Στο «στόχαστρο» του ΠΝ: Οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC και τα Arleigh Burke-Στο τραπέζι και οι ολλανδικές τύπου «Μ»

 ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Του ΙΩΑΝΝΗ Β. ΔΟΥΚΑ[email protected]

Τα τελευταία γεγονότα, όπως η κρίση με το «Ορούτς Ρέις», κατέδειξαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αναγκαιότητα της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και τη χρησιμότητά του στο να καλύπτει όχι μόνο το Αιγαίο με τη στενή του έννοια, αλλά και ολόκληρη τη ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου. Γεωπολιτικά, ο χώρος αυτός είναι ο εθνικός «ζωτικός» μας χώρος. Δεν θα πρέπει ποτέ να υποχωρήσουμε, ούτε να τον αφήσουμε ακάλυπτο. Για αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε, εκτός από τα υποβρύχια, που ασφαλώς κάνουν αθόρυβα τη δουλειά τους, και αρκετά σκάφη επιφανείας, με προεξέχουσες τις φρεγάτες.

Είναι γεγονός ότι τα μεγάλα σκάφη μας επιφανείας έχουν φθάσει στα όριά τους. Έχουμε απομείνει με 40χρονες Kortenaer, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Είναι αλήθεια ότι το προσωπικό του Π.Ν. έχει ξεπεράσει εαυτόν τα χρόνια των μνημονίων. Η ποιότητα της εκπαίδευσης, η αντίληψη, η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, γενικά αυτό που λέμε ναυτοσύνη είναι το ασύγκριτο πλεονέκτημα.

Αυτό, όμως, δεν γίνεται χωρίς τα μέσα. Ήδη μετά την «χαλάρωση» των διαπραγματεύσεων για τις γαλλικές φρεγάτες οι ΗΠΑ έχουν μπει για τα καλά στην κουβέντα, καθώς φαίνεται ότι προσφέρουν τις φρεγάτες MMSC (Multi Mission Surface Combatant) της γνωστής και από τα αεροσκάφη F-16 Lockheed Martin. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου πλοίου είναι ότι τα οπλικά συστήματα είναι γνωστά στο Ναυτικό και δεν θα υπάρξει πρόβλημα τόσο στην ενσωμάτωσή τους όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Το MMSC χρησιμοποιεί το COMBATSS-21 Combat Management System, που δημιουργήθηκε από το εκπληκτικό Aegis Combat System. Η Lockheed Martin, αν και μιλά για 4 πλοία που θα ναυπηγηθούν στις ΗΠΑ, εντούτοις δηλώνει «ανοιχτή» στην περίπτωση αφενός ναυπήγησης κάποιων σε ελληνικά ναυπηγεία και αφετέρου συμμετοχής ελληνικών εταιρειών. Το μεγάλο ατού των πλοίων των Αμερικανών είναι ότι η εξόφληση μπορεί να γίνει μέσω FMS (αντισταθμιστικών).

Επίσης, οι Αμερικανοί ενημέρωσαν πως έχουν διαθέσιμα για παραχώρηση δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke σε συνέχεια αιτήματος της Ελλάδας για παραχώρηση 4 αντιτορπιλικών της κλάσης και παρόλο που ο πρόεδρος Τραμπ είχε φέρει αντιρρήσεις. Μετά τα τελευταία γεγονότα οι Αμερικανοί φαίνεται πως θα βάλουν αρκετό νερό στο κρασί τους προκειμένου να κρατήσουν σταθερή αυτή την εύφλεκτη γωνιά του πλανήτη. Οι ανάγκες της χώρας ήταν τα πλοία αεράμυνας, τα οποία κάποτε παραλίγο να καλυφθούν από τα Kidd. Τα πλοία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα στο πλαίσιο της Συμμαχίας, καθώς μέχρι σήμερα το Π.Ν. είχε ελάχιστα μέσα να προσφέρει, ενώ τα πλοία του δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό για ανάπτυξη σε «θερμές» περιοχές (π.χ., Περσικός). Η Σούδα πλέον, που φιλοξενεί αμερικανικά Arleigh Burke, μπορεί να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Άρα το αμερικανικό USN και το Π.Ν. θα μπορούν να μοιράζονται κοινές προβλήτες και χώρους υποστήριξης και τροφοδοσίας.

Η φύση του θεάτρου επιχειρήσεων στο Αιγαίο κυριαρχείται από το θαλάσσιο στοιχείο, επομένως βασικό ρόλο θα παίξουν οι αεροναυτικές δυνάμεις. Η ελληνική παρουσία θα προκόψει από την αεροναυτική διάσταση προστασίας όλης της νοτιοανατολικής πτέρυγάς μας. Θα μπορέσουμε να επιχειρούμε από την Κύπρο και το Καστελλόριζο και από την Κρήτη έως τη Λιβύη με άνεση, ασφάλεια και, κυρίως, με τα ραντάρ των Burke να καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα επιτήρησης, εγκαίρου ειδοποίησης, αλλά και κρούσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο ΑΛΛΟΣ «ΠΑΙΚΤΗΣ»

Ένας άλλος «παίκτης» για το Πολεμικό Ναυτικό θεωρείται η Ολλανδία. Το ολλανδικό Ναυτικό θα αποσύρει 2 φρεγάτες τύπου «Μ», που είναι η επόμενη γενιά των ελληνικών «S», τα οποία έχουν αποκτηθεί από την ίδια χώρα. Θεωρούνται από την ηγεσία του Ναυτικού ως ιδεατή «ενδιάμεση» λύση αντικατάστασης ισάριθμων μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών του τύπου που βρίσκονται ενταγμένες στον ελληνικό Στόλο. Το σκάφος λειτουργεί με εκτεταμένους αυτοματισμούς, μειώνοντας τις ανάγκες σε πλήρωμα. Φαίνεται ότι οι Ολλανδοί συζητούν την αποδέσμευσή τους ακόμα και άμεσα. Η θέση αυτή συμπίπτει και με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τα συστήματα που φέρουν είναι ίδια με αυτά των ελληνικών φρεγατών «S», οπότε θα μπορούσαν με συνοπτικές διαδικασίες να διατεθούν άμεσα για την ομαλή ένταξη των πλοίων στον στόλο. Η χώρα οφείλει να αντέξει στην τουρκική πίεση, που στόχο έχει να αναδειχθεί σε διαμορφωτή εξελίξεων στο επίπεδο της Μέσης Ανατολής αλλά και στην περιφέρεια, με ανάληψη ρόλου διεθνούς ευθύνης. Πρέπει να καταστρώσει ένα σχέδιο επανεμφάνισής της στην περιοχή και αυτήν τη δυνατότητα θα της τη δώσει το Πολεμικό Ναυτικό. «Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα», είπε πει, εξάλλου, ο Θεμιστοκλής.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

loading...