Β.Όρμπαν κατά «διευθυντηρίου» Βρυξελλών: «Η θέση της ΕΕ μπορεί να αλλάξει – Η δική μας όχι»

 Ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν σε ότι αφορά την απόφαση του να ασκήσει η χώρα του βέτο στην έγκριση του προϋπολογισμού 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως

«H θέση της ΕΕ μπορεί να αλλάξει. Η δική μας όχι».

Αιτία για την απόφαση αυτή, ότι ο νόμος για τον προϋπολογισμό περιείχε μια ρήτρα που εξαρτά την πρόσβαση στα χρήματα από την τήρηση του κράτους δικαίου.

Βέτο, για τον ίδιο λόγο, άσκησε επίσης και η Πολωνία.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, ο Όρμπαν τόνισε ότι οι δύο χώρες είναι ενωμένες στην πεποίθησή της ότι η ΕΕ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ρήτρα για τα κεφάλαια χωρίς να έχει αλλάξει την ιδρυτική συνθήκη της.

«Η θέση μας είναι ακλόνητη. Η δική τους είναι μόνο πολιτική θέληση. Η δική τους μπορεί να αλλάξει. Η δική μας όχι. Δεν θέλω συμβιβασμό» ξεκαθάρισε ο Όρμπαν.

Παράλληλα, απαίτησε η ΕΕ να μην συνδέει πολιτικές συζητήσεις με οικονομικά ζητήματα.

Η δήλωση Όρμπαν ήλθε μία μέρα μετά την κριτική που του άσκησε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ, κάνοντας λόγο για «ανελεύθερη πίεση» που ασκεί στην ΕΕ ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ο Πολωνός ομόλογός του.

loading...