Translate the article and read it to your Language

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ F-16 ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ S-400Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, προκειμένου να εντοπίσει τα Ελληνικά «φτερά» κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020. 

Η στρατιωτική Ηγεσία υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ, διαμόρφωσε με μεγάλη προσοχή μελετώντας κάθε λεπτομέρεια την αποστολή στην Κύπρο των δύο πρώτων F-16 Block 52+ Advanced. Για να φτάσουν τα Ελληνικά μαχητικά στην Πάφο απαιτούνταν «χειρουργικοί» χειρισμοί, μιας και οι τούρκοι ήταν βέβαιο πως θα τους περίμεναν στον αέρα για να τους εμποδίσουν να φτάσουν.

Μάλιστα, είχαν απογειώσει από νωρίς το πρωί της Τρίτης (25/08) ιπτάμενο ραντάρ προκειμένου να εντοπίσει τα Ελληνικά Μαχητικά, ενώ είχαν θέσει σε ετοιμότητα και τα Μαχητικά τους αεροσκάφη, που θα απογειώνονταν υποτίθεται για να εμποδίσουν τα Ελληνικά να φτάσουν στην Κύπρο.

Οι Έλληνες πιλότοι γνώριζαν τις προθέσεις των τούρκων και ακολουθώντας το σχέδιο που είχε καταρτίσει ο Α/ΓΕΕΘΑ και Επιτελείς, κατάφεραν όχι απλά να τους ξεφύγουν, πιάνοντας στον ύπνο την τουρκική αεράμυνα, αλλά να γίνουν αντιληπτοί μόνο όταν τελικά είχαν προσγειωθεί στην Πάφο. Η τουρκική αεράμυνα είχε ήδη υποστεί το πρώτο ρεζιλίκι προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Η Αθήνα όμως δεν σταμάτησε εκεί. Μετά την άφιξη των δυο Ελληνικών F-16 στην Κύπρο το πρωί της Τρίτης (25/08), ακόμα 6 Ελληνικά Μαχητικά κατάφεραν το πρωί της Πέμπτης (27/08) να φτάσουν στην Κύπρο, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους τούρκους.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν προετοιμαστεί για να εμποδίσουν τα Ελληνικά μαχητικά να φτάσουν στην Μεγαλόνησο, εν τέλει τα εντόπισαν μόνο όταν τα είδαν να πετούν πάνω από τον ουρανό της Κύπρου.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε λεπτομερώς και οργανώθηκε άψογα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, από την αίθουσα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στο ΥΠΕΘΑ, σε συνεργασία με τους Επιτελείς των τριών Σωμάτων και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, μιας και τα Ελληνικά F-16 από το Καστέλι της Κρήτης, απ’ όπου απογειώθηκαν, μέχρι την Κύπρο δεν βρήκαν την παραμικρή αντίσταση.

Αφού εκτέλεσαν διάφορα τακτικά σενάρια και επιχειρησιακά αντικείμενα, τα έξι μαχητικά πήραν το δρόμο της επιστροφής προς το Καστέλι της Κρήτης.

«Κόλαση» στην επιστροφή – Ενεργοποίησαν τους s-400 αλλά, δεν ήξεραν από πού τους ήρθε…

Το δεύτερο… κάζο που υπέστησαν οι Τούρκοι στον αέρα μέσα σε διάστημα 48 ωρών προκάλεσε οργή στους Τούρκους επιτελείς που έδωσαν εντολή στους πιλότους τους να εμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία μάλιστα, προχώρησε σε μια ενέργεια που δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν. Ενεργοποίησε το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 προκειμένου να εντοπίσει τα ελληνικά μαχητικά, που θα επέστρεφαν σε Ανδραβίδα και Καστέλι.

Αυτό ακριβώς έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (27/08). Οι Τούρκοι την είχαν… στημένη στους Έλληνες χειριστές και επιχείρησαν να τους δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την επιστροφή τους. Φτάνοντας τα ελληνικά μαχητικά κοντά στο Καστελόριζο βρήκαν μπροστά τους 6 τουρκικά F-16 που επιχείρησαν να τα παρεμποδίσουν. Ακολούθησε «κόλαση» αερομαχιών.

Το σχέδιο όμως του Στρατηγού Φλώρου είχε προβλέψει και αυτή την κίνηση των Τούρκων, ενώ είχε διαμορφωθεί και η επόμενη στρατηγική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Τέσσερα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν και μέσα σε ελάχιστα λεπτά βρέθηκαν στο σημείο της… μάχης δίνοντας αριθμητική υπεροχή στους Έλληνες.

Οι Τούρκοι δεν ήξεραν από πού τους ήρθε! Είδαν ξαφνικά μπροστά τους τον ουρανό να γεμίζει με ελληνικά αεροσκάφη τα οποία, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές, έκαναν σάντουιτς τους Τούρκους, που προσπαθούσαν τρομοκρατημένοι να ξεφύγουν από τα Ελληνικά Μαχητικά.

Μία ακόμα ήττα για τους Τούρκους χειριστές είναι γεγονός, ενώ και σε επίπεδο στρατηγικής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς καρπώνονται τον άριστο σχεδιασμό που είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψουν τα έξι Ελληνικά μαχητικά από την Κύπρο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :