Κατά τη διάρκεια της 2ης νύχτας, ζήτησε μια σκάλα για να ανέβει στη γεννήτρια και έπειτα χάραξε ένα σημάδι με την κιμωλία στα πλαϊνά της γεννήτριας.

 Mια μεγάλη γεννήτρια παρουσίασε πρόβλημα στο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων της Ford και οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί που εργάζονταν εκεί δεν μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα. Η εταιρεία δοκίμασε τον έναν εμπειρογνώμονα μετά τον άλλο, αλλά κανένας τους δεν κατάφερε να επισκευάσει τη γεννήτρια.

Έτσι η Ford αποφασίζει να καλέσει τον Τσαρλς Π. Στάινμετς, έναν ταλαντούχο εφευρέτη από την Νέα Υόρκη που δούλευε για την General Electric, και ο οποίος θεωρούνταν αυθεντία στον τομέα των ηλεκτροκινητήρων και των ηλεκτρικών συστημάτων. Μετά την άφιξή του στο εργοστάσιο της Ford, ο Στάινμετς απέρριψε κάθε προσφορά για βοήθεια παρά μόνον ζήτησε ένα τετράδιο, ένα μολύβι και ένα ράντζο. Για δύο συνεχόμενες μέρες και νύχτες, ο Στάινμετς άκουγε προσεκτικά τη γεννήτρια και σημείωνε κάτω στο τετράδιό του μια σειρά από μαθηματικούς υπολογισμούς. 

……

Κατά τη διάρκεια της 2ης νύχτας, ζήτησε μια σκάλα για να ανέβει στη γεννήτρια και έπειτα χάραξε ένα σημάδι με την κιμωλία στα πλαϊνά της γεννήτριας. Στη συνέχεια, είπε στους «δύσπιστους» μηχανικούς της Ford να αφαιρέσουν ένα έλασμα ακριβώς εκεί όπου βρισκόταν το σημάδι και να αντικαταστήσουν 16 περιελίξεις από το πηνίο πεδίου. Έτσι κι έκαναν, και η γεννήτρια επανήλθε σε λειτουργία και δούλευε σαν καινούρια! 

Ο Henry Ford έμεινε κατενθουσιασμένος με την επισκευή της γεννήτριας, μέχρι που έλαβε το τιμολόγιο από την General Electric ύψους $10.000. Η Ford αναγνώρισε θερμά την συνεισφορά του Στάινμετς, αλλά δυσανασχέτησε με το ποσό που αναγραφόταν πάνω στο τιμολόγιο. Έτσι, ζήτησε αναλυτικό λογαριασμό. 

Στο αίτημα της Ford, αποκρίθηκε ο ίδιος ο Στάινμετς με σκοπό να λύσει την παρεξήγηση και να αφαιρέσει κάθε αμφιβολία λέγοντας τα εξής:

Σημάδι κιμωλίας στη γεννήτρια…… 

      Κόστος: $1

Γνωρίζοντας πού να χαράξεις

     σημάδι στη γεννήτρια…….. 

     Kόστος: $9,999.

Ο Ford το κατάλαβε και πλήρωσε τον λογαριασμό.

loading...