Τα σχέδια των μεγάλων για την Τουρκία – ΚΡΙΣΙΜΕΣ μέρες για Ελλάδα και Κύπρο (vid)

 Όλα δείχνουν πως, όπως οι προηγούμενες πολεμικές ενέργειες της Τουρκίας, έτσι και αυτή στην Αμμόχωστο θα γίνει αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα.

Η Τουρκία, όσο δρα εντός ελεγχόμενου πλαισίου, είναι χρήσιμη, καθώς, όπως έχουμε γράψει, προσφέρει την αφορμή, προκειμένου οι Μεγάλες Δυνάμεις να «πουλάνε» προστασία και να αυξάνουν την επιρροή τους στις χώρες που απειλούνται από την Άγκυρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει. Οι «σύμμαχοι« θα καταδικάζουν αλλά μέχρι εκεί. Μόνο, όταν η Ελλάδα αντέδρασε αποφασιστικά στο Αιγαίο, οι Τούρκοι θορυβήθηκαν. Το να δείχνουμε πρόθεση για διάλογο, ενώ την ίδια ώρα οι Τούρκοι πραγματοποιούν τρίτο Αττίλα, δεν γνωρίζουμε αν είναι σώφρον. Από την άλλη, ενδεχομένως κατηγορηθεί η Αθήνα για απροθυμία προώθησης ειρήνης στην περιοχή. Η Άγκυρα πάντως θέλει διάλογο υπό το δίκαιο του ισχυρού.  

Τον Ερντογάν δεν θα τον πειράξουν οι εταίροι μας οι Ευρωπαίοι. Δεν έχουν άλλωστε πλέον το ειδικό βάρος που είχαν. Αμερικανοί και Ρώσοι παρακολουθούν και πράττουν αναλόγως.

Πολλοί λένε πως οι διαφορές πρέπει να λύνονται με συνομιλίες. Ωστόσο, ηγέτες, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, απαιτούν διάλογο υποταγής. Αυτόν έχουν απέναντι Ελλάδα και Κύπρος: Έναν ισλαμιστή, ο οποίος αυτή τη στιγμή -πέρα από την κατοχή στην Κύπρο- έχει ξεκινήσει ο ίδιος, τέσσερις πολέμους: Στην Συρία, στο Κουρδιστάν, στην Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ.

Η πρόκληση στην Αμμόχωστο θα έπρεπε κανονικά να ξεχειλίσει το ποτήρι! Ωστόσο και πάλι, δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό. Την Τουρκία θα την πειράξουν, μόνο όταν δεν την χρειάζονται πια. Όταν δεν θα τους είναι πια χρήσιμη ή θα γίνει επικίνδυνή για τα διεθνή σχέδια στην περιοχή.

Αυτό μπορεί να γίνει μάλιστα σύντομα. Μέχρι τότε όμως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να στέλνει λάθος μηνύματα στον Ερντογάν ότι δηλαδή μπορεί να συνεχίσει τις παρανομίες του, και την ίδια στιγμή να συνομιλεί με την Ελλάδα για τις απαιτήσεις στο Αιγαίο. Δεν πρέπει να διαχωρίζουμε την Κύπρο από τα υπόλοιπα εθνικά μας θέματα επειδή το ζητά ο Τσαβούσογλου.

Καμία φορά η δύναμη είναι προτιμότερη του διαλόγου. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με πειρατές.

Πολύ σωστά το παρακάτω ρεπορτάζ δεν τα διαχωρίζει:

loading...