Στην κυβέρνηση κάνουν σαν μην υπάρχει το Oruc Reis Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν λένε να σταματήσουν. Πλέον απειλούν και με γεωτρήσεις στις περιοχές όπου διεξάγει έρευνες το τουρκικό σκάφος Oruc Reis.


Κι αυτή τη φορά, την προκλητική ρητορική συνεχίζει ο γνωστός Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος παρουσιάζει συνήθως στα τουρκικά ΜΜΕ, τους χάρτες, της μεγαλομανίας του Ερντογάν, που ονειρεύεται, «γαλάζιες πατρίδες».


Ο προκλητικός Τούρκος υπουργός, δήλωσε ότι το Oruc Reis δεν θα σταματήσει και θα συνεχίσει να «χτενίζει» περιοχές σε Βορά και Νότο.Όπως είπε ο στόχος είναι, η ολοκλήρωση του σχεδιασμού που υπάρχει και ο οποίος προβλέπει, ότι το τουρκικό ερευνητικό θα βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, για αρκετούς μήνες. Μετά την ολοκλήρωση, των ερευνών, είπε ο Ντονμέζ, θα ακολουθήσουν οι γεωτρήσεις.


Είναι γνωστό, ότι το Oruc Reis συνεχίζει τον ερευνητικό πλου του, μεταξύ Καστελλόριζου, Καρπάθου και Ρόδου, στα όρια της NAVTEX, που έχει εκδώσει η Τουρκία και λήγει την Τετάρτη στις 4 Νοεμβρίου. Το ερευνητικό, μαζί με τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, που το συνοδεύουν, πλέει στα όρια του 28 μεσημβρινού και όπως ανακοίνωσε ο Ντονμέζ, θα πλέει μέχρι και τέλος του χρόνου, ερευνώντας, την θαλάσσια περιοχή, πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα, της Ελλάδας.


Αυτό βέβαια λίγο φαίνεται να απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, απεμπόλησε ακόμη και το αναφαίρετο δικαίωμα τη χώρας, να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Πάντως σίγουρα δεν ασχολούνται, όπως και τα συστημικά ΜΜΕ, με την συνεχή προκλητική τακτική των Τούρκων, να διεξάγουν παράνομες έρευνες στην περιοχή όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα. Κάνουν σαν μην υπάρχει το Oruc Reis.


Με την ίδια λογική, όταν φτάσουν τα τουρκικά γεωτρύπανα, έξω από τα παράλια των ελληνικών νησιών, δεν θα ασχοληθούν. Γιατί οι Τούρκοι προεξοφλούν ότι μετά το Oruc Reis σειρά έχουν τα γεωτρύπανα και η συζήτηση που γίνεται στην Άγκυρα, είναι ο αριθμός των πλοίων που θα τρυπήσουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και αν θα είναι κρατικά, ή αν το υπουργείο ενέργειας της Τουρκίας θα τα νοικιάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :