10 πραγματάκια που ίσως δεν ξέρατε για τους Ίνκας.1 Οι Ίνκας είχαν δημιουργήσει ένα οδικό_δίκτυο στο Περού μήκους  25.000 μιλίων.

2 Είχαν επίσης ένα ιδιαίτερο ταχυδρομικό_σύστημα. Οι αγγελιοφόροι τους ζούσαν σε ζευγάρια , με το ένα άτομο να κοιμάται και το άλλο να βρίσκεται σε εγρήγορση για μηνύματα. 

3 Χρησιμοποίησαν ένα σύστημα με κόμπους και χρωματιστές χορδές, τα λεγόμενα #quipu με εφαρμογή στα μαθηματικά, στη γραφή και στην αρχειοθέτηση.

4 Πραγματοποιούσαν επιτυχημένες χειρουργικές_επεμβάσεις στο κεφάλι.

5 Πίστευαν στη μετενσάρκωση. Αλίμονο

6 Οι Ίνκας ήταν και λίγο μαστόρια ... χρησιμοποιούσαν μια μέθοδο ξηρής τοιχοποιίας για την κατασκευή κτιρίων χωρίς κονίαμα χρησιμοποιώντας πέτρες που ταιριάζουν τόσο τέλεια μεταξύ τους ώστε τίποτα δεν μπορούσε να γλιστρήσει μεταξύ τους και αυτό αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτικό στους σεισμούς.

7 Ήταν και εξαιρετικοί αγρότες! Χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές καλλιέργειας όπως κανάλια και τάφρους για άρδευση των καλλιεργειών τους στο Περού.

8 Ήταν και οι πρώτοι που καλλιέργησαν την πατάτα .

9 Οι Ίνκας έκαναν κάτι τεστάκια IQ στα παιδιά τους και με βάση τα αποτελέσματά, είτε διδάσκονταν εμπόριο είτε τα έστελναν στο σχολείο για να γίνουν διαχειριστές ή τέλος γινόντουσαν ευγενείς.

10 Οι Ίνκας λάτρευαν τον θεό_του_ήλιου Ίντι και ο αυτοκράτορας τους, πιστεύεται ότι ήταν άμεσος απόγονος του θεού του ήλιου .


Δεν υπάρχουν σχόλια :