Μία σύντομη ματιά για το πως και γιατί είμαστε αυτοί που είμαστε! Υπάρχει λύση; Νομιζω ναι!

ΕΝΑΣ…ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Μία σύντομη ματιά σχετικά με τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα από αρχαιοτάτους χρόνους, έως και σήμερα, μας δίνει την γενική εικόνα που ίσως μας βοηθήσει να κάνουμε τελικά την αυτοκριτική μας, η οποία πιστεύω πως θα είναι σωτήρια για την αξιοποίηση της δαιμόνιας και δημιουργικής μας ιδιοσυγκρασίας.

Σαν λαός, έχουμε αποδείξει πως όταν πραγματικά θέλουμε να δημιουργήσουμε, να ανακαλύψουμε, να εφεύρουμε και τελικά ακόμα και να πολεμήσουμε! Και το έχουμε καταφέρει! Το γνωρίζουν όλοι!

Παρόλης όμως της παγκοσμίου αποδοχής των ικανοτήτων μας, έχουμε το ταλέντο να ‘’χαλάμε’’ την εικόνα αυτή με έναν ιδιόμορφο, περίεργο και καταστρεπτικό τρόπο! Με άλλα λόγια, ενώ ‘’ο κουβάς είναι γεμάτος’’, εμείς απερίσκεπτα τον ‘’κλωτσάμε’’ και τον χύνουμε, μη σκεπτόμενοι τις συνέπειες!

Γιατί άραγε; Τι είναι αυτό που μας ωθεί σε τέτοιου είδους αρνητικές κινήσεις ενώ σαν λαός είμαστε προικισμένοι με αστείρευτο ταλέντο και ενέργεια που μόνο λίγοι λαοί στον πλανήτη κατέχουν! Πως την τελευταία στιγμή ενώ έχουμε φτάσει στο απόγειο της επιτυχίας, βάζουμε ξαφνικά τροχοπέδη και ανατρέπουμε κάθε τι που έχουμε δημιουργήσει με κόπο, δάκρυα, πόνο και στερήσεις;

Δεν πίστεψα ποτέ μου ότι έχουμε αυτοκαταστροφικές τάσεις ή ότι μισούμε την επιτυχία! Όχι! Μάλλον το αντίθετο. Θέλουμε να ‘’κερδίζουμε’’ την μάχη! Θέλουμε θετικά αποτελέσματα! Ποθούμε την δόξα! Γιαυτό και παιδευόμαστε! Γιαυτό θυσιάζουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας αγωνιζόμενοι για αυτό το κάτι καλύτερο. Για την τελική επιτυχία! Όμως, ενώ είμαστε λίγα μέτρα πριν το ποθητό τέρμα, σταματάμε! Δέν ‘’κόβουμε’’ το νήμα! Δεν τερματίζουμε! Με μία αδέξια κίνηση, αλλάζουμε πορεία! Αφήνουμε τους άλλους να τερματίσουν και μείς ανοίγουμε πανιά προς άλλες κατευθύνσεις, αφού πρώτα κατηγορούμε τους άλλους για την αλλαγή της πορείας μας και για την αποτυχία μας!

Επίσης ένα περίεργο φαινόμενο που παρατηρείται με τον Έλληνα είναι, όταν αλλάζει περιβάλλον και βρίσκεται ‘’έξω από τα νερά του’’ όπως λένε πεζά! Δηλαδή μόλις φύγει από το οικείο περιβάλλον του και ανοίξει τα φτερά του για άλλους τόπους, όπως έξω από την πατρίδα του, για παράδειγμα. Τότε η μεταμόρφωσής του είναι σχεδόν αστραπιαία! Ο μετασχηματισμός του είναι τόσο εμφανής, που όταν επιστρέφει στην Ελλάδα ακόμα και οι οικείοι του δηλώνουν με απορία: ‘’Καλά τι έπαθε αυτός;’’ ‘’Έγινε άλλος άνθρωπος’’ και κάτι παρόμοιες παρατηρήσεις! Και ευλόγως απορούν! Βλέπουν μπροστά τους έναν πραγματικά άλλον άνθρωπο!

Το άλλο περίεργο είναι πως οι ξένες χώρες που ταξίδεψε σαν επισκέπτης ή σαν μετανάστης ο Έλληνας, είναι κατά μερικές χιλιάδες χρόνια νεότερες από την Ελλάδα και ο ‘’πολιτισμός’’ τους φυσικά ακόμα στα ‘’σπάργανα’’! Πως εξηγήται το φαινόμενο; Τι έκανε τον Έλληνα αυτόν να αλλάξει ‘’ριζικά’’ και να φτάσει στο σημείο να μην τον γνωρίζει ακόμα και η ίδια η μάνα του; Ποια μέθοδο και τρόπο χρησιμοποίησε ο μέχρι χθές άγριος και βάρβαρος κάτοικος της ξένης χώρας αυτής που μετοίκισε ο Έλληνας για να τον ‘’δαμάσει;’’ Έναν Έλληνα με μακράν ιστορία και πολιτισμό χιλιάδων ετών, ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους πρώην-βάρβαρους και πρώην-αγρίους κατοίκους της χώρας αυτής!

Η απάντηση στο ερώτημα νομίζω πως είναι απλή! Ναι απλή! Και είμαι σίγουρος πως θα είναι ο καταλύτης της μεταμόρφωσης του επίδοξου Έλληνα!

Για ν ’αλλάξεις λοιπόν την συμπεριφορά και τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ατόμου χρειάζονται ορισμένα βασικά ‘’συστατικά’’ όπως:

Πειθαρχία

Σεβασμό προς τους νόμους της χώρας

Σεβασμό προς τα δικαιώματα του συνάνθρωπό σου

Συνεισφορά προς το κοινωνικό συμφέρον

Παραδοχή των ατελειών σου (Γνώθι σ’ αυτόν)

Τηρώντας τους πέντε αυτούς κανόνες ο άνθρωπος έχει πλησιάσει προς την πλήρη επιτυχία ώστε να θεωρηθεί ως ένας ‘’κανονικός πολίτης’’!!

Παναγιώτης Αρβανίτης

loading...