Παραγωγοί Ελλάδας: Το εμπάργκο από την Ρωσία μας έχει γονατίσει

 Το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την επανένωση με την Κριμαία. Η στάση των Ευρωπαίων υποχρέωσε τη Ρωσία να απαντήσει με εμπάργκο σε ευρωπαϊκά προϊόντα, με τα μέτρα να παρατείνονται κάθε φορά που και η Ε.Ε. αποφασίζει τη διατήρηση των επίμαχων κυρώσεων.

Εκατοντάδες Έλληνες παραγωγοί νωπών φρούτων και λαχανικών βιώνουν εδώ και έξι χρόνια τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής της ενωμένης Ευρώπης, μη μπορώντας να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε μια τεράστια αγορά όπως είναι της Ρωσίας και η οποία παραδοσιακά απορροφούσε το μεγαλύτερο όγκο της ελληνικής παραγωγής νωπών προϊόντων όπως τα φρούτα.

Εν μία… νυκτί εκατοντάδες παραγωγοί, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, βρέθηκαν να μην μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία και η οικονομική ζημιά που ξεκίνησε το 2014, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μάστιζε και μαστίζει ακόμα την οικονομία της χώρας, βλέπουν ότι συνεχίζεται, την ώρα μάλιστα που η κρίση γιγαντώνεται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι νταλίκες που ήταν φορτωμένες με τα ροδάκινα, τα ακτινίδια, τα κεράσια και τα μήλα από τις περιοχές της Νάουσας και άλλων πόλεων της περιοχής και ταξίδευαν στη Ρωσία θα παραμείνουν, για ακόμα έναν χρόνο, μια ανάμνηση της εξαιρετικής δυναμικής που είχε ο συγκεκριμένος εξαγωγικός προορισμός.

Ο Αντώνης Πασχούλας είναι πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, έναν από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της περιοχής, με περισσότερα από 500 μέλη, ο οποίος εμπορεύεται και εξάγει νωπά φρούτα και λαχανικά.

Μιλώντας στο Sputnik, ο κ. Πασχούλας τόνισε ότι ο αντίκτυπος του εμπάργκο και η συνέχισή του για ακόμη μία χρονιά είναι μεγάλος για τους ίδιους που κάποτε έστελναν στη Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.

«Το εμπάργκο και η συνέχιση του έχει μεγάλο αντίκτυπο σε εμάς. Ροδάκινο, κεράσια, ακτινίδια και μήλα τα στέλναμε στη Ρωσία, δηλαδή το 70%-80% της παραγωγής ήταν εξαγωγή και σταμάτησε από το 2014 που άρχισε το εμπάργκο» δήλωσε ο κ. Πασχούλας προσθέτοντας ότι τώρα με την πανδημία που η οικονομική κατάσταση είναι πιο δύσκολη, η άρση του εμπάργκο και η εξαγωγή των προϊόντων προς τη Ρωσία θα ήταν μια μεγάλη ανάσα.

«Αν είχαμε τις εξαγωγές προς τη Ρωσία θα γινόταν οικονομικά κάτι καλύτερο για εμάς. Θα είχαμε μία αγορά μεγάλη» τόνισε χαρακτηριστικά.

loading...