Απάντηση Πελώνη σε Ακάρ: Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

 Για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τις εξελίξεις στο πεδίο του κορονοϊού, αλλά και την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου μίλησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στο ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών που έθεσε εκ νέου σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Όπως τόνισε, «καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε η σημερινή, δεν πρόκειται να συζητήσει για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου».

«Δεν έχει ζητηθεί, ούτε πρόκειται να τεθεί ούτε είναι στην ατζέντα των όποιων συνομιλιών. Το πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών, όταν αυτές ξεκινήσουν, είναι συγκεκριμένο. Το πλαίσιο αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε θέσει ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης, καταλογίζοντας στην Ελλάδα ότι «παραβιάζει την αποστρατιωτικοποιημένη κατάσταση νησιών όπως το Καστελλόριζο».

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι των Ευρωπαίων

Αναφερόμενη στη κρίσιμη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι «το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου που αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας και θα συζητηθεί απόψε από τους ηγέτες στο δείπνο».

Όπως είπε η κα Πελώνη «θυμίζω ότι στην πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Μισέλ υπογράμμισε αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών. Υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία με κατεύθυνση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και τη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Περιμένουμε να δούμε στην πράξη πώς θα διασφαλιστεί αυτός ο σεβασμός».

Ο κορονοϊός δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας κορονοϊού, η κα Πελώνη τόνισε πως «είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και ιδίως στην Αττική, τα οποία ωστόσο παρουσιάζουν σταθεροποίηση».

Σημείωσε δε, πως «η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Απαιτείται διαρκής και αυξημένη επαγρύπνηση. Μπορούμε και οφείλουμε να συμπράξουμε όλοι μαζί σε προσπάθεια για τη βελτίωσή της».

loading...