Άδωνις Γεωργιάδης: «Απόλυτα ασφαλής η χρηματοδότηση του Βοτανικού – Έτοιμο γήπεδο στον ΠΑΟ σε 3 χρόνια!»

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο SDNA για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την χρηματοδότηση, ενώ ανέφερε ότι υπολογίζεται να είναι έτοιμο σε τρία χρόνια.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στην εκπομπή του SDNA αναφορικά με τις εξελίξεις για το νέο γήπεδο του Βοτανικού εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή.

Ποιο ήταν το μεγάλο αγκάθι, τι κερδίζει ο Παναθηναϊκός αλλά και αν μπορεί να… μπλοκάρει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλα στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Θα θέλατε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τις σημερινές εξελίξεις;

«Είμαι πολύ ευτυχής που έγινε σήμερα η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας. Είναι κάτι που δουλεύαμε με τον κ. Μπακογιάννη εδώ και αρκετούς μήνες, με σκοπό να βρούμε τις πηγές χρηματοδότησης και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ. Καταλήξαμε σε κάτι που λειτουργεί, που έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, που έχει συγκεκριμένες δεσμευτικές ημερομηνίες, που πιστεύω ότι προστατεύει τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων μερών και κυρίως του Παναθηναϊκού»

Είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση; Μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με το βέτο που έχουν βάλει για το Ταμείο Ανάκαμψης Ουγγαρία -Πολωνία;

«Είναι απολύτως εξασφαλισμένη. Από την άλλη αν υπάρξει πρόβλημα με το ταμείο Ανάκαμψης, το έργο της Διπλής Ανάπλασης είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να σας ανησυχεί. Τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολλά δισεκατομμύρια πάνω στα οποία θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία μετά τον κορωνοϊό.

Αν μπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει προβλήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτό που συζητάμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπλοκαριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά που μου λέτε με το… βέτο των Ουγγαρίας και Πολωνίας είναι συνηθισμένα πράγματα στους ενδοευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Στο τέλος πάντα βρίσκεται μία λύση. Έτσι θα γίνει και τώρα».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντήσατε μέχρι τώρα;

«Έπρεπε να βρεθεί η χρυσή τομή τόσο ως προς την χρηματοδότηση όσο και ως προς τις μελέτες και τη χρονική τους δέσμευση. Έπρεπε να βρεθεί η χρυσή τομή και για το πως θα κατανέμονται  τα έσοδα στο μέλλον έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος». 

Μπορείτε να κάνετε μία εκτίμηση για το πότε θα είναι έτοιμο το έργο;

«Το μνημόνιο προβλέπει ότι το έργο θα είναι έτοιμο από σήμερα σε 36 μήνες. Με λίγα λόγια σε τρία χρόνια από τώρα. Είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι θα γίνει, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα πάνω στο οποίο στηρίζεται η χωροθέτηση έχει ήδη περάσει από το Συμβούλιο Της Επικρατείας. Άρα δεν υπάρχουν περιπτώσεις προσφυγών».

Σας προβληματίζει που μία μερίδα του κόσμου Παναθηναϊκού είναι δύσπιστη;

«Είναι απόλυτα λογικό ο κόσμος να είναι δύσπιστος, καθώς το έχει ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν. Όταν έχεις ακούσει κάτι τόσες φορές είναι απόλυτα λογικό να μην το πιστεύεις εύκολα. Εδώ όμως είναι τελειωμένα τα πράγματα. Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα, άρα δεν υπάρχει ζήτημα κινδύνου στο ΣτΕ.

Υπάρχει χρηματοδότηση. Και υπάρχει και η βούληση. Η διαφορά με την προηγούμενη φορά είναι ότι τότε είχε πάει να γίνει με νόμο. Και ο νόμος αλλά και οι Υπουργικές αποφάσεις είχαν προβληθεί στο ΣτΕ. Τώρα όμως γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα. Το Προεδρικό Διάταγμα έχει ελεγχθεί ήδη από το ΣτΕ. Νομικά είναι πολύ πιο γερό λοιπόν».

Είναι συμφέρουσα η πρόταση αυτή για τον Παναθηναϊκό;

«Είναι εξαιρετικά συμφέρουσα. Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός αποκτάει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο 40.000 θέσεων, προδιαγραφών UEFA και ο Ερασιτέχνης αποκτάει καταπληκτικές καινούργιες εγκαταστάσεις για τις δραστηριότητες του, χωρίς να βάλει ένα ευρώ. Δεν μπορώ να καταλάβω βάσει ποιου επιχειρήματος δεν είναι συμφέρουσα η πρόταση αυτή για τον Παναθηναϊκό.

Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός σήμερα είναι σε κάποιες εγκαταστάσεις στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, της οποίας η κατάσταση και η αδειοδότηση όπως ξέρετε, γίνεται για λόγους εύνοιας. Κανονικά δεν θα έπρεπε κανένας Ερασιτεχνικός όμιλος να στεγάζεται σε τέτοιες εγκαταστάσεις, καθώς είναι εξαιρετικά απαρχαιωμένες. Αντίθετα ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα πάρει από την παρούσα συμφωνία τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα».

Γνωρίζουμε ότι είστε και Παναθηναϊκός σωστά;

«Ναι αλλά το κριτήριο μου δεν ήταν το οπαδικό αλλά το δημόσιο συμφέρον. Αυτή τη στιγμή ο Αθηναίος κερδίζει ένα μεγάλο πάρκο στο κέντρο της Αθήνας, ένα μεγάλο πάρκινγκ που θα αποσυγχωρήσει το πρόβλημα στο κέντρο, κερδίζει και μία μεγάλη, σπουδαία γειτονία. Μεγάλης αξίας, ενώ τη στιγμή που μιλάμε η περιοχή του Βοτανικού είναι υποβαθμισμένη».

Τι θα μπορούσαμε να πούμε για το γήπεδο μπάσκετ;

«Αυτή είναι μία συζήτηση που κάνει ο Δήμος. Είναι πέραν του μνημονίου. Ο Δήμος έχει δεσμευτεί ότι το όμορο οικόπεδο θα χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο».

https://www.sdna.gr/

loading...