Έρχονται με γοργούς ρυθμούς τα RAFALE: Διέρρευσε η συνολική τιμή τους

 Το ζήτημα της απόκτησης των Rafale από την Ελλάδα φαίνεται ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς με τους Γάλλους να διαρρέουν ( La Tribune) την τιμή των μεταχειρισμένων Rafale η οποία αγγίζει στο σύνολό της τα 400 εκ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για τα 12 μεταχειρισμένα Rafale της έκδοσης F3R, η χώρας μας θα πληρώσει περίπου 33 εκ. ευρώ το κομμάτι. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η υποστήριξη των αεροσκαφών, τα όπλα, εκπαίδευση κτλ ενώ, δεν έχει διευκρινιστεί το ποσό για τα 6 ακόμα καινούρια Rafale F3R που θα συμπληρώσουν την πολεμική μοίρα των αεροσκαφών αυτών.

Αν κρίνουμε από προηγούμενα δημοσιεύματα που ήθελαν το ποσό για τα 18 αεροσκάφη να ανέρχεται στα 1.7 δις ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά ο οπλισμός αυτών, τότε το κόστος θα αυξηθεί ανά μονάδα για τα μεταχειρισμένα στο σύνολο αλλά, αυτό θα πέσει για τα 18 αεροσκάφη στα 1.4 δις ευρώ και με υποστήριξη, εκπαίδευση κτλ θα ανέβει . Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει πλήρη γκάμα όπλων ( MICA, METEOR, HAMMER) και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη, θα πάνε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σαν τελικό σχόλιο ως προς το κόστος του προγράμματος, το οποίο υπογραμμίζουμε ότι δεν έχει γίνει ακόμα επίσημα γνωστό και δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι  ότι το πρόγραμμα θα κοστίσει αρκετά στην Ελλάδα αλλά θα δώσει σαφές πλεονέκτημα σε τομείς του εναέριου αγώνα απέναντι στην Τουρκία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Υπό κανονικές συνθήκες, η σύμβαση της προμήθειας θα χρειαζόταν πολύ καιρό για να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών ενώ και τα αεροσκάφη θα αργούσαν περισσότερο να προσγειωθούν στη χώρα μας. Αν η Ελλάδα θέλει να ανατρέψει πλήρως το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος, χρειάζεται να προμηθευτεί μία ακόμα μοίρα Rafale τουλάχιστον και να  ολοκληρώσει την αναβάθμιση των 84 F-16V μαζί με τα επιπλέον όπλα που έχει ζητήσει από τις Η.Π.Α. η Πολεμική Αεροπορία.

Τα πρώτα 12 μεταχειρισμένα Rafale αναμένονται στην αεροπορική βάση της Τανάγρας όπου εδράζεται η “Γαλλική” πτέρυγα, κατά τον ερχόμενο Φεβρουάριο με τα υπόλοιπα 6 να καταφθάνουν στην Ελλάδα μέχρι της αρχές του 2022 ολοκληρώνοντας την πρώτη ελληνική μοίρα αποτελούμενη από Rafale.

loading...