Καστελλόριζο: Το «μυστικό» που κρύβει (vid)

 Στη νοτιοανατολική ακτή του Καστελλόριζου υπάρχει το περίφημο γαλάζιο σπήλαιο που είναι προσεγγίσιμο μόνο με πλωτό μέσο.

Η είσοδος είναι πολύ μικρή, σχεδόν δεν διακρίνεται από τη θάλασσα, όμως ο Αντώνης Πατινιώτης μας οδηγεί με τη βάρκα του. Μας έχει προειδοποιήσει να κατεβάσουμε τα κεφάλια καθότι υπάρχει κίνδυνος να τα… χάσουμε.

«Μπαίνω, κάτω τα κεφάλια!» μας φωνάζει, οδηγώντας μας με τη βάρκα του μέσα στο Σπήλαιο.

«Ξύνοντας» την είσοδο, βρεθήκαμε σε έναν καινούργιο γαλάζιο κόσμο. «Πριν πολλά χρόνια, ένας ψαράς, ο Παραστάς, ανακάλυψε αυτή τη σπηλιά και για το λόγο αυτό την ονομάσαμε σπηλιά του Παραστά. Μπήκε να ψαρέψει και ξαφνικά είδε αυτό το θέαμα. Τα τελευταία χρόνια την ονομάσαμε γαλάζιο σπήλαιο. Η ονομασία της προκύπτει λόγω του μπλε φωτός που παράγεται» αναφέρει ο βαρκάρης.

Κατά την εξήγηση των επιστημόνων το ηλιακό φως διαθλάται μέσω του νερού, με αποτέλεσμα ένα έντονο γαλάζιο νερό που φαίνεται σαν να φωτίζεται με προβολείς κάτω από την επιφανειά του.

Κάποιοι τουρίστες πιστεύουν εσφαλμένα ότι το φως είναι τεχνητό.

Η σπηλιά έχει μήκος 1,50μ ύψος 40μ, πλάτος 37μ και βάθος νερού 20μμ που έχει πιο υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι από το νερό της γύρω περιοχής.

Όπως μας εξήγησε, το σκάφος μπορεί να μπει μέσα στη σπηλιά όταν τα νερά βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.

«Όταν όμως έχουμε την παλίρροια πρέπει να προσέχουμε».

Ποιο είναι όμως το μυστικό που κρύβει η Γαλάζια σπηλιά;

Ξαφνικά μπροστά μας εμφανίστηκε απροσδόκητα μια φώκια.

Ο βαρκάρης μας είχε προειδοποιήσει ότι στο σπήλαιο κατοικούν φώκιες μονάχους-μονάχους οι οποίες συνήθως είναι αθέατες στους επισκέπτες.

Όπως μας ενημέρωσε, η σπηλιά κρύβει τελικά νεογέννητα μωρά από φώκιες αυτήν την περίοδο, καθότι τα συμπαθή θηλαστικά γέννησαν πρόσφατα.

loading...