Η μάχη των διεκδικητών για το νέο εθνικό τυφέκιο -Ποιο θα αντικαταστήσει το θρυλικό G3

 Το ισραηλινό τυφέκιο Tavor X95 ήταν το φαβορί για την αντικατάσταση του G3

Σε αναζήτηση για αγορά ενός νέου τυφεκίου φαίνεται ότι βρίσκεται ο Ελληνικός Στρατός, µε εταίρους της χώρας να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους. Ηδη έχουν γίνει δοκιµές γύρω από το νέο τυφέκιο που θα αντικαταστήσει το G3.

Μπορεί αρχικά η όλη διαδικασία να φαινόταν «περίπατος» της ισραηλινής IWI, το σκηνικό ωστόσο άρχισε να αλλάζει. Αρχικά είχε διαµορφωθεί η εντύπωση ότι ήταν σχεδόν τελειωµένη υπόθεση η επικράτηση του Tavor X95, του ισραηλινού τυφεκίου, και είχαν αποθαρρυνθεί εταιρείες από την Τσεχία (CZ), την Ιταλία (Beretta) και το Βέλγιο (Fabrique National). Οµως τα 180.000- 200.000 τυφέκια είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ στις ισχνές εξοπλιστικά εποχές και έτσι εξέφρασαν ενδιαφέρον και µεγαλύτερες εταιρείες, σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

 

Πριν από λίγες εβδοµάδες εµφανίστηκε η γερµανική Heckler & Koch (κατασκευάστρια µεταξύ άλλων του G3 και «µητέρα» της ελληνικής ΕΒΟ) και κατόπιν η αµερικανική Sig Sauer. Αµφότερες κατασκευάζουν µερικά από τα καλύτερα φορητά όπλα στον κόσµο. Για παράδειγµα, τα µοντέλα ΗΚ416 -Μ27 IAR της πρώτης είναι τα νέα τυφέκια του γαλλικού Στρατού και των Αµερικανών πεζοναυτών αντίστοιχα. 

Η δε Sig Sauer µόλις κέρδισε τον ύψους 600.000.000 δολαρίων διαγωνισµό των αµερικανικών Ενόπλων ∆υνάµεων µε το πιστόλι Μ17MHS και διεκδικεί το συµβόλαιο για µια νέα γενιά «υπερόπλων» διαµετρήµατος 6,8 mm, που θα αντικαταστήσουν τα Μ16 των ΗΠΑ. Οι Αµερικανοί ήρθαν όχι µόνο για να πιστοποιήσουν την παρουσία τους, αλλά και για να καθιερώσουν τη συνολική διµερή διαπραγµατευτική ισχύ τους.

Πέρα, όµως, από το καθαρά τεχνικό-διαγωνιστικό κοµµάτι της υπόθεσης, η εµφάνιση αυτών των κολοσσών δηµιουργεί µια πολύ «ενδιαφέρουσα» κατάσταση για την ελληνική κυβέρνηση.

loading...