Με απλά λόγια, οι άνθρωποι θα πρέπει να αντέξουν …

Εν όψει των παράπλευρων ζημιών από το κλείδωμα, δεν πρέπει να μετράει κανείς μόνο τους θανάτους από τον Covid 19 – όπου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της σουηδικής αρχής για την Υγεία που παίρνει τις αποφάσεις στη χώρα, η καταπολέμηση της δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας, αλλά ένας Μαραθώνιος. 

Με απλά λόγια, οι άνθρωποι θα πρέπει να αντέξουν τα όποια μέτρα ληφθούν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – σημειώνοντας πως ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης υπάρχουν διαμαρτυρίες και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, όπως στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Εν προκειμένω, σε μία κυβερνητική μελέτη της Μεγάλης Βρετανίας, υπολογίζεται πως οι θάνατοι μακροπρόθεσμα μόνο από το πρώτο κλείδωμα (lockdown) θα ανέλθουν στους 200.000 – λόγω των καθυστερήσεων στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς επίσης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών. Θα είναι δηλαδή κατά πολύ περισσότεροι από αυτούς που θα προκαλέσει ο ιός – οι οποίοι σήμερα είναι 42.736. 

Πρόσφατα δε ο Δρ. Scott Atlas, επικεφαλής της νευροραδιολογίας στο πανεπιστήμιο του Stanford, χαρακτήρισε τα «κλειδώματα» σε σχέση με τα χαμένα έτη ζωής του συνολικού πληθυσμού, ως μία εντελώς καταστροφική πολιτική. Δεν είμαστε πάντως αντιμέτωποι με κανένα δεύτερο κύμα της πανδημίας – αλλά με ένα εποχιακό αποτέλεσμα που θα διαρκέσει, όσο διαρκούν οι συνήθεις νόσοι της εποχής.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...