Θα αναχαιτίζουν πάλι με τα «μάτια» οι Έλληνες πιλότοι τα τουρκικά μαχητικά;

 Θα αναχαιτίζουν πάλι με τα «μάτια» οι Έλληνες πιλότοι τα τουρκικά μαχητικά που παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο;

Η πιθανότητα να επανέλθει σε ισχύ η παλαιότερη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την «αναχαίτιση» των τουρκικών αεροσκαφών από ασφαλή απόσταση, είναι μεγάλη  στο πλαίσιο των «στρατιωτικών μέτρων εμπιστοσύνης» που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ, χωρίς το ΥΠΕΞ ή το ΥΠΕΘΑ να ανακοινώσουν απολύτως τίποτα!

Η συμφωνία αυτή είχε μπει σε ισχύ αμέσως μετά την -πρακτικά- δολοφονία του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη το 2006 αφού το αεροσκάφος του συγκρούστηκε στον αέρα με αυτό ενός Τούρκου, ο οποίος ουσιαστικά έπεσε επάνω στον Έλληνα πιλότο.

Τότε η Ελλάδα δεσμεύτηκε και για να μειωθεί η πιθανότητα τέτοιων συμβάντων να «αναχαιτίζει» τους Τούρκους από απόσταση 1,5 με 2 μιλίων, δηλαδή ουσιαστικά να τους συνοδεύει εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου και όλα αυτά για να μην υπάρχουν… εντάσεις.

Τώρα τα δύο από 7 σημεία που έθεσαν οι Τούρκοι στο τραπέζι μιλούν ακριβώς για αυτό:

1. Να μην αναχαιτίζονται τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μεταξύ των 6 και 10 ν.μ. στο Αιγαίο

7. Να μην υπάρχουν εγκλωβισμοί σε παραμέτρους βολής από τα ραντάρ ελέγχου πυρός των μαχητικών αεροσκαφών και των πολεμικών πλοίων των δύο πλευρών

Εάν η Ελλάδα αποδεχθεί αυτούς του όρους θα είναι χειρότερα και από την πρώτη συμφωνία. Αυτό γιατί τότε  υπήρχε η χρήση ραντάρ. Τώρα οι Τούρκοι δεν θέλουν ούτε αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απλά απαιτούν να πετούν εντός του ΕΕΧ χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε ελληνική αντίδραση.

https://www.pronews.gr

loading...