmy,

[To κατωτέρω ρεπορτάζ του Ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων είναι διαφωτιστικά αποκαλυπτικό για το δαιμονικό ζατρίκιο «σχέσεων συμπαράταξης» των γειτόνων Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν.

Το πρακτορείο Παρς αποτελεί την ημιεπίσημη φωνή του Ιράν, τον αυθεντικό εκφραστή της ιρανικής κυβέρνησης. Το πορτραίτο, επομένως, της Τουρκίας που σκιαγραφεί είναι διαφωτιστικό για τα αισθήματα που το υπαγορεύουν.

Οι αποκλειστικές πληροφορίες που μεταδίδει αποκαλύπτουν την στενή παρακολούθηση των δρωμένων της Τουρκίας σε τρία μέτωπα ζωτικού ενδιαφέροντος για το Ιράν. Διαφωτιστική είναι και η απερίφραστα επικριτική στάση του Ιράν για την Ιώβεια ανοχή του Κρεμλίνου στις υποχθόνιες τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον και των ρωσικών συμφερόντων –επίκριση που υποδηλοί κίνδυνο επιπτώσεων στις σχέσεις Ιράν- Ρωσίας. Πολλαπλά, επομένως, ενδιαφέρον το ρεπορτάζ και για τον εδώ διπλωματικό παρατηρητή.]

Μετάφραση/Εισαγωγή: Μιχαήλ Στυλιανού

Την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε τον άξονα ΗΠΑ/ΝΑΤΟ ενάντια στην επανάληψη του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ εάν δεν τηρηθούν οι όροι της εκεχειρίας. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, υπαινισσόταν τις προσπάθειες της Τουρκίας να παρέμβει στρατιωτικά στις τάξεις των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, σε μια προσπάθεια παρεμπόδισης της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής που έχει ήδη επιτρέψει την ανάπτυξη χιλίων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Όσοι προσπαθούν να εμποδίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πόλεμος θα αντικαταστήσει αυτό το σχέδιο», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Και συνέχισε: «Όλες μας οι προσπάθειες, η βοήθειά μας πρέπει να είναι προς το συμφέρον του λαού της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν».

Τι ακριβώς σημαίνει η προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου;

Πράγματι, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανάπτυξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν και η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτίθεται σε αυτήν. Η ιδέα της Άγκυρας είναι προφανώς να κάνει μιαν επανάληψη του Iντλίμπ (στη Συρία), όπου κοινές στρατιωτικές περιπολίες Ρωσίας/Τουρκίας χρησιμεύουν κυρίως ως παραβάν για μια εδαφική κατοχή που επιτρέπει να παραμένει άθικτη η δεξαμενή τρομοκρατών στην υπηρεσία του Σουλτάνου.

Είναι ένα εργοστάσιο για την παραγωγή τρομοκρατών, και για την άντληση χρημάτων όποτε ο Ερντογάν το κρίνει σκόπιμο. Για τους παρατηρητές, το θολό καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο ρωσικό σχέδιο εκεχειρίας είναι η αχίλλειος πτέρνα. Θα παραμείνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ αυτόνομο κράτος ή θα ενταχθεί στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν;

Αυτή η αδιαφάνεια είναι που κάνει το Nαγκόρνο Καρσαμπάχ ένα δυνητικά εκρηκτικό ζήτημα, κάπως όπως και το θέμα των Κούρδων, όπου μια εθνοτική ομάδα εξυπηρετεί κάθε τόσο τα συμφέροντα των δυτικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Μετά τη στρατιωτική ήττα του, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί, έχει στραφεί σε αναζήτηση στήριξης στα Εμιράτα του Περσικού Κόλπου, ελπίζοντας να τροφοδοτήσει τις εντάσεις ΗΑΕ-Τουρκίας. Αλλά αυτό θα δημιουργούσε ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάφλεξη των εχθροπραξιών και την μετατροπή του Ναγκόρνο Καραμπάχ – όπως και στη Λιβύη και στο Ιντλίμπ- σε τροφείο μισθοφόρων τρομοκρατών στην υπηρεσία της Άγκυρας.

Πράγματι, πληροφορίες από ρωσικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι, αρκετά αεροσκάφη στρατιωτικών μεταφορών Airbus A400M με Τούρκους στρατιώτες προσγειώθηκαν σε ένα από τα αεροδρόμια του Μπακού, πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν την Παρασκευή (20 Νοεμβρίου). Για τον αριθμό των στρατιωτών που αποβιβάσθηκαν δεν υπήρξαν πληροφορίες. Η πηγή αναφέρει ότι αυτό το άγημα του «τουρκικού στρατού» θα «συλλειτουργήσει με τη Ρωσία»: «Το άγημα θα λειτουργήσει ως παρατηρητής στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και η παρουσία του συνδέεται με το μνημόνιο που υπεγράφη νωρίτερα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για τη συγκρότηση του Παρατηρητηρίου. Η υποστήριξή της επιτρέπει στον τουρκικό στρατό, σε συνεργασία με τη ρωσική πλευρά, να παρακολουθεί τη συμμόρφωση του Ερεβάν και του Μπακού στην κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ”.

Ωστόσο, το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε ήδη απορρίψει την προοπτική «κοινών περιπολιών Τουρκίας-Ρωσίας» τονίζοντας ότι το κέντρο εποπτείας της εκεχειρίας Τουρκίας-Ρωσίας θα παραμείνει στο τεχνικό επίπεδο, αναπτύσσοντας μόνο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στέλνοντας εξ αποστάσεως τα στοιχεία στον τουρκικό στρατό. Ωστόσο, η ανάπτυξη του τουρκικού στρατού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι αυτό που επιδίωκε ο άξονας ΗΠΑ/ΝΑΤΟ από την αρχή, γνωρίζοντας τις δυνατότητες της Τουρκίας να κινητοποιήσει τα τρομοκρατικά στρατεύματά της και να τα εγκαταστήσει στις πύλες της Ρωσίας. Είναι ο Πρόεδρος Πούτιν, τόσο πρόθυμος να βγάλει τον Ερντογάν από το στρατόπεδο των ΗΠΑ, κάνοντας εδώ έναν σοβαρά λανθασμένο υπολογισμό;

“Το Τουρκικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Τρίτη (17 Νοεμβρίου) πρόταση η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν για την παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η πρόταση εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στην περιοχή για ενιαύσια θητεία. Οι ακριβείς αριθμοί θα καθοριστούν από τον Πρόεδρο. Το κείμενο αναφέρει επίσης τη δημιουργία ενός “Κοινού Κέντρου” Τουρκίας-Ρωσίας με αποστολή παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός, και διευκρινίζει ότι Τούρκοι πολίτες και στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν εάν χρειαστεί στις δραστηριότητες του κέντρου.

Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία υπολογίζει σε αυτή τη μεγάλη αεροπορική βάση που πρόκειται να δημιουργήσει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Ωστόσο, φαίνεται να ξεχνά ότι η παρουσία της βάσης της στο Χμειμίμ (στη Συρία) δεν εμπόδισε την Τουρκία να καταστήσει το Ιντλίμπ «Τεροριστάν» (Τρομοκράτος),σημειώνει ένας ειδικός.

loading...