Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη: Ερντογάν: ”Άσχημη εξέλιξη!” – Nίκη για Χαφτάρ-Σίσι

 Τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης», ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Facebook η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, αναρτώντας βίντεο από την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λιβύη. Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η πρώτη πτήση από την Τρίπολη στη Βεγγάζη

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς δήλωσε πως στρατιωτικοί αντιπρόσωποι των δύο πλευρών, που συνεδριάζουν στη Γενεύη, συμφώνησαν να επαναλειτουργήσουν οι χερσαίες και αεροπορικές συνδέσεις σε όλη τη χώρα.

Οι πτήσεις ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη είχαν σταματήσει το καλοκαίρι του 2019 καθώς βομβαρδισμοί από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, είχαν στόχο το αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης.

Εμπορικό επιβατικό αεροπλάνο πραγματοποίησε πτήση από την Τρίπολη στη Βεγγάζη για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο. 

Tι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι πλέον πετάνε εκτός την Τουρκία από την περιοχή. Όπως φαίνεται οι κινήσεις του Ε. Μακρόν κυρίως οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.  

Επίσης η Τουρκία δεν θα έχει κανένα λόγο στην περιοχή πλέον. Ίσως γι’αυτό εδώ και μέρες έχουν αποσυρθεί οι τζιχαντιστές, οι οποίοι πλέον πολεμούν στο Αρτσάχ. 

Ταυτόχρονα σε δηλώσεις του ο Ερντογάν φαίνεται απογοητευμένος, καθώς πλέον χάνει ότι είχε κερδίσει στη Λιβύη. 

loading...