ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥΡΚΟΙ;;; – Τα τέστ που βασίζονται στο DNA κλονίζουν τις πεποιθήσεις των Τούρκων στην «Τουρκικότητα» τους

Οι δημοφιλείς δοκιμές DNA ενοχλούν τους Τούρκους και κλονίζουν την πίστη τους στην «Τουρκικότητα», καθώς διαπιστώνουν ότι, αντί να είναι άμεσοι απόγονοι των Σελτζούκων και των Οθωμανών ορδών που ανέβηκαν στην Ανατολία από την Κεντρική Ασία πριν από μια χιλιετία, είναι αντ ‘αυτού μέρος του καλειδοσκόπιου των λαών που έχουν ζήσει στη σημερινή σύγχρονη Τουρκία και μετανάστευσαν εκεί από τότε που ξεκίνησε.

Η ταυτότητα υπήρξε ένα σημαντικό ζήτημα στην Τουρκία από τότε που η δημοκρατία ιδρύθηκε το 1923 από τις στάχτες της πολυεθνικής, πολυπολιτισμικής και πολυγλωσσικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς οι νέοι εθνικιστές κυβερνήτες προσπάθησαν να σφραγίσουν μια τουρκική ταυτότητα στη χώρα. Μέχρι το 2008, η υποτιθέμενη Τουρκικότητα τιμωρήθηκε με φυλάκιση έως και δύο ετών. Ο νόμος έχει πλέον αλλάξει για να αντικαταστήσει τη λέξη Τουρκικότητα με το «τουρκικό έθνος».

Ζητήματα όπως αυτό που είχε συμβεί στους επιζώντες της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 και την παρουσία χιλιάδων Ελλήνων και Εβραίων, αλλά και εκατομμυρίων Κούρδων πολιτών της νέας δημοκρατίας παρασύρθηκαν σε πολλές απόπειρες εξομοίωσης των μειονοτήτων ή να τους πιέσουν να άφησε τη χώρα εντελώς.

Στην Τουρκία απαγορεύονται τα κιτ δοκιμών με βάση το DNA, αλλά πολλοί Τούρκοι στο εξωτερικό τα έχουν χρησιμοποιήσει, στέλνοντας ένα μικρό δείγμα σε ένα εργαστήριο και λαμβάνουν μια αναφορά για τις εθνοτικές τους ρίζες και μερικές φορές ταιριάζουν με απομακρυσμένους συγγενείς σε όλο τον κόσμο που έχουν επίσης λάβει τη δοκιμή. 

Η Gül Çelik, σχεδιάστρια, είπε ότι είχε κάνει το τεστ πριν από 10 χρόνια, αλλά η εταιρεία που χρησιμοποίησε είχε συνεχώς ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τους γενετικούς της δεσμούς, καθώς περισσότεροι άνθρωποι είχαν κάνει το τεστ. Η Çelik είπε ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι είχε Μογγολικούς, Ιταλούς, Εβραίους, Έλληνες και Αρμενικούς προγόνους. 

Είπε ότι η οικογένειά της, από τη βορειοανατολική επαρχία Bayburt, αρνήθηκε να πιστέψει ότι είχαν αρμενικούς, ιταλικούς και ελληνικούς δεσμούς. «Τους είπα ότι το τεστ ήταν επιστημονικό, αλλά δεν ήθελαν καν να ακούσουν», είπε. 

Πριν όμως από τη γενοκτονία, στην οποία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από λιμοκτονία σε καταναγκαστικές πορείες στην έρημο της Συρίας, υπήρχε ένας σχετικά μεγάλος αρμενικός πληθυσμός γύρω από το Bayburt, που ήταν τότε η οθωμανική επαρχία Ερζουρούμ. 

Οι ιστορικοί λένε ότι καθώς οι μαζικές δολοφονίες και οι απελάσεις επιταχύνθηκαν, πολλές νέες Αρμένιες γυναίκες συνελήφθησαν από ντόπιους Τούρκους και Κούρδους ή παραδόθηκαν από τις οικογένειές τους για να σώσουν τη ζωή τους και ότι στη συνέχεια άλλαξαν τη θρησκεία τους και έκρυψαν τις ρίζες τους.

«Πριν από αυτό το τεστ, πιστεύαμε ότι η Bayburt είχε μόνο Τούρκους. Αλλά οι άνθρωποι παντρεύονται, αλλάζουν θρησκείες εθελοντικά ή με βία, αναμειγνύονται. Ίσως η γιαγιά μου το ήξερε, αλλά δεν ήθελε να πει λόγω της κοινωνικής πίεσης », είπε ο Çelik. 

Η αντίδραση της οικογένειας του Çelik είναι παρόμοια με πολλούς. Ένα βιβλίο του 2012 της Fethiye Çetin, δικηγόρου, αφηγείται την ιστορία του πώς ανακάλυψε την κρυφή ταυτότητα της γιαγιάς της και πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση για τον εξισλαμισμό των μη μουσουλμάνων. Ένα άλλο βιβλίο με τίτλο «Τα εγγόνια», το οποίο έγραψε ο Çetin με τον ακαδημαϊκό Ayşe Gül Altınay, παρέχει μια συλλογή από οικείες, σκληρές μαρτυρίες από τα εγγόνια και τα εγγόνια των γνωστών ως ξεχασμένων Αρμενίων.

Αλλά σε αντίθεση με τους συγγενείς της, η Çelik χαιρέτισε τα αποτελέσματα της DNA. «Σε ξένες χώρες είδα ότι οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Τουρκία πολιτιστικά δεν διαφέρουν πολύ από τους Τούρκους. Στην πραγματικότητα είναι παρόμοια. Ως εκ τούτου, ήμουν ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα του DNA μου, καθώς δεν είμαι διακριτικό άτομο », είπε. 

Η Çelik ήρθε επίσης σε επαφή με ένα από τα μακρινά Ιταλικά ξαδέλφια της χάρη στο τεστ. 

«Είπε την ιστορία των Ιταλών προγόνων μας από το 1600. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 100 άτομα μεταφέρθηκαν στα οθωμανικά εδάφη ως σκλάβοι και έτσι ένας από αυτούς τους 100 ήταν ο πρόγονος μας », είπε.

Η Çelik είπε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του συζύγου της ήταν εξίσου εκπληκτικά. «Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι ο σύζυγός μου είναι Εβραίος και προέρχεται από τη γενεαλογία Cohen. Δεν είχε ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο από την οικογένειά του στο παρελθόν. Δεν έχει εβραίους συγγενείς. Ανατράφηκε ως μουσουλμάνος », είπε. 

Η ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας αντικατοπτρίζεται στην περίπλοκη καταγωγή των σημερινών Τούρκων. Καθώς η αυτοκρατορία κατέρρευσε, υπήρχαν τεράστιες ροές μουσουλμάνων προσφύγων από τα Βαλκάνια και τον Καύκασο, και μετά την ίδρυση της δημοκρατίας το 1923, η Ελλάδα και η Τουρκία πραγματοποίησαν ανταλλαγή πληθυσμών, ανταλλάσσοντας περίπου ένα εκατομμύριο Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ανατολίας για εκατοντάδες χιλιάδες Μουσουλμάνων και Τούρκων που ζουν στην Ελλάδα.

Μια γυναίκα που εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι η οικογένειά της ήταν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας. Η γυναίκα, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι το τεστ DNA της έδειξε έναν μακρινό ξάδελφό του στον Ισημερινό. «Έλεγξα αργότερα και έμαθα ότι ο πατέρας του ήταν από τη Μόσχα. Ήξερα ότι ο ξάδερφος του πατέρα μου είχε μεταναστεύσει στη Μόσχα. Εκεί παντρεύτηκε έναν Ρώσο και με τα παιδιά τους μετακόμισαν αργότερα στον Ισημερινό », είπε. 

Η μαθηματική είπε ότι το τεστ είπε ότι ήταν 20 τοις εκατό Έλληνας και 20 τοις εκατό Αρμένιος. «Είμαστε κοινωνία απογόνων μιας μεγάλης αυτοκρατορίας», είπε. 

Μια έκθεση στο περιοδικό Annals of Human Genetics το 2012 έδειξε ότι η πατρική καταγωγή όσων ζούσαν στην Τουρκία ήταν 38 τοις εκατό της Ευρώπης, 35 τοις εκατό της Μέσης Ανατολής, 18 τοις εκατό της Νότιας Ασίας και μόνο 9 τοις εκατό της Κεντρικής Ασίας. Αλλά οι εξετάσεις DNA μερικές φορές προκαλούν ακόμη πιο εκπληκτικά αποτελέσματα. 

Η Aslı Muzde πήρε το τεστ σε μια προσπάθεια να μάθει αν είχε γενετικά προδιάθεση να πάρει καρκίνο. 

«Αλλά για την εθνικότητα, έμαθα ότι ήμουν 73 τοις εκατό της Κεντρικής Ασίας. Αλλά οι άλλες διανομές με εξέπληξαν. Επειδή έμαθα ότι είχα ιταλικό και ελληνικό αίμα, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν να μάθω ότι έχω 1 έως 2 τοις εκατό ιθαγενών Αμερικανών », είπε. 

Η οικογένεια της Muzde αντέδρασε επίσης αρνητικά στα αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά η μητέρα της έδειξε κάποιο ενδιαφέρον αφού έμαθε ότι το τεστ ακολούθησε τη μητρική γραμμή. 

«Γνώρισα τον ξάδερφό μου τρίτου βαθμού», είπε ο Muzde για την ξαφνική ανακάλυψη ενός συγγενή που ζει στη Γερμανία. «Υποθέτω ότι όταν ο προπάππος μου ήρθε από την Ελλάδα, ήρθαν ως τρία αδέλφια, αλλά έχασαν ένα. Αυτός ο ξάδερφος είναι το εγγόνι αυτού του χαμένου αδελφού », είπε. 

https://ahvalnews.com/

loading...