15 Λόγοι να μπλοκάρει το Facebook τον λογαριασμό σου για λόγους που… μόνο το Facebook γνωρίζει.

Είναι πια συχνό φαινόμενο, να απενεργοποιείται μία προσωπική ή επαγγελματική facebook σελίδα για λόγους που… μόνο το Facebook γνωρίζει.

Δεν έχεις κάνει τίποτα λάθος … ή έτσι νομίζεις;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το Facebook μπορεί να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό σου. Θα πρέπει να ξέρεις ότι το να είσαι χρήστης του Facebook εδώ και χρόνια, δεν σου δίνει καμίας μορφής ασυλία στον facebook λογαριασμό σου.

Γνωρίζω αρκετούς φίλους που δεν τους περνούσε από το μυαλό πως μπορεί να μπλοκαριστούν από το Facebook κι όμως τους συνέβη. Κι ακόμη το φυσάνε και δεν κρυώνει.

Όλοι οι “μπλοκαρισμένοι” φίλοι μου θα σου παραπονεθούν για το ίδιο πράγμα. Πως προσπάθησαν να επικοινωνήσουμε με το Facebook για να μάθουν τους λόγους του αποκλεισμού (και να διορθωθεί το πρόβλημα), αλλά κανείς τους δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Όσο κι αν μας θυμώνει μια τέτοια πρακτική του Facebook, πίστεψε με δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Ας το παραδεχτούμε, όλοι μας συμβάλλαμε στην δημιουργία αυτού του συγκεντρωτικού γίγαντα. Εμείς, οι χρήστες, του παραχωρήσουμε την δύναμη που σήμερα έχει να μπλοκάρει όποιον θέλει, όποτε θέλει, χωρίς καν να δίνει εξηγήσεις.

Ακολουθούν οι 15 πιθανότεροι λόγοι για τους οποίους ο λογαριασμός σου στο Facebook μπορεί να μπλοκαριστεί, απενεργοποιηθεί, ή απαγορευτεί.
1. Χρήση ψεύτικου ονόματος

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι Facebook λογαριασμοί έχουν μπλοκαριστεί.

Σύμφωνα με την πολιτική του Facebook είσαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιείς το πραγματικό σου όνομα στο προσωπικό σου λογαριασμό.

Στην περίπτωση που θέλεις να κρατήσεις τον προσωπικό σου λογαριασμό με ψευδώνυμο (γιατί πχ το κοινό σου σε γνωρίζει με το παρατσούκλι σου), αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις μια Facebook page (και όχι προσωπικό προφίλ).

Γνωρίζω πολλούς που ακόμη χρησιμοποιούν ψευδώνυμο στον προσωπικό σου λογαριασμό και υπάρχει λόγος που την γλυτώνουν μέχρι σήμερα.

Προφανώς το προφίλ τους ΔΕΝ δέχεται πολλές επισκέψεις από μη φίλους κι έτσι περνούν απαρατήρητοι από το Facebook. Αν όμως κάποια στιγμή οι επισκέψεις στο προφίλ τους αυξηθούν, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως ο λογαριασμός τους θα μπλοκαριστεί.
2. Υπερβολικό ποστάρισμα

Όταν κάνεις share υλικό ή συνδέσμους σε φίλους ή group πολύ συχνά, το Facebook έχει την αίσθηση ότι είσαι bot (ρομπομηχανή) και σε πετάει έξω. Προσεξέ το γιατί αυτή η απαγόρευση μπορεί πολύ εύκολα να ενεργοποιηθεί.
3. Αποστολή πάρα πολλών αιτημάτων φιλίας

H αποστολή πάρα πολλών αιτημάτων φιλίας ή η αποστολή αιτημάτων φιλίας σε άτομα που δεν γνωρίζεις μπορεί να σου προκαλέσει πρόβλημα.

Υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των αιτημάτων . Κάποιοι λένε 1.000/ημέρα, αλλά κράτα μικρό καλάθι, χρήστες έχουν λάβει προειδοποιήσεις από το Facebook και στα 50 αιτήματα/ημέρα.

Μην αγνοήσεις αυτές τις προειδοποιήσεις. Βάζεις σε κίνδυνο τον λογαριασμό σου.

Το να στέλνεις αιτήματα σε άτομα που δεν γνωρίζεις ίσως είναι εξίσου επικίνδυνο καθώς ενδέχεται να σε αναφέρουν ως σπαμ στο Facebook.
4. Ανάρτηση προσβλητικών ενημερώσεων και εικόνων

Όταν έκανες sign up στο Facebook αποδέχτηκες κάποιους όρους. Ένας από αυτούς, ορίζει πως χρειάζεται να συμπεριφέρεσαι κόσμια στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο.

Η δημοσίευση προσβλητικών ενημερώσεων, φωτογραφιών και βίντεο δεν είναι αποδεκτή. Αν κάποιος σε αναφέρει, ο λογαριασμός σου κινδυνεύει.
5. Αποστολή ίδιου κειμένου ως μήνυμα προς πολλούς φίλους

Είναι εύκολο να κάνεις copy paste και να στείλεις το ίδιο μήνυμα σε εκατοντάδες-χιλιάδες φίλους της σελίδας σου.

Αν όμως το ανοίξουν ελάχιστοι, αυτό είναι καμπανάκι για το Facebook πως το μήνυμα σου δεν είναι ενδιαφέρον και άρα είναι spam. Καλύτερα απέφυγε αυτήν την πρακτική.

Αν πάλι επιμένεις να στέλνεις το ίδιο μήνυμα ξανά και ξανά, ελπίζοντας πως κάποιος θα το ανοίξει, τότε πας κατευθείαν για μπλοκάρισμα. Το Facebook μισεί τους spammers, όπως κι εσύ φαντάζομαι.
6. Χρησιμοποιείς αλόγιστα το poke

Όσοι υπήρξαν χρήστες του Facebook στα πρώτα χρόνια της δόξας του, θυμούνται πολύ καλά το κουμπί “poke” επάνω δεξιά στην σελίδα τους. Πατώντας το, ήταν ένας τρόπος να πεις “γεια”, να τραβήξεις την προσοχή κάποιου άλλου χρήστη, να ξεκινήσεις ένα διαδικτυακό φλέρτ κ.ά.

Σήμερα αυτό το κουμπί αυτό πλέον έχει κρυφτεί στην σελίδα σου και λίγοι το χρησιμοποιούν.

Γι εκείνους που ακόμη το αξιοποιούν, προσοχή. Δεν θέλει πολύ ο χρήστης στον οποίο έκανες poke, να δηλώσει τον λογαριασμό σου ως σπαμ και να τραβήξεις την προσοχή του Facebook με ότι αυτό σημαίνει για τον λογαριασμό σου.
7. Ο λογαριασμός σου αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για άλλους χρήστες του Facebook

Aν χρησιμοποιείς “χαλαρούς” κωδικούς πρόσβασης στο Facebook account σου και δεν αξιοποιείς τα σωστά μέτρα ασφαλείας, τότε, σόρυ που θα στο πω έτσι ωμά, αλλά δηλώνεις υποψήφιος για το επόμενο χακάρισμα.

Έτσι την πάτησαν φίλοι μου που με κάλεσαν έντρομοι, για να με ενημερώσουν πως στο timeline τους εμφανίζεται πορνογραφικό περιεχόμενο, που ποτέ δεν δημοσίευσαν.

Αυτό οφείλετε σε ιούς που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και ναι, οι φίλοι μου που την πάτησαν δεν φταίνε σε τίποτε. Σωστά? Μέγα Λάθος.

Σύμφωνα με το Facebook οι χρήστες αυτής της κατηγορίας φταίνε, γιατί δεν τήρησαν τους όρους της προστασίας του λογαριασμού τους. Ένα “μολυσμένο” Facebook προφίλ επηρεάζει κι άλλα προφίλ χρηστών. Έτσι, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης, το Facebook δικαιούται να μπλοκάρει τον λογαριασμός σου. Έτσι απλά, χωρίς “μα”, “θα” και “γιατί”.

Αν εγώ ξεκινούσα από κάπου για να “καθαρίσω” τον λογαριασμό μου, θα φρόντιζα πρώτα να διαγράψω όλα τα apps/εφαρμογές που είναι συνδεδεμένα με την Facebook σελίδα μου. Θα τα διέγραφα και στην συνέχεια θα άλλαζα τους κωδικούς μου και θα ενεργοποιούσα υπηρεσίες ασφαλείας όπως η γεννήτρια κωδικών κ.ά
8. Likes σε πάρα πολλές σελίδες

Υπάρχει ένα όριο στο πόσες σελίδες μπορούν να σου αρέσουν καθημερινά (συνολικά 5.000). Αν αγνοήσεις την προειδοποίηση και περάσεις αυτό το όριο, είναι πολύ πιθανό να έχεις πρόβλημα με τον λογαριασμό σου.
9. Ύποπτες πληροφορίες πληρωμών

Η πληρωμή για διαφήμιση στο Facebook ή πίστωση παιχνιδιών με πιστωτική κάρτα που φέρει ένα όνομα διαφορετικό από το όνομα σου στο Facebook, ενδέχεται να αποκλείσει τον λογαριασμό σου. Δεν μου έχει τύχει, αλλά έχω ακούσει να συμβαίνει σε άλλους. Ειδικά όταν “τρέχεις” πανάκριβα διαφημιστικά πακέτα.
10. Συμμετοχή σε μια αμφίβολη οργάνωση ή σελίδα

Μερικά πράγματα αν και αυτονόητα, χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε αραιά και που. Κι ας γίνονται βαρετά.

Εφόσον είσαι αναγνώστης του Business Mentor είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είσαι τρομοκράτης (όχι γιατί κάναμε κάποιο έλεγχο φρονημάτων, αλλά γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι τρομοκράτες δεν συχνάζουν σε επιχειρηματικά blogs αλλά στο dark web).

Ένας ακόμη λόγος για να σε μπλοκάρει το Facebook, είναι οι συναναστροφές σου. Το έχεις αποδεχθεί όταν έκανες signup στον Facebook λογαριασμό σου. Δεσμεύτηκες να μην συμμετέχεις δηλαδή σε εξτρεμιστικές ομάδες ή σε σελίδες που προωθούν τη βία.

Ίσως το θεωρείς αυτονόητο αλλά για πολλούς δεν είναι. Βεβαιώσου ότι έκανες αποδεκτά αιτήματα νορμάλ φίλων και όχι αγνώστων με ύποπτες δραστηριότητες. Λίγο θέλει να βρεις τον μπελά σου.
11. Έχεις περισσότερους από έναν λογαριασμούς

Πολλοί χρήστες έχουν δύο ή περισσότερους Facebook λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τους όρους του Facebook, ο συγκεντρωτικός κολοσσός μπορεί να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή να διαγράψει διπλούς λογαριασμούς, αν διαπιστώσει πως από πίσω τους βρίσκεται ένα μόνο πρόσωπο.

Αν διατηρείς διπλά και τριπλά προφίλ θέλει πολύ προσοχή. Καθημερινά παίζεις κορώνα γράμματα με τα Facebook προφίλ σου. Δεν θέλει πολύ από εκεί που είχες δυο τρία προφίλ, να καταλήξεις αποκλεισμένος από τα πάντα.
12. Τα Facebook προφίλ είναι μόνο για ανθρώπους

Όταν δημιουργείς ένα προφίλ στο Facebook για ένα σκυλί, μια γάτα, έναν οργανισμό ή οτιδήποτε άλλο εκτός από έναν κανονικό άνθρωπο, το Facebook το βλέπει.

Οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί, και οι χαρακτήρες πρέπει να διαθέτουν σελίδες (pages), όχι ατομικό profile account.
13. Χρήση περίεργης ημερομηνίας γέννησης

Το βρίσκω πολύ λογικό να θέλει κάποιος να προστατέψει τα προσωπικά του δεδομένα και να μην θέλει να αποκαλύψει την ακριβή χρονολογία γέννησης στο Facebook.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Υπάρχουν όμως και χρήστες που το παρακάνουν. Το να δηλώσει κανείς πχ ως ημερομηνία γέννησης το 1901 στο Facebook είναι κόκκινο καμπανάκι για το κοινωνικό δίκτυο. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα απαγορευτεί ο λογαριασμός του χρήστη.
14. Δημοσίευση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα

Δεν μπορείς να δημοσιεύσεις μια ταινία στο Facebook. Βίντεο, εικόνες και άλλα υλικά πνευματικής ιδιοκτησίας που δεν είναι δικά σου, δεν θα πρέπει να δημοσιεύονται στο Facebook. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, είμαι βέβαιη πως καταλαβαίνεις το γιατί.
15. Λαμβάνεις αναφορές από πάρα πολλούς ανθρώπους

Σε περίπτωση που εμφανίζεσαι πολύ συχνά στη λίστα των αναφορών της Facebook από άλλους χρήστες, είναι εξαιρετικά πιθανό ο λογαριασμός σου να απενεργοποιηθεί.
Συνοψίζοντας

Το Facebook μας προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες με αντάλλαγμα τα δεδομένα μας και κάποιες ελευθερίες μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι αν ο λογαριασμός σου μπλοκαριστεί από το Facebook, δεν υπάρχει κανένα τέχνασμα για την επανενεργοποίηση του.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να υποβάλλεις ένα αίτημα, για το οποίο (είναι σχεδόν βέβαιο) δεν θα λάβεις ποτέ απάντηση από το Facebook.

Αναλογίσου λοιπόν για μερικά λεπτά τις πιθανές συνέπειες ενός μπλοκαρίσματος από το Facebook και δημιούργησε ένα back up plan. Ειδικά αν στο Facebook στηρίζεις όλη την προβολή της επιχείρησης σου

loading...