ΝΕΑ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΒΡΟ

Το ΓΕΣ στοχεύει το επόμενο διάστημα να ενισχύσει τις Μονάδες σε Έβρο και νησιά με νέα Τεθωρακισμένα Οχήματα, όπως τα τεθωρακισμένα τροχοφόρα M117 Guardian και τα σύγχρονα ερπυστριοφόρα M2 Bradley.
– Στελέχη του Στρατού Ξηράς έχουν αναλάβει να προχωρήσουν σε αυτοψία για να δουν και να επιλέξουν τα M1117. Ο Στρατός Ξηράς προσανατολίζεται να επιλέξει 800 Τεθωρακισμένα M1117, ενώ το ΓΕΣ πιέζει για την παραχώρηση και του οπλισμού που μεταφέρουν, των δύο πολυβόλων 12,7 και 7,62, αλλά και των βομβιδοβόλων 40mm.
Το τεθωρακισμένο M1117 κατηγορίας ASV, θεωρείται από το ΓΕΣ ιδανικό για τις ανάγκες των Μονάδων στα χερσαία σύνορα, όσο κυρίως στα νησιά, όπου οι μικρές διαστάσεις, η ευελιξία και η ταχύτητα που αγγίζει τα 60 μίλια, τα κάνουν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για αναγνώριση και επιτήρηση.
– Στο στόχαστρο του ΓΕΣ έχουν μπει και τα ερπυστριοφόρα M2 Bradley ειδικά για τις ανάγκες των Μονάδων του Έβρου. Πρόκειται για Τεθωρακισμένα κατηγορίας AFV, με μεγάλες δυνατότητες στο πεδίο της μάχης και ισχυρό οπλισμό, που επιτρέπει την παροχή πυρών υποστηρίξεως σε πεζοπόρες και μηχανοκίνητες δυνάμεις.
Διαθέτει το πυροβόλο 25mm M242 Bushmaster, αντιαρματικό φορέα BGM-71 TOW και ελαφρύ πολυβόλο 7.62mm.
Kάθε Μ2 Bradley μπορεί να μεταφέρει εκτός από το τριμελές πλήρωμα (αρχηγός,πυροβολητής και οδηγός) ακόμη 6 στρατιώτες πλήρως εξοπλισμένους. Τα Bradley χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα από τον Αμερικανικό στρατό στον Πόλεμο του Κόλπου και μάλιστα κατέστρεψαν περισσότερα Ιρακινά τεθωρακισμένα απ´ όσα τα Abrams.
Το ΓΕΣ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση τουλάχιστον 350 μεταχειρισμένα M2 Bradley. Οι Αμερικανοί έχουν απαντήσει ήδη θετικά, με τις συζητήσεις για τα Bradley να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Κώστας Σαρικάς /

loading...