Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ: “Ο λαός αυτής της χώρας μίλησε” – “Θα είμαι ένας πρόεδρος που θα ενώνει αντί να διχάζει”

 Τέλος στο εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ καθώς ο Τζο Μπάιντεν αναδεικνύεται ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το AP, ο Μπάιντεν αναδείχτηκε νικητής στην Πενσιλβάνια και κέρδισε τους 20 εκλέκτορές της με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 284 συνολικά, ενώ για να κερδίσει τη μάχη για τον Λευκό Οίκο χρειαζόταν 270. Όπως μετέδωσε ο Guardian, πολλά αμερικανικά Μέσα όπως το CNN, δεν είχαν αναφερθεί στη νίκη στην Αριζόνα που έχει άλλους 11 εκλέκτορες με αποτέλεσμα να γράφουν ότι είχε συγκεντρώσει 273 εκλέκτορες, αποτέλεσμα που και πάλι του δίνει τη νίκη. Λίγο αργότερα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε και τους 6 εκλέκτορες της Νεβάδα συγκεντρώνοντας συνολικά 290 εκλέκτορες.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος ο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα ενότητας στον αμερικανικό λαό ευχαριστώντας τον για τη στήριξη: “Με τιμή και ταπεινότητα δέχομαι την εμπιστοσύνη που ο αμερικανικός λαός έδειξε σε εμένα και την αντιπρόεδρο Χάρις. Αντιμέτωποι με πρωτοφανή εμπόδια, ψήφισε αριθμός ρεκόρ Αμερικανών, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι η Δημοκρατία χτυπά βαθιά στην καρδιά της Αμερικής”. Ο Μπάιντεν στη συνέχεια κάλεσε άλλη μια φορά τους Αμερικανούς να ενωθούν την ώρα αυτή της κρίσης. “Με την εκστρατεία να φθάνει στο τέλος, είναι ώρα να αφήσουμε πίσω μας τον θυμό και τη σκληρή ρητορική και να ενωθούμε σαν έθνος. Ήρθε η ώρα η Αμερική να ενωθεί και να γιατρευτεί. Είμαστε οι ΗΠΑ και δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε αν το κάνουμε μαζί”.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει απρόθυμος να αποδεχθεί το αποτέλεσμα τονίζοντας ότι η εκλογή δεν έχει τελειώσει ακόμη. “Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν τρέχει να ποζάρει ψευδώς σαν νικητής και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο σκληρά να τον βοηθήσουν: Δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Το απλό δεδομένο είναι ότι αυτή η εκλογή δεν έχει τελειώσει ακόμη” είπε ο Τραμπ και σημείωσε ότι τη Δευτέρα η εκστρατεία του θα αρχίσει να κάνει προσφυγές στα δικαστήρια “για να διασφαλίσει την πλήρη τήρηση των εκλογικών νόμων και να τοποθετηθεί ο νόμιμος νικητής.

Από την πλευρά της, η Καμάλα Χάρις γράφει ιστορία καθώς με την εκλογή της στη θέση του αντιπροέδρου γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει αυτόν τον τίτλο, η πρώτη Αφροαμερικανή και η πρώτη από τη νοτιοανατολική Ασία αντιπρόεδρος. Με δήλωσή της επεσήμανε: “Αυτή η εκλογή αφορούν πολλά περισσότερα απ’ ό,τι τον Τζο Μπάιντεν ή εμένα. Αφορά την ψυχή της Αμερικής και την προθυμία μας να πολεμήσουμε γι’ αυτήν. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας αρχίσουμε”

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Χάρις, λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, άλλαξαν τον τίτλο τους στο προφίλ τους στο twitter με τον Μπάιντεν να συστήνεται ως “εκλεγμένος πρόεδρος” και τη Χάρις “εκλεγμένη αντιπρόεδρος”.

Μπάιντεν: Ο λαός αυτής της χώρας μίλησε – Μας έδωσε μια ξεκάθαρη και πειστική νίκη

«Ο λαός αυτής της χώρας μίλησε. Μας έδωσε μια ξεκάθαρη νίκη»: Σε εορταστικό κλίμα, μπροστά σε ένα πλήθος υποστηρικτών του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ, ο Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, κήρυξε την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δεσμευόμενος να «είναι ένας πρόεδρος που θα επιδιώκει να ενώνει και όχι να διχάζει».

Στην επινίκια ομιλία του ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια σκληρή εκλογική μάχη, κάλεσε τους Αμερικανούς να μην αντιμετωπίζουν πλέον τους «αντιπάλους τους ως εχθρούς».

Απευθυνόμενος άμεσα στους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, είπε: «Ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία…Έφτασε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τους τόνους, να δούμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά». «Ήρθε η στιγμή να θεραπεύσουμε την Αμερική».

«Έκανα εκστρατεία για να αποκαταστήσω την ψυχή της Αμερικής, να ανοικοδομήσω τη ραχοκοκαλιά αυτού του έθνους, τη μεσαία τάξη και να κάνω την Αμερική να σεβαστεί ξανά τον κόσμο», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στον αντίπαλό του, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι κατανοεί την «απογοήτευση» των ψηφοφόρων του Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του.

«Θα εργαστώ το ίδιο σκληρά για εκείνους που δεν με ψήφισαν, όσο και για εκείνους που με επέλεξαν», δεσμεύτηκε ο 77χρονος Μπάιντεν.

Πρόσθεσε πως ο αμερικανικός λαός επιθυμεί οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι να συνεργαστούν, ανάφεροντας ότι ο ίδιος θέλει να τελειώνει η «δαιμονοποίηση μέσα στην Αμερική».

Κάμαλα Χάρις: Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αλλά δεν θα είμαι η τελευταία

Η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα είναι η τελευταία».

Μιλώντας σε ένα πλήθος υποστηρικτών που συγκεντρώθηκε στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ για να γιορτάσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, η Δημοκρατική γερουσιαστής απέτισε φόρο τιμής στις «γενιές των γυναικών» που «άνοιξαν το δρόμο» γι’ αυτήν.

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ σηματοδοτεί «μια νέα μέρα για την Αμερική», είπε η Χάρις. «Καθώς η ίδια η δημοκρατία μας κρεμόταν από μια κλωστή σε αυτές τις εκλογές, με την ψυχή της Αμερικής να διακυβεύεται στα μάτια όλου του κόσμου, σηματοδοτήσατε μια νέα ημέρα για την Αμερική», τόνισε, παρουσιάζοντας τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Κάθε μικρό κοριτσάκι που παρακολουθεί απόψε, βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα δυνατοτήτων» τόνισε χαρακτηριστικά.

loading...