Το δίλημμα της Ελλάδας! Μητσοτάκης για ναυτικά μίλια και μια «ΒΟΜΒΑ» προς Γερμανία (vid)

 Οι δύο πιο «καυτές» δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν πως το Βερολίνο ετοιμάζει πρόταση για νέο γύρο διερευνητικών επαφών. Η Τουρκία πάντως δηλώνει αμετακίνητη και ψέγει την Ευρώπη, ενώ το Oruc Reis πλησιάζει όλο και πιο βόρειο προς Καστελόριζο.

Το αν οι Τούρκοι θα τολμήσουν να περάσουν τα 12 ναυτικά μίλια και να πλησιάσουν, κουνώντας σημαία, μέχρι τα 6, μένει να το δούμε τις επόμενες μέρες.

Θα σταθούμε όμως σε δύο σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Η πρώτη αφορά την Γερμανία, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως μια καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία.

Ουσιαστικά, με αυτή του την αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε» το Βερολίνο και την πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας τι έγινε με τα πολεμικά αεροσκάφη F-35. «Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι θα κάνει η Γερμανία λοιπόν;;; Εδώ θα φανούν πολλά.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΗΛΩΣΗ

Το πιο σημαντικό θέμα των ημερών: Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το αν η κόκκινη γραμμή της χώρας μας στην επιχειρησιακή δράση του Oruc Reis είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά. Όλη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ».

Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε: «Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο».

Αυτό που καταλάβαμε είναι πως το δίλημμα της κυβέρνησης δεν είναι το ΑΝ θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 στο Αιγαίο, αλλά το αν πρέπει να το κάνει τώρα ή πιο μετά. Πολλά, ΙΣΩΣ, εξαρτηθούν από την τελική πορεία του ORUC REIS.

Το σίγουρο είναι ένα: Άπαξ και η Τουρκία μας οδηγεί σε στρατιωτική σύγκρουση, η Ελλάδα πρέπει να υπερασπιστεί το αναφαίρετο δικαίωμά της, όπως το ονόμασε ο πρωθυπουργός, δηλαδή την ΠΛΗΡΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ με βάση το Διεθνές Δίκαιο (12 ναυτικά μίλια) και να αποφεύγονται δηλώσεις τύπου Γεραπετρίτη 

loading...